wijnreizen

wijnreizen · 09. februari 2024
"Tegelijk toegankelijk & gelaagd gastronomisch.", zo ervaarde ik de wijnen van Antoon Ector en zijn vrouw Karina Birkenstock. Vorig jaar had ik al oppervlakkig kennisgemaakt met Tabares4 tijdens een eerdere reis naar Tenerife. Het wijnbedrijf was toen nog in volle opstart. Een jaar later is er veel veranderd zowel in de bodega als in de wijnkwaliteit. Druiven komen uit Tacoronte-Acentejo & Valle de Guïmar, 2 van de 5 wijnstreken van Tenerife. 3 Schuimwijnen, 4 Witte, 2 Rosé en 6 Rode...
wijnreizen · 11. december 2023
Tijdens een weekje Ibiza nam ik de gelegenheid te baat om enkele wijngaarden te bezoeken. Daarnaast bezocht ik bar's en restaurants om er de plaatselijke wijnen te proeven. Overal keek ik op de wijnkaart of vroeg naar een lokale wijn. En altijd zei men dat ik beter iets anders koos. Het werd om den duur grappig en voorspelbaar. Was de Ibiziaanse wijn dan zo slecht? Nochtans hielden de Feniciërs zich al van 700j voor Christus bezig met het verbouwen van wijn op dit schitterend eiland. En toen...
wijnreizen · 28. oktober 2023
Olà Portugal. Dit land heeft meer te bieden dan de goedkope halfzoete Mateus rosé* waar ik in mijn studententijd barstende hoofdpijn van kreeg. (Was het van de wijn of dronk ik er te veel van??) Dit mysterieus wijnland met meer dan 250 inheemse druivensoorten, een variatie aan bodem en verschillende klimaatzones heeft terecht een plaats tussen de grote wijnlanden. Feniciërs, Romeinen, Moren, Germanen, Fransen en Spanjaarden lieten allemaal hun sporen na in de wijnbouw. Een lange periode van...
wijnreizen · 26. augustus 2023
Gilmaire-Etienne à Binson-et-Orquigny Coeur-de-la-Vallée
wijnreizen · 09. juli 2023
Costières De Nîmes 2023: les vins
wijnreizen · 10. juni 2023
De eerste stop op wijnreis in Tenerife bracht ons naar La Casa del Vino, waar een mooie selectie wijnbouwers van de Canarische eilanden ons verwelkomde. Hun wijnen waren uiteenlopend...want...andere terroir, andere visie op wijn maken, andere "variedades de uva" en andere oenologische kunde. Een aantal kon me erg bekoren door hun kwaliteit & authenticiteit. Deze vindt u verder in dit blog artikel. De andere wijndomeinen draag ik verder in mijn hart. Met dank aan de puike organisatie van...
wijnreizen · 07. juni 2023
Al mijn vorige bezoeken aan deze boeiende "cabernet franc"- regio stonden in het teken van de traditionele wijnbouw. Deze keer ging ik eens kijken, horen en vooral proeven bij de meer alternatieve wijnbouwers. Dat werden dan jonge gasten/alchemisten/aanhangers van Steiner/natuurwijnadepten & wijnbouwers die hun vroegere job opzegden en geen roots hebben in deze regio. Enkele punten hebben ze allemaal gemeen: hun gedrevenheid en enthousiasme, hun voorkeur voor natuurwijnen met minimaal...
wijnreizen · 05. april 2023
Midden in de Atlantische Oceaan liggen de Canarische eilanden. De wijnbouw op deze acht eilanden begon in 1497 toen de Portugees Fernando de Castro de eerste wijnstokken plantte op Tenerife. Ook Spaanse en Italiaanse bezetters brachten hun lokale rassen mee. Dat wil zeggen dat er momenteel zo'n 100 voorouderlijke druivenvariëteiten geplant staan die al generaties in stand gehouden worden & worden verbouwd met traditionele technieken. Deze unieke teeltmethoden vinden we op de meeste...
wijnreizen · 20. oktober 2022
Degustatie met Eloïse BOUZIDE (aoc Beaumes de Venise) & Georges TRUC (oenogéologue) .
wijnreizen · 20. oktober 2022
Monsieur Georges Truc is een gepassioneerd "Oenogéologue" die ons uitvoerig de diversiteit van de bodem van Beaumes de Venise toelichtte. Kort samengevat: De "terres grises" van de JURASSIQUE De "terres rouge" van de TRIAS & De "terres blanche" van de CRETACE Elk van deze bodemsoorten heeft zijn eigen caractéristieken en hiermee samenhangend eigen druivensoorten en eigen wijnen.

Meer weergeven