· 

juli in de wijngaard


Het is volop zomer, warm en vaak vochtig, dus ideaal om vruchttakken te  laten groeien, schimmels te ontwikkelen & uiteraard de druiven rijp te laten worden. Het is voor de wijnboer een maand van hard werken en de juiste beslissingen te nemen. De bladwand moet voldoende open worden gehouden om schimmelvorming te voorkomen...maar bij te droog weer en hevige zonneschijn is het dan weer belangrijk om genoeg blad te laten staan om zonnebrand te voorkomen. Er moet getopt worden, dieven weghalen, onderste bladeren verwijderen (om sneller te laten drogen na regen), de snelgroeiende takken moeten tussen de draden gehouden worden, ... Na de bloemzetting in juni veranderen de bloemen in kleine bolletjes die zullen doorgroeien naar druiven. Dat duurt normaal zo'n 3 maanden of 100 tot 120 dagen. Groeien er einde juli te veel trossen aan één struik, dan zal de wijnboer de kleinste & minst productieve verwijderen. (groene oogst of vendange verte) Alles is gericht op de optimale rijping van de druif.


Reactie schrijven

Commentaren: 0