inspiratie · 03. augustus 2024
regenerative viticulture is the future worldwide
inspiratie · 27. oktober 2020
De "pandemie" hield me weer eens thuis: geen Tasting Bordeaux wijnen, geen lijfelijke ontmoeting met gelijkgestemde Bordeaux-liefhebbers, geen reis naar de Bordeaux streek. Gelukkig organiseerde het Conseil Interprofessionel du Vin de Bordeaux een twee uur durende online meet-up over de jongste cijfers en de economische situatie, informatie over de huidige wijnmarkt en nieuwe trends, marketingplan voor België & doorbraken op vlak van duurzame ontwikkeling in de wijnstreek Bordeaux. Om het...
inspiratie · 29. september 2020
Alain Jacobs (Duits Wijninstituut) & Gerd Brabant (voormalig Vinikus en toekomstig auteur Duitsland Wijnland) organiseerden op 28 september 2020 de eerste editie van "German Wine Experience". Alain wees naar de nieuwe banner waarop jonge mensen genieten van de moderne Duitse wijnen. Het imago van Duitse wijn met Riesling & Spâtburgunder was aan herziening toe en moet meer aansluiten bij de hedendaagse realiteit: geen zoete bulkwijnen maar frisse kwaliteitswijnen. En hiervoor zakten...
inspiratie · 14. maart 2019
Op 14 maart gaf Miguel A. Torres in de kelder van restaurant/wijnbar Pazzo te Antwerpen een gepassioneerde masterclass over climate change. Deze bevlogen wijnbouwer, inmiddels 77 jaar jong, is erg begaan met de opwarming van de aarde. Als universitair geschoold chemicus is hij beginnen lezen...50 topwerken over climate change. Hij weet dus waarover hij praat. Met uitgebreide statistieken en grafieken omschreef hij het veranderende klimaat. Aansluitend gaf hij een onderbouwde opsomming wat...
inspiratie · 13. maart 2019
De ruimtes in het Elisabeth Center te Antwerpen, waar vandaag de Semi-Finals van de ASI contest for best sommelier of the world plaatsvonden, deden aan als een boedistische tempel. Toen Andrés Rosberg me naar de place to be verwees, fluisterde hij zo dat ik hem amper verstond. De tv-ploegen bewogen op kousenvoeten en onze gsm's moesten op stilte-modus. Dit alles om de sommeliers die bezig waren aan hun praktische proeven niet te storen. Ik zag achtereenvolgens David Biraud, Julie Dupouy,...
inspiratie · 03. augustus 2016
Veel weten we niet over deze vrouwelijke "collega" van Rubens en Van Dyck. Kunsthistorici zijn nog driftig op zoek naar info over deze getalenteerde dame. Waarschijnlijk was ze een welgestelde vrouw, maar of ze gehuwd was, of een non was, niemand die het weet. Vast staat dat ze in Antwerpen werkte. De tentoonstelling in het rockox museum leerde me in ieder geval dat ze fenomenale stillevens borstelde. In de 17e eeuw waren allegorische voorstellingen bijzonder in trek. Zo ook de vijf zintuigen....
inspiratie · 16. juni 2016
Filip Claeys (eerste van links) was één van de tien Michelin sterrenchefs die de lucht ingingen tijdens de tiende editie van Dinner in the Sky in Brussel op 1/6/2016. Achteraf mocht ik met hem een lange babbel maken. Als chef van de Jonkman staat hij samen met zijn (gast)vrouw Sandra en zijn sommelier Jasper Van Papeghem aan de wereldtop van de gastronomie. Filip wordt wel eens beschreven als een rock & roll kok, maar ik leerde hem kennen als een fijnbesnaard man die gedreven met zijn...
inspiratie · 27. mei 2016
Vandaag opende de tweede Cru-Markt haar deuren in de oude Mouterij te Wijnegem. Axel Vervoordt creëerde hier "Kanaal" en Cru vond dit de gedroomde lokatie om zijn producten op een pure manier te presenteren.Kwaliteit primeert en Leen De Dobbelaar van Cru vertelde ons dat ze daarom bewust met hun partners (wijnboeren, groentetelers, slagers,...) een lange termijn relatie willen opbouwen. Martijn Soen, ex-sommelier van oa Hof van Cleve, doet me zijn aankoopfilosofie uit de doeken: hij werkt met...