· 

september in de wijngaard


Het jaarlijks wonder geschiedt weer: rijpe druiven gaan in wijn veranderen. Maar eerst moet er geplukt worden. De vendange/harvest/ heeft meestal plaats in september, maar hangt af van de weersomstandigheden. vb In 2020 begon men al half augustus te plukken op vele plaatsen en in 2021 zal het einde september begin oktober worden.

Naargelang druivensoort, plaats van de wijngaard & keuze van de wijnbouwer komt de pluk op gang. Manueel of mechanisch: allebei hebben voor-en nadelen. Bij handmatig plukken kan men gerichter en fijner werken, plukken op plaatsen die te steil zijn voor machinaal werken, onrijpe druiven worden weggeselecteerd en bladeren vermeden. Met een plukploeg heb je wel meer tijd nodig en moet het werk bij daglicht gebeuren.

De nieuwe generatie oogstmachines zijn zoveel beter dan die uit de beginjaren. Sneller, efficiënter, minder beschadiging (kans op oxidatie) van de druiven en inzetbaar op momenten dat het minder warm is (s'nachts).

Meer over de fermentatie en de oenologische aspecten van het wijsmaken in oktober.


Reactie schrijven

Commentaren: 0