winetasting · 06. oktober 2021
Bourgogne is een mythische wijnstreek. Met een kleine 30.000 hectare aan wijngaarden kom je slechts aan 3% van het Franse wijngebied. Toch heeft het een wereldwijde reputatie van elegante, dure, chique en zeldzame wijnen. Deze wijnstreek kent 100 herkomstbenamingen, die onderverdeeld zijn in 4 categorieën. De classificatie lijkt simpel, maar... De onderste trede van de ladder zijn de A.C. Bourgogne, daarna komen de gemeentelijke appellations, dan de Premier Cru's (zo'n 600 wijngaarden dragen...
winetasting · 29. september 2021
Voor het tweede jaar op rij organiseerde de Spaanse wijnfamilie Torres met hun Belgische invoerder LeWine een virtuele degustatie van hun icoonwijnen "Antologia". Een week op voorhand werden de 5 staalflessen thuis bezorgd, zodat er in alle rust kon gedegusteerd worden, met de wijnen op de juiste temperatuur, op het moment van de online Tasting op donderdag 30/9/21. De familie Torres heeft een wereldwijd wijnimperium uitgebouwd met als middelpunt Vilafranca del Penedés. Diverse regio's in...
Seasons · 09. september 2021
In oktober speelt het meeste werk zich af in de kelder/cave/wine cellar/Weinkeller//Bodega//. De jaarcyclus is rond en de wijngaard bereidt zich voor op zijn winterslaap. De bladeren verkleuren roodbruin en vallen af, en de sapstroom stopt bij de eerste koude najaarsdagen. Na de oogst moeten de geplukte druiven in wijn veranderen. Dat kan enkel door de alcoholische gisting: de omzetting van de aanwezige suikers in de besjes in alcohol. Na de alcoholische gisting kiest de wijnmaker al dan niet...
Seasons · 06. september 2021
Het jaarlijks wonder geschiedt weer: rijpe druiven gaan in wijn veranderen. Maar eerst moet er geplukt worden. De vendange/harvest/ heeft meestal plaats in september, maar hangt af van de weersomstandigheden. vb In 2020 begon men al half augustus te plukken op vele plaatsen en in 2021 zal het einde september begin oktober worden. Naargelang druivensoort, plaats van de wijngaard & keuze van de wijnbouwer komt de pluk op gang. Manueel of mechanisch: allebei hebben voor-en nadelen. Bij...
Seasons · 19. augustus 2021
augustus in de wijngaard verkleuring, aftoppen,fenologisch rijpe druiven,
Seasons · 05. juli 2021
Het is volop zomer, warm en vaak vochtig, dus ideaal om vruchttakken te laten groeien, schimmels te ontwikkelen & uiteraard de druiven rijp te laten worden. Het is voor de wijnboer een maand van hard werken en de juiste beslissingen te nemen. De bladwand moet voldoende open worden gehouden om schimmelvorming te voorkomen...maar bij te droog weer en hevige zonneschijn is het dan weer belangrijk om genoeg blad te laten staan om zonnebrand te voorkomen. Er moet getopt worden, dieven weghalen,...
winetasting · 23. juni 2021
bordeaux 2018 levert toegankelijke wijnen
Seasons · 29. mei 2021
Het ene jaar is het andere niet. Vorig jaar (2020) was de vegetatieve cyclus een ganse maand te vroeg, terwijl we dit jaar zo goed als een maand te laat zijn in vergelijking met andere jaren. In juni ontstaan normaal de eerste scheuten en bladeren en daarna kleine trosjes bloemknoppen. Bij goed weer kunnen de ranken tot 10cm per dag groeien. Tijd dus om de plant te begeleiden tussen de ijzeren kabels (relevage). Op die manier zorgt de wijnboer ervoor dat het groeien verticaal gebeurd en alle...
wine-foodpairing · 17. mei 2021
Ondanks mijn uitzinnige bewondering voor de culinaire kookkunsten van top cateraar D'ish, gun ik af en toe de concurrentie ook hun kans. En dit maal was het een schot in de roos. Alexander & Frank met hun "je tuin bistro" leverden aan huis, een heerlijk menu en dit voor een scherpe prijs...ik heb ervan genoten Alex & Frank. Merci. Hieronder een slider met de gerechten en een toefje uitleg. Voor de bijpassende wijnen koos ik zelf een schitterende riesling van Alexander Laible Tausend...
Seasons · 25. april 2021
In mei liggen wijnboeren vaak wakker. Nachtvorst is een groot probleem geworden met de globale opwarming van de aarde. Vanaf 10°C begint er leven in de ogenschijnlijk dode hout van de wijnranken te komen. En dat gebeurt de laatste jaren vroeger en vroeger. Tot de ijsheiligen (van 11 tot 14 mei volgens de volksweerkunde) is er nog kans op vriesellende. Als de wijnplant gaat bloeien, subtiel heerlijk ruikende bloemetjes die straks overgaan in kleine groene bolletjes, dan moet er alles aan gedaan...

Meer weergeven