· 

Who the hell was Clara Peeters?

Nog tot 2 oktober in het Antwerpse Rockox-huis


Veel weten we niet over deze vrouwelijke "collega" van Rubens en Van Dyck. Kunsthistorici zijn nog driftig op zoek naar info over deze getalenteerde dame. Waarschijnlijk was ze een welgestelde vrouw, maar of ze gehuwd was, of een non was, niemand die het weet. Vast staat dat ze in Antwerpen werkte. De tentoonstelling in het rockox museum leerde me in ieder geval dat ze fenomenale stillevens borstelde. In de 17e eeuw waren allegorische voorstellingen bijzonder in trek. Zo ook de vijf zintuigen. De smaak werd vaak voorgesteld door een vrolijke man met een glas wijn in de hand. Maar Clara Peeters schildert nooit figuren, buiten één vermoedelijk zelfportret. 

Tot in de 16e eeuw werd er hoofdzakelijk jonge wijn gedronken tot daarna de kruk werd gebruikt en wijn langer kon bewaren. Rijnwijn uit Zuid Duitsland was populair. En zoals op de stillevens van Peeters te zien is, werd het geschonken uit kannen in mooi bewerkte glazen.

16e eeuws glaswerk

gevonden scherven uit antwerpse opgravingen, zijn ook te zien op de schilderijen 

stilleven

glas witte rijnwijn & schenkkaraftuin rockox

nu nog een glas wijn :-)


Reactie schrijven

Commentaren: 0