wijnreizen

wijnreizen · 05. april 2023
Midden in de Atlantische Oceaan liggen de Canarische eilanden. De wijnbouw op deze acht eilanden begon in 1497 toen de Portugees Fernando de Castro de eerste wijnstokken plantte op Tenerife. Ook Spaanse en Italiaanse bezetters brachten hun lokale rassen mee. Dat wil zeggen dat er momenteel zo'n 100 voorouderlijke druivenvariëteiten geplant staan die al generaties in stand gehouden worden & worden verbouwd met traditionele technieken. Deze unieke teeltmethoden vinden we op de meeste...
wijnreizen · 20. oktober 2022
Degustatie met Eloïse BOUZIDE (aoc Beaumes de Venise) & Georges TRUC (oenogéologue) .
wijnreizen · 20. oktober 2022
De wijngaarden van de AOC Beaumes de Venise strekken zich uit over de zuidelijke hellingen van de Dentelles de Montmirail in het departement Vaucluse. Ingeklemd tussen de Mont Ventoux en de Dentelles de Montmirail, in de Zuidelijke Rhônevallei, op 100 tot 700m hoogte, liggen de dorpen Beaumes de Venise, Lafare, La roque-Alric en Suzette. We vertrokken in Beaumes de Venise met Xavier Vignon aan het stuur van zijn open buggy Polaris Ranger. Het werd een adembenemende tocht op off road wegen waar...
wijnreizen · 10. oktober 2022
Na enkele moeilijke jaren zijn ze terug tevreden in Champagne. Tijdens het pandemiejaar 2020, nochtans een uitmuntend millésime, besloot het Champagne Comité om economische redenen, de toegestane opbrengst te beperken tot 8000 kg per hectare tov het gemiddelde van bijna 12000 kg per hectare. Vooral de grotere champagnehuizen werden hierdoor bevoordeeld. ( oa wegens hun groter aandeel reservewijn.) Het daaropvolgende 2021 was dan weer een problematisch jaar met voorjaarsvorst in april, veel...
wijnreizen · 29. mei 2022
Wijnbouwer Levan Kbiltsetskhlashvili pikte me op in Tbilisi en we reden samen naar zijn Marani (wijnkelder) in Navazi niet ver van de oude Georgische hoofdstad Mtskheta (3e eeuw voor CH tot 5e eeuw na CH). In zijn dorp zagen we overblijfselen van wijnbouw uit de 18e eeuw. Vanuit de wijngaarden op de omliggende bergen, liep een pijplijn naar de qvevri van de kasteelhoeve (nu ruïne) in het dorp. Tijdens de Soviet overheersing werden de meeste wijngaarden gerooid om plaats te maken voor de...
wijnreizen · 23. mei 2022
Mijn eerste ontmoeting met Berdia Berishvili van Winery & Vineyards BARBALE was samen met Keti Kvichidze in Gastro Wine Bar St.Bunny achter de hoek van Café Stamba in Tbilisi. Ik maakte er voor 't eerst kennis met zijn uitermate voortreffelijke wijnen. Enkele weken nadien haalde Berdia me op om met hem naar zijn Marani in Bolnisi te rijden. Vlak bij zijn sporen gevonden van de oudste wijn gemaakt door mensen, zo'n 8000 jaar geleden. Deze regio is een goudmijn voor wijnbouw. De ene na de...
wijnreizen · 08. mei 2022
Wijnbouwer Misha Tsirdava ( Samegrelo wijnregio) uit het dorp Mukhuri in Georgië houdt zich bezig met het opzoeken van zeldzame Mengrelian wijn variëteiten. En natuurlijk ook met wijnmaken. Toen ik bij hem 4 dagen te gast was, bladerde hij regelmatig in zijn oude Amphelografische wijnbijbel. Georgische onderzoekers vermelden verschillende wijndruiven uit de streek, maar Misha concentreerde zich voornamelijk op de Chvitiluri wit, de Che Khardani ook wit & de Koloshi rood. Toen besloot hij...
wijnreizen · 23. april 2022
In 2013 heeft UNESCO deze 8000-jaar oude Georgische manier van wijnmaken op de wereldgoedlijst geplaatst. Sommige Qvevri worden generatie op generatie doorgegeven en kunnen decennia, soms eeuwen oud zijn. Deze eivormige kruik uit klei heeft een smalle bodem onderaan en een wijdere opening boven en verschilt met een amfoor doordat een Qvevri geen oren heeft. Qvevri wil zeggen: iets dat begraven is in de grond. Het Qvevri maken in Georgië is in handen van enkele familiebedrijven in de...
wijnreizen · 21. april 2022
Na 2 jaar uitstel, ben ik eindelijk beland in het land waar alles begon: GEORGIË dat zich profileert als de bakermat van de wijncultuur. Georgië "is" wijn, het zit diep in hun cultuur ingebakken. Alles ademt hier naar wijn. Hier vonden archeologen resten van wijn die 8000 jaar oud bleken, hier heeft iedere familie wel iets met wijn te maken, hier is zelfs het schrift gebaseerd op de vorm van wijnranken, hier schrijft de traditie voor dat een pasgeboren baby een druppeltje wijn op de lippen...
wijnreizen · 07. september 2020
Mooi weer en een behapbare afstand, dat wil dus zeggen met de fiets naar de Houwaartseberg waar er twee weekends feest wordt gevierd. Wat je niet hebt bij deze Vlaamse "openwijngaarddagen" is arrogantie of dikke nekkendoenerij: iedereen komt de wijnbouwer, die vergezeld is van vrouw, kinderen en de rest van zijn familie, uitbundig begroeten. En degenen die niet naar hem toekomen, daar gaat hij zelf naartoe. Heerlijk toch. Bij de meeste wijnbouwers hoorde ik dat ze de dag ervoor wel tot 350...

Meer weergeven