Seasons

Seasons · 25. april 2021
In mei liggen wijnboeren vaak wakker. Nachtvorst is een groot probleem geworden met de globale opwarming van de aarde. Vanaf 10°C begint er leven in de ogenschijnlijk dode hout van de wijnranken te komen. En dat gebeurt de laatste jaren vroeger en vroeger. Tot de ijsheiligen (van 11 tot 14 mei volgens de volksweerkunde) is er nog kans op vriesellende. Als de wijnplant gaat bloeien, subtiel heerlijk ruikende bloemetjes die straks overgaan in kleine groene bolletjes, dan moet er alles aan gedaan...
Seasons · 29. maart 2021
Nu begint het pas echt. Vaak is er in maart nog niet veel te merken van het opkomende nieuwe leven. In april echter beginnen de knoppen te ontspruiten. De klimatologische omstandigheden zijn de laatste jaren veranderd o.i.v. "climate change". Een paar warme dagen in maart of zelfs in februari vervroegt het groeiproces en nachtvorst in april kan dan nefaste gevolgen hebben voor de jonge scheuten. Het veranderende weerpatroon dat het rechtstreeks gevolg is van "global warming", heeft de...
Seasons · 15. februari 2021
In maart is het snoeien zogoed als afgelopen. Het is stil in wijnland. De winter spartelt nog na en soms voel je de lente al kriebelen. De wijnstok komt uit zijn winterslaap en de sapstroom komt op gang. Het begin van een nieuwe groeicyclus. Het is een magische periode waarin de knoppen tot leven komen. Hoog tijd om aan het opbinden van de takken te beginnen (liage). De tak waaraan de nieuwe scheuten gaan groeien wordt vastgemaakt aan de spandraden. Ook dit is weer handwerk. Maart in het...
Seasons · 27. januari 2021
Februari: heerlijk hoe de dagen al lengen en de zon meer warmte geeft. Het snoeien is nog niet geautomatiseerd en gaat dus door. Het is precisiewerk dat met de nodige aandacht moet worden uitgevoerd. Een hectare wijngaard levert al gauw twee ton snoeisel op, afhankelijk van snoeiwijze en druivenras. Het bevat oa.cellulose & hemicellulose wat makkelijk verteerd wordt door de bodem. De rest blijft over als humus. Naar gelang de (bio)-keuze van de wijnboer wordt er geploegd: meestal niet te...
Seasons · 23. januari 2021
Cycli in de wijngaard. Januari :snoeimaand,
Seasons · 08. juni 2020
De zomer staat voor de deur, de langste dag komt eraan, veel licht, zon en BBQ's. Profiteer er nog enkele weken van want rond de 20e is het gedaan met asperges eten. Bloemkool, doperwten, komkommer, kropsla, radijs, spinazie, waterkers en wortelen verdienen extra aandacht. Onze wijnhandelaars zetten volop hun zomerwijnen in de etalage: rosé voorop, maar ook de rode die wat frisser kunnen gedronken worden zoals Loire (Cabernet Franc), Italië (Primitivo of Negroamaro), Beaujolais (Gamay), Pinot...
Seasons · 29. april 2020
In mei, de bloeimaand, maken de boeren de velden klaar voor allerlei lekkere primeurs. Het is de maand met de minst beschikbare groenten: topper is natuurlijk de asperges, gevolgd door bloemkolen, radijsjes, erwtjes, spinazie en wortelen. Reebok, wild konijn en houtduif is zowat het enige verkrijgbare wild. Voor vis kijken we vooral uit naar geep, dorade, heilbot, roodbaars en Oosterscheldekreeft. Bij de beenhouwer liggen de BBQ-pakketjes klaar.
Seasons · 31. maart 2020
Ondanks een wereldwijde pandemie, gaat de natuur gewoon zijn gangetje. Vissen zwemmen, koeien loeien, kippen kakelen, lammetjes worden geboren, de asperges steken hun kopje op bij het ochtendgloren. Het snoeien in de wijngaarden is gedaan en de knopjes beginnen te bloeien. So far so good. Hetgeen wel kan mislopen is het gebrek aan seizoensarbeiders op de velden en in de wijngaard. April, grasmaand, paasmaand, eiermaand, "doet wat hij wil". Warme dagen wisselen met aprilse grillen en door de...
Seasons · 24. februari 2020
Maart, lentemaand, buienmaand, windmaand. De eerste warme zonnestralen doen ons verlangen naar de eerste niet winterse gerechten van het jaar. Met de eerste niet winterse wijnen. Veldsla, witloof, pastinaak, bloemkool, savooi & visdraadwier zijn op hun best. Nog iets te vroeg voor de primeurgroentjes. Maart is geen echte vismaand, maar rog, rode poon, zeebaars, zeewolf, zeebareel en kabeljauw zijn volop verkrijgbaar. Varkensvlees, paard, rundvlees, konijn en alle tam gevogelte vervangen...
Seasons · 31. januari 2020
De feesten en de nieuwjaarsrecepties zijn voorbij. De goede voornemens gemaakt. De wintergroenten lopen nog een tijdje door: dus witloof, spruiten, knolselder, kolen, schorseneer en veldsla in overvloed. De eerste hoppescheuten en de zwarte wintertruffel zijn delicate winterhapjes. Toch beginnen haasten voor een stukje wild: reegeit, wild konijn, bosduif en wild zwijn zijn nog wel te koop. WinterBBQ's winnen aan populariteit. Mixed grill, entrecote of een lamskroon smaken winterwel. Dry-age...

Meer weergeven