winetasting

winetasting · 17. april 2024
Gesteente ruikt of smaakt niet, tenzij het verpulverd is en/of er micro-organismen opzitten die wel geur of smaak bevatten. Dat is kort samengevat wat bodemdeskundigen hierover zeggen. Je kan dit nalezen in het boek "Vineyards, rocks, & soils" ,"The wine lover's guide to geology" van Alex Maltman, Emeritus Professor of Earth Sciences. Uitgave Oxford university press.
winetasting · 19. maart 2024
In dit Zuidelijk deel van Piemonte vinden we klinkende namen als "Langhe", "Roero" & "Monferrato". Reeds in de vijfde eeuw voor Christus werd hier aan wijnbouw gedaan, toen Kelten en Etrusken er handel dreven met mekaar. Omwille van hun schoonheid zijn de wijngebieden op de Wereld Erfgoedlijst van Unesco geplaatst. Roero is gekend voor zijn witte Arneis, de Langhe is het gebied van de Barolo en de Barbaresco en in Monferrato produceert men oa. Asti Spumante en Barbera d'Asti. De streek is...
winetasting · 21. februari 2024
Een rode wijn van hetzelfde perceel, hetzelfde jaar (2015) met dezelfde druivensamenstelling (monastrell, cabernet sauvignon, syrah en tempranillo) en in hetzelfde vat gerijpt. Hiervan maakt David Ferraje zijn Selecto en zijn Maris. Een deel nl 2.325 flessen verdwijnen onder water "under the Mediterranean Sea" op 40m diepte om er een jaar te rijpen op 14°. Er is wat verschil in smaak (Maris meer versmolten) en wat verschil in prijs.(Schapprijs S rond de 21€ tov de Maris 75€) David gebruikt...
winetasting · 17. september 2023
Regelmatig komen we samen met enkele vrienden om pareltjes uit onze wijnkelders te proeven. Bij Nick (Villadoria), met Jan (Portovino),Bruno, Marc & Anne-Marie en de eigenaars van Podere Capaccia schoven we aan om heel veel wijn te proeven. Hieronder een sfeerbeeld van de geproefde wijnen en bijpassende gerechten.
winetasting · 15. september 2023
Regelmatig komen wij samen om wat lekkers of onbekend of ... te proeven. Deze keer bij Dirk die ons niet alleen wijn maar ook zijn "D'ish"-creaties voorschotelde:
winetasting · 04. september 2023
In het meer dan prachtige "Botanic Sanctuary" in hartje Antwerpen gaven 25 Portugese wijnbouwers present voor een tasting georganiseerd door ViniPortugal en ALICE BOWN Agency . Toch eerst wat aandacht voor het kader: Exceptioneel, een ware hotspot, een maatstaf voor luxueuze gastvrijheid en verfijning, een verborgen culinaire parel midden in het groen, woorden schieten te kort om deze site te beschrijven. Een 5-sterren hotel, 3 Michelin sterren restaurants, een Health Spa, event locaties en...
winetasting · 26. juni 2023
In het mooie historische kader van evenementenlocatie Jacques, hartje Antwerpen, presenteerden 21 domeinen uit Piemonte hun Barolo wijnen. Dat dacht ik toch. De nadruk lag echter op "Friends". Er was dus ook heel wat bruisend, wit, rosé & ander rood te proeven. Ik beperkte me tot de aanwezige Barolo's en Barbaresco's, wat sommige wijnbouwers een beetje verdrietig maakte. Tussendoor waren er Masterclasses waarvan ik er eentje meepikte: over de unieke terroir, druivensoorten en diversiteit....
winetasting · 28. maart 2023
Wijnhandel Vinetiq en wijndomein Valke Vleug bevinden zich in het Vlaamse Liezele. Pieter, Jan & Johan bouwden hun kwaliteitsvolle wijnzaak uit rond cool climate wines. Tal van landen zijn vertegenwoordigd: Naast België zijn er wijnen verkrijgbaar uit Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Canada, USA, Nieuw Zeeland, Spanje, Italië etc... Veelal kleinere, eigenzinnige wijnboeren die de nadruk leggen op frisse, elegante wijnen. De gebouwen zijn ontworpen door de veelvuldig bekroonde en...
winetasting · 28. maart 2023
François Langbeen is al 30 jaar de referentie voor kwalitatieve Duitse wijn op de Belgische markt. Hij kent zowat alle wijnbouwers bij naam en toenaam en is er kind aan huize. De huidige generatie wijnbouwers heeft hij weten geboren worden. Dus niet verwonderlijk dat vorig weekend in Antwerpen een unieke "Weinprobe" plaatsvond met achter de 39 proeftafels voor het merendeel de Winzer zelve in eigen persoon. Er waren 10 van de 13 Duitse wijnregio's vertegenwoordigd. Ik proefde heel veel lekkers...
winetasting · 17. januari 2023
Fine gastronomic cateraar Dirk Luijts, chef van D'ish, legt de lat hoog qua kwaliteitsniveau van zijn gekozen wijnen. Daarom is één van zijn leveranciers Vinetiq waar Sammy (WSET 3) ons begeesterd begeleidde bij de tasting van een 25-tal wijnen. Om 10h 's morgens, als de smaakpapillen nog fris zijn, begonnen we met een witte Belgische & eindigden we op de noen met een rode Franse. Fijn dat alles goed tot zeer goed was en wij er de volgende uitkozen om de uitstekende D'ish gerechten te...

Meer weergeven