· 

tasting LIBANESE WIJNEN

tasting Libanese wijnen in AL BARMAKI

Icon de perseïedes

Diep kersenrode kleur met veel concentratie.

In de neus overheersen zwart fruit & kruiden.

Diep & breed. Complex met een perfect evenwicht tussen rijpe tannine en frisse elegantie. 

Lang en gevarieerd. Grote wijn. A+

saint john

Diep rode kleur, briljant.

Fris in de neus, toetsen van sinaasappel, rood fruit, jeneverbes, ceder en kruiden. 

Zet rijp @ in de mond, fris, elegant, goed in balans, complex. Rijpe "fondant" tannine. Lang. Zeer lekker A+

perseïedes 2008

Goed geconcentreerde kleur. Granaatappelrood. 

In de neus rood & zwart fruit: bessen, cassis en braam. Ceder. Zoethout.

Zet stevig aan. Goed in balans: mooie zuren, vleugje zoet en rijpe, bijna versmolten tannines. Jeneverbes, jap en peper in mondfase. 

Lange fijne afdronk met tikje alcohol.

 Libanon behoort tot de oudste wijngebieden ter wereld. Tot dusver is het plaatsje Hajji Firuz Tepe, in het noorden van het Zagrosgebergte,  de oudste vindplaats van archeologische wijnresten gemaakt van de vitis vinifera. Meer dan 7000 jaar geleden dus. En op een boogscheut van Libanon. Camille Karout, de Libanese eigenaar van het jonge Belgische wijnbedrijfje GOPIC vertelt me enthousiast over zijn ontdekkingen. 31 Wijnen staan er op de proeftafel van het bekende Brusselse Libanese restaurant Al Barmaki. En het is zoals Camille laconiek  zegt "hij heeft goede, goede, goede en heel goede wijnen te proef. Bij de witte was ik tevreden over de Batroun Mountains 7 2014, een bio wijn gemaakt van riesling, chardonnay, sauvignon blanc, muscat, merwah, obeidi en youssefi. Ook chateau Khoury Reve blanc 2014 met oa gewurstraminer en pinot gris beviel. Over de rode vertel ik meer hieronder.Over de rode wijnen uit Libanon is heel wat te zeggen: Ik proefde de "goede" (dixit Camille) zoals Batroun Mountains Ruby 2012, paradis de Qanafar 2013 en de cave Kouroum 7 cépages 2007 als zeer aangename wijnen die voor een redelijke prijs een goede begeleiding geven bij kruidige gerechten.

De zeer goede zijn echter excellent, wereldklasse. Het mag ook wel voor prijzen die tussen de 35 @ de 70€ liggen.

Naast enkele inheemse druivenrassen zoals obaidy, youssefi en merwah worden er vooral franse cépages gebruikt. De bodem bestaat voornamelijk uit kalkhoudende rotsen, door het droge zonnige klimaat heeft men weinig last van ziekten en door de hoogte zijn de nachten koel wat garant staat voor elegante, complexe wijnen. Na proeven, denk ik dat de zowat 50 Libanese wijnbouwers nog meer kwaliteit kunnen puren uit hun uitstekende terroir. Vooral dan in het goedkopere gamma.


Het Libanese banket met mezze was zoals verwacht voortreffelijk. De Libanese keuken staan niet voor niets gekend als één van de meest verfijnde ter wereld. In Libanon is een feestmaal met 200 verschillende hapjes geen uitzondering. Ik was al zeer tevreden met de 40 schoteltjes die ons gepresenteerd werden. Een variatie van hummus, taboulé, mezze, kibbeh, sfiha, magnifieke tartaar van lam, etc...   ging uitstekend bij de geproefde wijnen. Reactie schrijven

Commentaren: 0