winetasting · 09. mei 2022
Irakli Cholobargia, van het Georgian National Wine Agency, nam me mee naar DecanTer, de zoveelste pas geopende winebar in Tbilisi om er Levan Chychynadze te ontmoeten die me zijn TIKO ESTATE wijnen liet proeven. Maar om in de stemming te komen schuimden er een paar Pét-Nats tegen het decor, letterlijk te nemen.
wijnreizen · 08. mei 2022
Wijnbouwer Misha Tsirdava ( Samegrelo wijnregio) uit het dorp Mukhuri in Georgië houdt zich bezig met het opzoeken van zeldzame Mengrelian wijn variëteiten. En natuurlijk ook met wijnmaken. Toen ik bij hem 4 dagen te gast was, bladerde hij regelmatig in zijn oude Amphelografische wijnbijbel. Georgische onderzoekers vermelden verschillende wijndruiven uit de streek, maar Misha concentreerde zich voornamelijk op de Chvitiluri wit, de Che Khardani ook wit & de Koloshi rood. Toen besloot hij...
wine-foodpairing · 01. mei 2022
Samen met foodblogster Keti Kvichidze (culinary & wine Expedition), ging ik het pas geopende restaurant van chef Giorgi Ninua in hartje Tbilisi opzoeken. Giorgi heeft reeds een heel parcours achter de jonge rug. Na zijn opleiding en wat jaren kookervaring te hebben opgedaan, roerde hij in de potten van 3 verschillende ambassadeurs in Georgië. Hier leerde hij de traditionele Georgische keuken van zijn grootmoeder, te mixen met allerlei invloeden die tegemoet kwamen aan de smaak van de...
winetasting · 28. april 2022
Op vraag van Ekaterina Latsabidze (GQW) sprak ik af met Mathe Abesadze & Giorgi Tabatadze, founders van JUJUNA. In 2017 ontwikkelden ze deze bubbels "for the new generation". Gemaakt van vroeg geoogste Rkatsiteli druiven (70%) & Mtsvane (30%) uit de Kakheti regio, (Eniseli micro zone ) en volgens de CHARMAT methode. De gisting gebeurt in roestvrij staal evenals de tweede gisting. Deze cuve close methode geeft een minder fijne mousse omdat de wijn slechts 1 week à enkele maanden op zijn...
wijnreizen · 23. april 2022
In 2013 heeft UNESCO deze 8000-jaar oude Georgische manier van wijnmaken op de wereldgoedlijst geplaatst. Sommige Qvevri worden generatie op generatie doorgegeven en kunnen decennia, soms eeuwen oud zijn. Deze eivormige kruik uit klei heeft een smalle bodem onderaan en een wijdere opening boven en verschilt met een amfoor doordat een Qvevri geen oren heeft. Qvevri wil zeggen: iets dat begraven is in de grond. Het Qvevri maken in Georgië is in handen van enkele familiebedrijven in de...
wijnreizen · 21. april 2022
Na 2 jaar uitstel, ben ik eindelijk beland in het land waar alles begon: GEORGIË dat zich profileert als de bakermat van de wijncultuur. Georgië "is" wijn, het zit diep in hun cultuur ingebakken. Alles ademt hier naar wijn. Hier vonden archeologen resten van wijn die 8000 jaar oud bleken, hier heeft iedere familie wel iets met wijn te maken, hier is zelfs het schrift gebaseerd op de vorm van wijnranken, hier schrijft de traditie voor dat een pasgeboren baby een druppeltje wijn op de lippen...
winetasting · 29. maart 2022
Vinotrade is een agent voor verschillende wijnproducenten, met de focus op Spanje, maar met ook wat wijnen uit Italië, Frankrijk & Argentinië. Peter Domen en Sven Prims ontvingen ons op hun eerste winetasting na "corona" in de prachtige lokatie van "The National" Brussels Golf te Sterrebeek. Hierna een selectie van Bodegas Pittacum uit Bierzo Spanje met deskundige uitleg door Raquel Martinez Pérez.
winebar · 23. maart 2022
Bologna is een bruisende studentenstad in de wijnregio Emilia-Romagna. De bezochte wijnbars & restaurants boden niet veel regionale toppers, maar geen gebrek aan veel Italiaans moois uit andere regio's. En zoals vaak in Italië zijn de prijzen op de wijnkaart zeer zacht. Meer dan eens was de restaurantprijs zelfs minder dan de schapprijs in onze Belgische wijnhandel. Een fles die we 60€ betaalden, vonden we aan 70€ in een wijnwinkel in België en aan 200€ op resto!! Hier is een beetje...
wine-foodpairing · 24. februari 2022
Het is altijd een spannende beleving om minder bekende druivensoorten uit minder bekende landen te proeven en er bekende, hedendaagse alledaagse gerechten bij te presenteren. Deze keer 5 wijnen, wit, rood en Orange uit Georgië. Georgië heeft een 500 inlandse druivensoorten waarvan er nog een groot aantal gebruikt worden om er "hedendaagse" wijnen mee te vinifiëren. Mijn interesse voor deze bakermat van de wijnbouw bestaat al enkele jaren maar wegens één of ander virus moest ik mijn reis...
wine-foodpairing · 04. februari 2022
Voorbije week had ik het culinaire genoegen om in twee Antwerpse "nieuwe" gastronomische tempels te tafelen. Alletwee mega lekker, alletwee mega verschillend, wegens verschil in stijl van koken. Signatuur kreeg al lovende reacties vanuit hun vroegere locatie in Hoogstraten. In oktober 2020 verhuisden Bart & Sally naar de culinaire hotspot van Antwerpen: de Volksstraat waar zich op enkele jaren tijd tal van resto's hebben gevestigd. (oa BüN bar, L'Epicerie du Cirque, Yam Thai, Tamo, ...)...

Meer weergeven