wijnreizen

wijnreizen · 29. mei 2022
Wijnbouwer Levan Kbiltsetskhlashvili pikte me op in Tbilisi en we reden samen naar zijn Marani (wijnkelder) in Navazi niet ver van de oude Georgische hoofdstad Mtskheta (3e eeuw voor CH tot 5e eeuw na CH). In zijn dorp zagen we overblijfselen van wijnbouw uit de 18e eeuw. Vanuit de wijngaarden op de omliggende bergen, liep een pijplijn naar de qvevri van de kasteelhoeve (nu ruïne) in het dorp. Tijdens de Soviet overheersing werden de meeste wijngaarden gerooid om plaats te maken voor de...
wijnreizen · 23. mei 2022
Mijn eerste ontmoeting met Berdia Berishvili van Winery & Vineyards BARBALE was samen met Keti Kvichidze in Gastro Wine Bar St.Bunny achter de hoek van Café Stamba in Tbilisi. Ik maakte er voor 't eerst kennis met zijn uitermate voortreffelijke wijnen. Enkele weken nadien haalde Berdia me op om met hem naar zijn Marani in Bolnisi te rijden. Vlak bij zijn sporen gevonden van de oudste wijn gemaakt door mensen, zo'n 8000 jaar geleden. Deze regio is een goudmijn voor wijnbouw. De ene na de...
wijnreizen · 08. mei 2022
Wijnbouwer Misha Tsirdava ( Samegrelo wijnregio) uit het dorp Mukhuri in Georgië houdt zich bezig met het opzoeken van zeldzame Mengrelian wijn variëteiten. En natuurlijk ook met wijnmaken. Toen ik bij hem 4 dagen te gast was, bladerde hij regelmatig in zijn oude Amphelografische wijnbijbel. Georgische onderzoekers vermelden verschillende wijndruiven uit de streek, maar Misha concentreerde zich voornamelijk op de Chvitiluri wit, de Che Khardani ook wit & de Koloshi rood. Toen besloot hij...
wijnreizen · 23. april 2022
In 2013 heeft UNESCO deze 8000-jaar oude Georgische manier van wijnmaken op de wereldgoedlijst geplaatst. Sommige Qvevri worden generatie op generatie doorgegeven en kunnen decennia, soms eeuwen oud zijn. Deze eivormige kruik uit klei heeft een smalle bodem onderaan en een wijdere opening boven en verschilt met een amfoor doordat een Qvevri geen oren heeft. Qvevri wil zeggen: iets dat begraven is in de grond. Het Qvevri maken in Georgië is in handen van enkele familiebedrijven in de...
wijnreizen · 21. april 2022
Na 2 jaar uitstel, ben ik eindelijk beland in het land waar alles begon: GEORGIË dat zich profileert als de bakermat van de wijncultuur. Georgië "is" wijn, het zit diep in hun cultuur ingebakken. Alles ademt hier naar wijn. Hier vonden archeologen resten van wijn die 8000 jaar oud bleken, hier heeft iedere familie wel iets met wijn te maken, hier is zelfs het schrift gebaseerd op de vorm van wijnranken, hier schrijft de traditie voor dat een pasgeboren baby een druppeltje wijn op de lippen...
wijnreizen · 07. september 2020
Mooi weer en een behapbare afstand, dat wil dus zeggen met de fiets naar de Houwaartseberg waar er twee weekends feest wordt gevierd. Wat je niet hebt bij deze Vlaamse "openwijngaarddagen" is arrogantie of dikke nekkendoenerij: iedereen komt de wijnbouwer, die vergezeld is van vrouw, kinderen en de rest van zijn familie, uitbundig begroeten. En degenen die niet naar hem toekomen, daar gaat hij zelf naartoe. Heerlijk toch. Bij de meeste wijnbouwers hoorde ik dat ze de dag ervoor wel tot 350...
wijnreizen · 11. juli 2019
Mijn wijnreis naar Sancerre bracht me eerst naar Domaine de Rome van Hervé & Sylvie Baudry, die ik leerde kennen via mijn goede vriend Guy Pontonnier, wijnmaker uit St Nicolas de Bourgueil. Dit wijnechtpaar komt jaarlijks naar België om er hun voortreffelijke wijnen en wat streekgerechten voor te stellen. Het werd dus tijd dat ik hen ter plaatse ging opzoeken. Hun domein ligt in Sainte-Gemme-En-Sancerrois. Ze werken met geëmailleerde cuves, minder duur dan innox, maar moeilijker om te...
wijnreizen · 28. mei 2019
Vader Yannick & zoon Benoît staan aan het roer van dit wijndomein in Bourgueil. De naam Amirault gaat terug tot in de 13e eeuw en betekent "petit chef". Hierdoor en omdat zijn vader een "combattant" is die vaak als eerste vernieuwingen in zijn wijngaarden doorvoerde, werd gekozen voor een kanon als wapenschild als symbool van vechtlust en vernieuwing. Na zes jaar wijnstudie vervoegde Benoît in 2003 zijn vader in de zaak en schakelden ze in 2009 over op biologische wijnteelt. (conversion...
wijnreizen · 09. mei 2019
De appellatie "Savennières" situeert zich aan de benedenloop van de Loire ter hoogte van Anger. Het is een klein wijngebied met uitsluitend chenin blanc. Het is een kruising van savagnin en een onbekende druif. De AOC heeft een aangeplante oppervlakte van een kleine 150 ha. Sinds 1952 zijn er wettelijk drie AOC's: Savennières, Roche aux Moines & Coulée de Serrant. Het maximum rendement mag de 40hl/ha niet overschrijden en manuele oogst in herhaalde plukbeurten(tri's) is verplicht. De...
wijnreizen · 31. maart 2019
Alle wijnboeren die ik in Uruguay tegenkwam vertelden me hetzelfde over bodega Bouza: "Ze streven de perfectie na en laten niets aan het toeval over". Ik bezocht hen dan ook met torenhoge verwachtingen. All the winegrowers and sommeliers that I met in Uruguay, told me the same about bodega Bouza: They strive for perfection and leave nothing to chance". I therefore visited them with towering expectations. Todos los viticultores y sommeliers que conocí en Uruguay me dijeron lo mismo acerca de...

Meer weergeven