· 

juni in de wijngaard


Het ene jaar is het andere niet. Vorig jaar (2020) was de vegetatieve cyclus een ganse maand te vroeg, terwijl we dit jaar zo goed als een maand te laat zijn in vergelijking met andere jaren. In juni ontstaan normaal de eerste scheuten en bladeren en daarna kleine trosjes bloemknoppen. Bij goed weer kunnen de ranken tot 10cm per dag groeien. Tijd dus om de plant te begeleiden tussen de ijzeren kabels (relevage). Op die manier zorgt de wijnboer ervoor dat het groeien verticaal gebeurd en alle druiven evenveel kans hebben op zon. Dit gebeurt ook weer manueel met kleine plakkertjes. Palissage of het uitbuigen is dan weer het van elkaar scheiden van de ranken en ze geordend op te binden, zodat de bladeren niet door mekaar kom te zitten.

Wijnboeren "kuisen" ook de ranken (met de hand over de onderkant van de wijnstok wrijven) en verwijderen de kleine scheutjes die niet zullen gebruikt worden om druifjes te produceren. Ook zijn ze soms preventief aan het sproeien tegen (valse)meeldauw met een mengsel van koper en gier. (Bordelese pap en een aftreksel van planten vb paardebloemen). Tegen het einde van juni krijgen we de bloemvorming(floraison). En dan is het 100 dagen aftellen naar rijpe druiven en de oogst.


Reactie schrijven

Commentaren: 0