wine-foodpairing · 19. mei 2024
Silvaner is een zwaar ondergewaardeerde, vergeten druivensoort...tot het aspergeseizoen zich aandient. Dan blijkt het een zeer gewilde, aangename begeleider van deze seizoensgroente. Er zijn tal van wijnregio's waar deze frisse, groene, speelse, kruidige, florale, fruitige en vaak elegant complexe druif het goed doet: Duitsland met Franken, De Elzas, Oostenrijk, Zwitserland, Italië (Zuid Tirol), Oekraïne, Canada, California, Nieuw Zeeland en zo verder. Oorspronkelijk afkomstig uit de Kaukasus...
wijnreizen · 28. april 2024
De Douro met zijn zijrivieren is met voorsprong de mooiste wijnstreek ter wereld, op de voet gevolgd door de Moezel, Kakheti (Georgië), Swartland, de Langhe (Piemonte) & Santinori. Naar gelang uw persoonlijke smaak, kan de volgorde gewijzigd worden. Historisch gekend om zijn versterkte "port" wijnen, maar sinds een goede tien jaar ook voor uitstekende droge rode & witte wijnen. De reden is gekend: men drinkt minder zoet, alhoewel de premium port, vintage en oude tawny's het nog wel...
winebar · 26. april 2024
Wandel je vanuit het centrum van Luik over de "Pont des Arches" de Maas over richting Outremeuse, een eilandje op de plek waar de Ourthe en de Maas samenvloeien, dan zie je op je rechterkant een mooi groot, wit hoek-herenhuis. Het is daar dat de zussen Alexandra, Pauline en Marie Van Damme in de zomer van 2023 hun wijnbar Vinicurien openden. Het is niet alleen een waanzinnig gezellig, knusse en comfortabele bar, ook het concept met zelfbediening aan de "enomatics" is een succes. Een bar die...
winetasting · 17. april 2024
Gesteente ruikt of smaakt niet, tenzij het verpulverd is en/of er micro-organismen opzitten die wel geur of smaak bevatten. Dat is kort samengevat wat bodemdeskundigen hierover zeggen. Je kan dit nalezen in het boek "Vineyards, rocks, & soils" ,"The wine lover's guide to geology" van Alex Maltman, Emeritus Professor of Earth Sciences. Uitgave Oxford university press.
wine-foodpairing · 08. april 2024
De tgv richting Zuid-Frankrijk nemen is niet nodig wanneer je in de fleurige oase van Pollen-La Reserve in Elsene binnenstapt. "Inter Rhône" stelde er twee bijzondere wijnregio's voor, begeleid door een super heerlijk buffet door cateraar Bouchée Double. Tijdens de voorafgaande vrije degustatie proefde ik witte en rode Saint-Joseph, Crémant de Die en Clairette de Die. Mijn keuze kon ik dan aansluitend pairen met de verschillende gerechten van het menu. Het was bovendien aangenaam van...
winetasting · 19. maart 2024
In dit Zuidelijk deel van Piemonte vinden we klinkende namen als "Langhe", "Roero" & "Monferrato". Reeds in de vijfde eeuw voor Christus werd hier aan wijnbouw gedaan, toen Kelten en Etrusken er handel dreven met mekaar. Omwille van hun schoonheid zijn de wijngebieden op de Wereld Erfgoedlijst van Unesco geplaatst. Roero is gekend voor zijn witte Arneis, de Langhe is het gebied van de Barolo en de Barbaresco en in Monferrato produceert men oa. Asti Spumante en Barbera d'Asti. De streek is...
wijnreizen · 14. maart 2024
Via de luchthaven Malpensa Milaan begon onze roadtrip via Vercelli, Alba, Asti, Neive & Guarene richting Turijn, de eerste hoofdstad van Italië. (1861) Brede boulevards, barokke palazzo's, de Mole Antonelliana, de arcades, de prachtige pleinen, de slow food, fantastische wijnen, de koffiecultuur, de aperitivo, de EDIT, Fiat, en nog zoveel meer maken deze metropool met 2mj inwoners een niet te missen must. Maar onderweg reden we door de wijngaarden van Langhe, Monferrato en Roero, land van...
07. maart 2024
Honderd km ten noordwesten van Madrid, aan de rivier de Duero (de Douro in Portugal), ligt het wijngebied Ribera del Duero. De regio ligt verspreid over vier provincies in Castilla y Leon, is 200 000 ha groot en is omringd door beschermende bergen die de vallei (Meseta Central Plateau) beschermen tegen extreme klimatologische omstandigheden. Al in de negende eeuw werd in de streek wijn gemaakt, maar de regio geraakte in een stroomversnelling toen Don Eloy Lecanda y Chaves er in 1864 een...
07. maart 2024
Elk jaar worden in Bordeaux de primeurs voorgesteld van het vorige millésime. Dat zijn dan vatstalen want de meeste Bordeaux Grand Crus wijnen blijven 15 maanden op barriques. Maar het hele Grand Cru gebeuren gaat ook op verplaatsing. Dat gebeurt dan met gebottelde Grand Crus. Op 5 maart 2024 presenteerden een 130 wijndomeinen hun millésime 2021 in Maison de la Poste (Brussel Tour&Taxis). Zoals elk jaar uitstekend georganiseerd door AliceBown Agency. Tijdens de persconferentie gaf Ronan...
wine-foodpairing · 29. februari 2024
Toen Anthony Stoop en Julie Van Gool half oktober 2023 de eerste gasten ontvingen in hun gastronomisch restaurant "Komaf", zullen ze niet vermoed hebben dat ze nauwelijks een maand later al een 15/20 kregen van de prestigieuze culinaire gids Gault&Millau. Sindsdien hebben zowat alle kranten en tijdschriften hun vermeld als de ontdekking van het jaar. Vorige maandag waren ze aanwezig bij de uitreiking van de Michelin sterren 2024. Julie vertelde me dat ze toch heimelijk gehoopt hadden dat...

Meer weergeven