· 

onder wijnvrienden


Bij speciale gelegenheden is het fijn om in goed gezelschap een reekske bijzondere wijnen open te trekken. Wijnen die nog beter smaken als je ze kunt delen en er samen over kunt mijmeren, ze bewonderen en van elke slok kunt genieten.


Een gebruikelijke opener: champagne, om de smaakpapillen te verwennen met wat neutrale hapjes.

Bij een huisbereide vitello tonato deed de riesling uit de Pfalz van Christmann 2012 het meer dan uitstekend. Wat een finesse, fijne mineraliteit en sappige fruitigheid na enkele jaren kelderrijping. (Vinikus & Lazarus 25€)

Als tweede wijn schonk ik er een grüner veltliner Smaragd Alzinger bij.(Ad Bibendum 35€)Fris mineralig met veel diepte.

Tweede voorgerechtje was lijngevangen zalm op de vel(Cru Wijnegem) met gebakken asperges en een mouselinesausje. Bij dit krachtige, smaakvol en filmend gerecht pastte een houtgelagerde fluwelige chardonnay uit Australië van Leeuwin Estate uit 2014. (Ad Bibendum 85€) Geen wijn voor elke dag en bij elk gerecht, maar kan zonder probleem naast een grote bourgogne(type montrachet)

Een iets gekoelde spätburgunder 2015 Adeneuer Gärkammer blonk uit door finesse en was de ideale overgang naar de zwaardere rode wijnen.(Vinikus & Lazarus 28€)

De trasnocho van Remirez de Ganuza staat in de top 3 van de beste Rioja's. De 2008 matchte uitstekend met kalkoengebraad, rozemarijn-aardappeltjes en een stevige mosterdsaus. Ter plekke aangekocht voor 76€.

Eben Sadie mag op geen enkel wijnfeest ontbreken. Wat dit wijn-genie in Zuid Afrika heeft verwezenlijkt, verdient groot respect. Zijn Columella is zijn top-cuvée voor rood. Reken meer dan 100€. 2009 Was nog een blend van gsm druiven. Tegenwoordig gebruikt Eben nog meer cépages. Super complexe wijn, diep & breed. Heerlijk om er in dit gezelschap van te genieten.

We sloten rood af met een Montus, Madiran uit 2001. Wat een aangename verrassing: mooi gerijpte wijn met nog jeugdige accenten en mooi versmolten in de mond.

Bij de rauwmelkse kaasjes dronken we een fijn zoete Faye d'Anjou, Coteaux du Layon uit 1994. Deze chenin blanc van wijnbouwer Yves Fontan gaf na zoveel jaren kelderrust zijn pourriture noble geheimen prijs, waarvoor veel dank ;-)

Als afsluiter een top uit de Douro vallei in Portugal: GRAHAM's vintage port 1977. Hier kan ik alleen maar blij om zijn dat er zo'n wijn wordt gemaakt. En ik vergeet nog bijna de heerlijke huisgemaakte tarte tatin van Saskia te noemen.

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0