· 

augustus in de wijngaard


In augustus begint de wijnbouwer al een goed zicht te krijgen op een al dan niet goed wijnjaar. Alhoewel...alles kan nog alle kanten uit: een zonnige maand en een lange droge oogstperiode garandeert een mooi millésime. Is de maand augustus echter somber en nat, dan worden de druiven niet fenolisch rijp en wordt er geen klassewijn gemaakt. Toen ik in Uruguay samen met meester wijnbouwer Francisco Carrau van Cerro Chapeau door zijn wijngaarden liep vol rijpe plukklare Tannat, liet hij me op de pitjes kauwen: die hadden het smaakgevoel van bruine knapperige nootjes, en niet de groene astringente druivenpitten die je zou verwachten. Ook de risten waren volledig verhout. Dan zit je goed. 

In augustus vindt de verkleuring plaats ( de véraison, de inviatura, den Reifeprozess der Beeren, ripening, ) Deze kleuringsfase 

is een belangrijke fase: de zuren in de druiven worden door de zon op het blad via fotosynthese omgezet in suikers. 

De groengekleurde druiven ontwikkelen nu hun eindkleur. Cabernet franc, Merlot, Dolgetto, Barbera, Spätburgunder, Tannat en andere blauwe druivensoorten kleuren paarsblauw & hun witte soortgenoten (Arneis, Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc, Nascetta..) ogen warm groen of geel soms zelfs met stipjes.

Over bladeren gesproken,...de wijnbouwer staat voor de moeilijke keuze om de druivenstruiken te trimmen (Rognage of aftoppen), maar ook weer niet te veel. Blad is er nodig voor de fotosynthese, te veel blad verwijderen kan bij hevige zon de druiven te veel blootstellen met verbranding tot gevolg (in 2003 zag ik in de Loire en in Bordeaux verbrande druiven aan de stokken hangen), bij somber en nat weer moet er weer meer gesnoeid worden om zo de schimmels te bestrijden door de wind alles te laten droogblazen en de weinige zonnestralen toe te laten. Te veel blad neemt teveel energie weg die naar de vruchten moet gaan.

In landen (Nederland, België & Duitsland) waar sommige wijnboeren de Vitis vinifera vervangen door PiWi's, (met hun dunnere schilletjes meer vatbaar voor de Suzuki vliegjes, wespen etc..) worden netten gehangen. Voorbeelden van hybride druivenrassen zijn oa. Solaris, Johanniter, Regent en Cabernet Cortis.

Onder de wijnstokken wordt er gewied maar tegenwoordig laat men gras en andere (on)kruiden tussen de rijen staan omwille van een betere waterhuishouding. Bij Patrick Nijs van de Wijnfaktorij in Antwerpen plant deze wijnvirtuoos een bont gemengd allegaartje tussen zijn wijnstokken, biodiversiteit ten top.

Ten slotte: zomeronweders met hagel kunnen nog heel wat schade aanrichten.

En vergeet niet: Planten voeden zich met Licht, Lucht & Water en de opgeslagen energie doet de rest.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0