wijnreizen

wijnreizen · 07. september 2020
Mooi weer en een behapbare afstand, dat wil dus zeggen met de fiets naar de Houwaartseberg waar er twee weekends feest wordt gevierd. Wat je niet hebt bij deze Vlaamse "openwijngaarddagen" is arrogantie of dikke nekkendoenerij: iedereen komt de wijnbouwer, die vergezeld is van vrouw, kinderen en de rest van zijn familie, uitbundig begroeten. En degenen die niet naar hem toekomen, daar gaat hij zelf naartoe. Heerlijk toch. Bij de meeste wijnbouwers hoorde ik dat ze de dag ervoor wel tot 350...
wijnreizen · 11. juli 2019
Mijn wijnreis naar Sancerre bracht me eerst naar Domaine de Rome van Hervé & Sylvie Baudry, die ik leerde kennen via mijn goede vriend Guy Pontonnier, wijnmaker uit St Nicolas de Bourgueil. Dit wijnechtpaar komt jaarlijks naar België om er hun voortreffelijke wijnen en wat streekgerechten voor te stellen. Het werd dus tijd dat ik hen ter plaatse ging opzoeken. Hun domein ligt in Sainte-Gemme-En-Sancerrois. Ze werken met geëmailleerde cuves, minder duur dan innox, maar moeilijker om te...
wijnreizen · 28. mei 2019
Vader Yannick & zoon Benoît staan aan het roer van dit wijndomein in Bourgueil. De naam Amirault gaat terug tot in de 13e eeuw en betekent "petit chef". Hierdoor en omdat zijn vader een "combattant" is die vaak als eerste vernieuwingen in zijn wijngaarden doorvoerde, werd gekozen voor een kanon als wapenschild als symbool van vechtlust en vernieuwing. Na zes jaar wijnstudie vervoegde Benoît in 2003 zijn vader in de zaak en schakelden ze in 2009 over op biologische wijnteelt. (conversion...
wijnreizen · 09. mei 2019
De appellatie "Savennières" situeert zich aan de benedenloop van de Loire ter hoogte van Anger. Het is een klein wijngebied met uitsluitend chenin blanc. Het is een kruising van savagnin en een onbekende druif. De AOC heeft een aangeplante oppervlakte van een kleine 150 ha. Sinds 1952 zijn er wettelijk drie AOC's: Savennières, Roche aux Moines & Coulée de Serrant. Het maximum rendement mag de 40hl/ha niet overschrijden en manuele oogst in herhaalde plukbeurten(tri's) is verplicht. De...
wijnreizen · 31. maart 2019
Alle wijnboeren die ik in Uruguay tegenkwam vertelden me hetzelfde over bodega Bouza: "Ze streven de perfectie na en laten niets aan het toeval over". Ik bezocht hen dan ook met torenhoge verwachtingen. All the winegrowers and sommeliers that I met in Uruguay, told me the same about bodega Bouza: They strive for perfection and leave nothing to chance". I therefore visited them with towering expectations. Todos los viticultores y sommeliers que conocí en Uruguay me dijeron lo mismo acerca de...
wijnreizen · 30. maart 2019
St Nicolas de Bourgueil & Bourgueil waar de cabernet franc heerst, zijn twee authentieke communes in de Loire regio, gelegen tussen Tours en Saumur. Ooit participeerde ik er ruim twee weken aan de vendange, de wijnpluk die toen nog volledig manueel was. Momenteel worden de zoveelste generaties oogstmachines gebruikt, maar veel wijnboeren geven nog de voorkeur aan de handpluk. Zowat alle viticulteurs maken gebruik van de uitgestrekte "caves" uitgehouwen in de rotsen, om hun wijnen te...
wijnreizen · 12. maart 2019
Een vluggertje naar de Champagne streek in Frankrijk is altijd meegenomen. Vanuit het zuiden van België is het amper 2 uur rijden. Eventjes op en af is dus een makkie. Een bezoek in de voormiddag en twee na de middag en de voorraad is weeral aangevuld. Deze keer bezochten we de huizen Pierre Domi in Grauves, Bouché père & fils in Pierry en champagne Jean Séléque eveneens in Pierry. Cotes de blanc.
wijnreizen · 12. maart 2019
Het was fantastisch om door zoveel enthousiaste Uruguaanse wijnboeren ontvangen te worden. Ik zal het warm onthaal nooit vergeten. Erg bedankt!!! In de komende weken zal ik hen één voor één aan bod laten komen.
wijnreizen · 06. maart 2019
We hadden nog geen duidelijke afspraak toen ik Juan Andrès tegenkwam in wijnbar Madiran in Montevideo. Daar stelde hij voor om me enkele dagen later te kon oppikken om samen naar de winery in Etchevarria in Canelones te rijden. Onderweg toonde Juan Andrès zich een aangename gesprekspartner. Hij vertelde over zijn familiebedrijf van 50 ha waar hij met zijn vader en broer 250 000 liter wijn maakt. De ganse familie woont vlak bij elkaar. Onlangs kochten ze een woonst bij die achter hun...
wijnreizen · 06. maart 2019
Vanuit Montevideo reed ik een kleine 7 uur met de nachtbus noordelijk naar de Braziliaanse grens tot in Rivera waar Francisco Carrau & zijn vrouw Joyce "Tati" Stewart (pédiater) me oppikten. De weg naar de bodega Cerro Chapeu slingert constant off road over de grens tussen Uruguay en Brazilë. Francisco heeft dan ook wijngaarden in beide landen. Hun prachtige hacienda is gelegen op een heuveltop, omringd door 350ha wijngaarden, olijfgaarden en weiden met vee. Een zalige plek waar...

Meer weergeven