· 

Oud Conynsbergh

Einde april 2014 werden in Boechout de eerste wijnranken aangeplant aan de voet van de gerestaureerde molen. Die draaide gisteren lustig rondjes, terwijl honderden wijnliefhebbers de eerste oogst van wijndomein Oud Conynsbergh konden proeven. De acht wijnbouwers en hun gasten proefden twee wijnen van de auxerrois-druif van het oogstjaar 2016. De ene met toevoeging van cultuurgisten, de andere gemaakt met enkel de gisten die op de druivenschilletjes aanwezig zijn. Beide wijnen hadden een heldere lichtgele kleur en geurden naar citrus, aalbes, witte bloemen en wat lychee. De cuvée natuur was wat dieper in de neus. In de mond was het verschil nog wat meer uitgesproken: beiden hadden een mooie frisse aanzet, met een goed evenwicht tussen rijpe zuren en fruitigheid. De cuvée natuur was wat vettiger en complexer en had een langere finale. Toch mooi werk voor een wijn van jonge wijnstokken. 

Tussen het proeven door, wist wijnbouwdeskundige Geurt van Rennes me op zijn enthousiaste manier te vertellen dat hij er in het begin niet in geloofde. Maar als na bodemonderzoek bleek dat deze zeer geschikt was (op anderhalve meter diepte begint een dikke laag schelpsediment/zandleem met een zeer goede waterhuishouding) , "moest ik mijn mening wel herzien" lacht hij. 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0