· 

april in de wijngaard


Nu begint het pas echt. Vaak is er in maart nog niet veel te merken van het opkomende nieuwe leven.  In april echter beginnen de knoppen te ontspruiten. De klimatologische omstandigheden zijn de laatste jaren veranderd o.i.v. "climate change". Een paar warme dagen in maart of zelfs in februari vervroegt het groeiproces en nachtvorst in april kan dan nefaste gevolgen hebben voor de jonge scheuten.  Het veranderende weerpatroon dat het rechtstreeks gevolg is van "global warming", heeft de straalstroom van richting doen veranderen: vroeger meestal west-oost georiënteerd, maar de laatste jaren vaak sterk meanderend met een noordelijke of zuidelijke component. Als de in winterslaap zijnde wijngaard plots ontwaakt door de aanvoer van een zeer zachte luchtmassa, gevolgd door een late winterprik...dan is er veel kans op vorstschade.

De hoogte van een wijngaard of de ligging van een perceel spelen een grote rol.

Al vanaf -1°C kunnen de tere scheuten bevriezen. Sommige wijnboeren laten een extra vorst-scheut zitten die ze tot na de ijsheiligen in mei recht op laten zitten. Bij lichte nachtvorst ontspringen die dan nog juist de dans omdat de temperatuur op 1,5m hoogte toch een graad of 2 warmer is. Ook wijngaarden in het dal zijn gevoeliger voor vorst dan degenen op de hellingen. De nabijheid van water (vb een rivier ) is ook helpend. 

Daarom zijn er verschillende manieren om de vorst te bestrijden.

Door een luchtcirculatie op gang te brengen, wordt de onderste koude lucht gemengd door de minder koude lucht van hogerop.

Dat gebeurt op verschillende manieren:

- door vuurtjes te stoken in de wijngaarden

- door een helikopter boven de percelen te laten vliegen

- rondrijden met een spuitmachine zonder vloeistof maar met een blazer

- door windmolens tussen de ranken te plaatsen

Maar ook een beproefde methode is om de jonge scheuten te benevelen met water, zodat er een beschermende cocon wordt gevormd. Er wordt ijs gevormd rond de scheut en als je blijft beregenen blijft het binnen 0°C. Dikwijls is het het koudste tegen de morgen aan. Belangrijk dus dat je blijft vernevelen.

 

En in het zuidelijk halfrond is men volop aan het oogsten.

April in het noordelijk halfrond betekent oktober in het zuidelijk gedeelte van onze globe.


Reactie schrijven

Commentaren: 0