· 

mei in de wijngaard


In mei liggen wijnboeren vaak wakker. Nachtvorst is een groot probleem geworden met de globale opwarming van de aarde. Vanaf 10°C begint er leven in de ogenschijnlijk dode hout van de wijnranken te komen. En dat gebeurt de laatste jaren vroeger en vroeger. Tot de ijsheiligen (van 11 tot 14 mei volgens de volksweerkunde) is er nog kans op vriesellende. Als de wijnplant gaat bloeien, subtiel heerlijk ruikende bloemetjes die straks overgaan in kleine groene bolletjes, dan moet er alles aan gedaan worden om deze fragiele scheutjes tegen vorst te beschermen. Maar hierover heb ik al het nodige verteld in "april in de wijngaard".

In normale omstandigheden houdt de wijnboer zich in mei bezig met wieden, spuiten tegen meeldauw, dieven, bestellingen klaarmaken voor de klanten, de wijn voor de tweede oversteken op schone vaten, de grond tussen de planten gezond houden,

en het onderhoud van zijn materieel.

-"dieven" bestaat uit het verwijderen van alle uitlopers (niet vruchtdragende knoppen, de genaamde gourmands), omdat die met het sap van de goede knoppen aan de haal gaan.

 -"de grond gezond houden" betekent voor  de ene wijnboer soms iets anders dan de andere. Traditionele wijnboeren ploegen de grond en verwijderen al het onkruid en mesten. De moderne, meer biologische wijnbouwers beperken zich door de grond wat luchtiger te maken om regenwater makkelijker in de grond te laten trekken. Ze planten allerlei soorten (on) kruiden aan om insecten aan te trekken en zo meer biodiversiteit te bekomen.  En er bestaan heel veel tussenvormen & variaties.

Mei in het westelijke halfrond betekent november in het zuidelijk gedeelte van onze wereldbol.

 

En zoals we allemaal weten kan het jaar op jaar verschillen. Dit jaar zal zowat de koudste meimaand zijn geweest sinds 1951, en vorig jaar...herinner u het eerste coronajaar...was het zalig warm. 


Reactie schrijven

Commentaren: 0