Seasons · 19. augustus 2021
augustus in de wijngaard verkleuring, aftoppen,fenologisch rijpe druiven,
Seasons · 05. juli 2021
Het is volop zomer, warm en vaak vochtig, dus ideaal om vruchttakken te laten groeien, schimmels te ontwikkelen & uiteraard de druiven rijp te laten worden. Het is voor de wijnboer een maand van hard werken en de juiste beslissingen te nemen. De bladwand moet voldoende open worden gehouden om schimmelvorming te voorkomen...maar bij te droog weer en hevige zonneschijn is het dan weer belangrijk om genoeg blad te laten staan om zonnebrand te voorkomen. Er moet getopt worden, dieven weghalen,...
winetasting · 23. juni 2021
bordeaux 2018 levert toegankelijke wijnen
Seasons · 29. mei 2021
Het ene jaar is het andere niet. Vorig jaar (2020) was de vegetatieve cyclus een ganse maand te vroeg, terwijl we dit jaar zo goed als een maand te laat zijn in vergelijking met andere jaren. In juni ontstaan normaal de eerste scheuten en bladeren en daarna kleine trosjes bloemknoppen. Bij goed weer kunnen de ranken tot 10cm per dag groeien. Tijd dus om de plant te begeleiden tussen de ijzeren kabels (relevage). Op die manier zorgt de wijnboer ervoor dat het groeien verticaal gebeurd en alle...
wine-foodpairing · 17. mei 2021
Ondanks mijn uitzinnige bewondering voor de culinaire kookkunsten van top cateraar D'ish, gun ik af en toe de concurrentie ook hun kans. En dit maal was het een schot in de roos. Alexander & Frank met hun "je tuin bistro" leverden aan huis, een heerlijk menu en dit voor een scherpe prijs...ik heb ervan genoten Alex & Frank. Merci. Hieronder een slider met de gerechten en een toefje uitleg. Voor de bijpassende wijnen koos ik zelf een schitterende riesling van Alexander Laible Tausend...
Seasons · 25. april 2021
In mei liggen wijnboeren vaak wakker. Nachtvorst is een groot probleem geworden met de globale opwarming van de aarde. Vanaf 10°C begint er leven in de ogenschijnlijk dode hout van de wijnranken te komen. En dat gebeurt de laatste jaren vroeger en vroeger. Tot de ijsheiligen (van 11 tot 14 mei volgens de volksweerkunde) is er nog kans op vriesellende. Als de wijnplant gaat bloeien, subtiel heerlijk ruikende bloemetjes die straks overgaan in kleine groene bolletjes, dan moet er alles aan gedaan...
soulmates · 12. april 2021
Onlangs was ik te gast bij Vinotilus bvba , specialist in wijnkelders. In hun showroom te Kontich bij Antwerpen, gaven zaakvoerders Pascale Wils & Ludovic Gillias graag een woordje technische uitleg over dit ingenieus uitgedokterd concept van Hélicave. Als jonge mensen bouwen doen ze dit vaak met een beperkt budget. Dus zonder een dure kelder onder hun woning. Meestal beginnen mensen zich maar na hun dertigste te interesseren voor wijn, daarvoor waren het de pintjes die de scepter...
Seasons · 29. maart 2021
Nu begint het pas echt. Vaak is er in maart nog niet veel te merken van het opkomende nieuwe leven. In april echter beginnen de knoppen te ontspruiten. De klimatologische omstandigheden zijn de laatste jaren veranderd o.i.v. "climate change". Een paar warme dagen in maart of zelfs in februari vervroegt het groeiproces en nachtvorst in april kan dan nefaste gevolgen hebben voor de jonge scheuten. Het veranderende weerpatroon dat het rechtstreeks gevolg is van "global warming", heeft de...
Seasons · 15. februari 2021
In maart is het snoeien zogoed als afgelopen. Het is stil in wijnland. De winter spartelt nog na en soms voel je de lente al kriebelen. De wijnstok komt uit zijn winterslaap en de sapstroom komt op gang. Het begin van een nieuwe groeicyclus. Het is een magische periode waarin de knoppen tot leven komen. Hoog tijd om aan het opbinden van de takken te beginnen (liage). De tak waaraan de nieuwe scheuten gaan groeien wordt vastgemaakt aan de spandraden. Ook dit is weer handwerk. Maart in het...
Seasons · 27. januari 2021
Februari: heerlijk hoe de dagen al lengen en de zon meer warmte geeft. Het snoeien is nog niet geautomatiseerd en gaat dus door. Het is precisiewerk dat met de nodige aandacht moet worden uitgevoerd. Een hectare wijngaard levert al gauw twee ton snoeisel op, afhankelijk van snoeiwijze en druivenras. Het bevat oa.cellulose & hemicellulose wat makkelijk verteerd wordt door de bodem. De rest blijft over als humus. Naar gelang de (bio)-keuze van de wijnboer wordt er geploegd: meestal niet te...

Meer weergeven