· 

oktober in de wijngaard


In oktober speelt het meeste werk zich af in de kelder/cave/wine cellar/Weinkeller//Bodega//. De jaarcyclus is rond en de wijngaard bereidt zich voor op zijn winterslaap.  De bladeren verkleuren roodbruin en vallen af, en de sapstroom stopt bij de eerste koude najaarsdagen.

Na de oogst moeten de geplukte druiven in wijn veranderen. Dat kan enkel door de alcoholische gisting: de omzetting van de aanwezige suikers in de besjes in alcohol. 

Na de alcoholische gisting kiest de wijnmaker al dan niet voor de malolactische omzetting van appelzuur in melkzuur.

Lang ingaan op het technisch maken van wijn is niet het doel van dit artikel, maar toch meegeven dat witte wijn gemaakt wordt 

door het geperste sap ( kan ook van blauwe druiven want sap is kleurloos vb champagne) te laten fermenteren & rode wijn door (rode) druiven al dan niet ontrist een tijdje te laten macereren met het vrijgekomen sap, waarna fermentatie.


Reactie schrijven

Commentaren: 0