inspiratie · 03. augustus 2024
regenerative viticulture is the future worldwide
winebar · 25. juli 2024
Vooraleer ik de "Mesa Garden" ontdekte, was er enkel wijn uit de verschillende drankstandjes. En zoals ik in een eerder artikel over Tomorrowland reeds blogde: redelijk ondermaats sloeberniveau. Het is een verademing om na uren fantastische elrctronische muziek op 18 podia, hier even te komen chillen met een goed glas wijn van "Artevino". Er is keuze tussen 4 prijsniveau's met telkens een uitgebreide keuze: vb kies je een glas niveau 3, dan heb je keuze tussen een 10-tal wijnen. En de...
wijnreizen · 02. juli 2024
Na zoveel jaren en als grote Loire fan, was ik nog nooit in deze regio geweest "shame on me", dus werd het hoog tijd om hier de nodige domeinen te bezoeken en hun "melon de bourgogne" te proeven. Muscadet de Sèvre et Maine is jaren een wat onderschatte, saaie en weinig opwindende AOC geweest maar is momenteel hip bij gastronomen en sommeliers. Het "sur lie" karakter gaat uitstekend samen met de moderne keuken: een licht bittertje, wat mineraliteit, een vleugje ziltigheid en een hoog umami...
wine-foodpairing · 02. juli 2024
In het Zuid-Westen van Frankrijk, net onder Bordeaux, bevindt zich een culinaire hotspot: "le Périgord". Een fantastische melange van heerlijke wijnen en heerlijk lokale producten. Côtes de Duras, Bergerac, Monbazillac, Montravel, Pécharmant, Rosette & Saussignac voor de wijn en Foie Gras, walnoten, aardbeien, confit de canard, lam, kastanjes en gevogelte voor de IGP streekproducten. Als dit gepaird wordt door de wijnboeren en Les Gueuleton in het prachtige Jeux d'Hiver te Brussel,...
winetasting · 21. mei 2024
Het gebeurt niet elke dag dat er honderd witte Rhône wijnen te proef staan in de bruisende Groene Gordel van Brussel voor een publiek van honderd gelijkgestemde wijnliefhebbers, de crème de la crème van de Belgische wijnscène. AliceBown agency organiseerde "a wine dine event" in Tombeek Plage & Ateliers te Overijse in samenwerking met de VIGNOBLES de la Vallée du Rhône. Witte Côte du Rhône wil zeggen dat er wijn te proeven viel uit de regio's Condrieu, Gigondas, Saint Péray,...
wine-foodpairing · 19. mei 2024
Silvaner is een zwaar ondergewaardeerde, vergeten druivensoort...tot het aspergeseizoen zich aandient. Dan blijkt het een zeer gewilde, aangename begeleider van deze seizoensgroente. Er zijn tal van wijnregio's waar deze frisse, groene, speelse, kruidige, florale, fruitige en vaak elegant complexe druif het goed doet: Duitsland met Franken, De Elzas, Oostenrijk, Zwitserland, Italië (Zuid Tirol), Oekraïne, Canada, California, Nieuw Zeeland en zo verder. Oorspronkelijk afkomstig uit de Kaukasus...
wijnreizen · 28. april 2024
De Douro met zijn zijrivieren is met voorsprong de mooiste wijnstreek ter wereld, op de voet gevolgd door de Moezel, Kakheti (Georgië), Swartland, de Langhe (Piemonte) & Santinori. Naar gelang uw persoonlijke smaak, kan de volgorde gewijzigd worden. Historisch gekend om zijn versterkte "port" wijnen, maar sinds een goede tien jaar ook voor uitstekende droge rode & witte wijnen. De reden is gekend: men drinkt minder zoet, alhoewel de premium port, vintage en oude tawny's het nog wel...
winebar · 26. april 2024
Wandel je vanuit het centrum van Luik over de "Pont des Arches" de Maas over richting Outremeuse, een eilandje op de plek waar de Ourthe en de Maas samenvloeien, dan zie je op je rechterkant een mooi groot, wit hoek-herenhuis. Het is daar dat de zussen Alexandra, Pauline en Marie Van Damme in de zomer van 2023 hun wijnbar Vinicurien openden. Het is niet alleen een waanzinnig gezellig, knusse en comfortabele bar, ook het concept met zelfbediening aan de "enomatics" is een succes. Een bar die...
winetasting · 17. april 2024
Gesteente ruikt of smaakt niet, tenzij het verpulverd is en/of er micro-organismen opzitten die wel geur of smaak bevatten. Dat is kort samengevat wat bodemdeskundigen hierover zeggen. Je kan dit nalezen in het boek "Vineyards, rocks, & soils" ,"The wine lover's guide to geology" van Alex Maltman, Emeritus Professor of Earth Sciences. Uitgave Oxford university press.
wine-foodpairing · 08. april 2024
De tgv richting Zuid-Frankrijk nemen is niet nodig wanneer je in de fleurige oase van Pollen-La Reserve in Elsene binnenstapt. "Inter Rhône" stelde er twee bijzondere wijnregio's voor, begeleid door een super heerlijk buffet door cateraar Bouchée Double. Tijdens de voorafgaande vrije degustatie proefde ik witte en rode Saint-Joseph, Crémant de Die en Clairette de Die. Mijn keuze kon ik dan aansluitend pairen met de verschillende gerechten van het menu. Het was bovendien aangenaam van...

Meer weergeven