· 

Domaine Michel Vattan SancerreDomaine Michel Vattan is gesitueerd in Maimbray, zeven km noord-west van Sancerre. Het bestaat 3 generaties en is in 2008 overgenomen met behoud van de naam door Nathalie & Pascal Joulin, die er sinds 2002 werkten. In tegenstelling met vele wijnfamilies in Frankrijk, zullen hun 2 kinderen hen opvolgen. Hun enthousiaste  19-jarige dochter Lea (tussen hen in op de foto in het rood) begint in september aan haar BST-opleiding in Beaune. Gespreksonderwerp waren de dure studentenkamers. Hun iets oudere zoon Remi studeerde in de Elzas en is nu bezig aan een extra opleiding in Dijon. De overige jonge mensen op de foto zijn seizoensarbeiders die na de machinale accolage handmatig de finishing touch doen met schaar. Pascal was er echter niet tevreden over. "Ces jeunes" zeggen dat ze het begrepen hebben, maar ik moet er achterlopen om hen constant te verbeteren. En toen volgde een geanimeerde verticale & horizontale marathon-degustatie van 14 wijnen . Pascal zegt vooral op "terroir" te werken. En hier zijn we terug..."terroir" dus: Ik proefde van de 2 verschillende ondergronden waar Pascal wijn verbouwt.

Les Caillottes (calcaires du Kimméridgien) levert wijnen die fruitig en nerveus zijn. Ze zijn aromatisch en fris en vlugger drinkbaar.

Les Terres blanches (coquilliers) levert wijnen die rijker zijn, een grotere finesse hebben en beter bewaren. Ze zijn complex en krachtig.

Hier volgt een selectie van de geproefde wijnen:


Deze  Cuvée Argile 2016  heeft een heldere kleur, een neus van acaciahoning, witte bloemen en een minerale toets.

Hij is fris, rijp en complex in de mond en heeft een lange finale.

A

Deze L.O. 2015 komt van VV van rond de 50j oud, heeft geen houtopvoeding en komt van een zeer arme bodem, Z-georiënteerd. 

Helder goudgeel.

Zeer aromatisch, veel wit & geel fruit, vanille, mineralig.

Zet zacht @, sappig, vol, prachtig in balans.

Lange finale met zekere mineraliteit. 

zeer mooie wijn

A+

Dan deze verouderd L.O. van 2010.

Diep goudgeel.

Exotisch in de neus. Breed, nootjes, nog fris jonge primaire aroma's.

Zet rond @. Fijne frisheid, elegant...

Lang en zeer veel finesse.

A+


Ook de L.O. 2012 en zijn rosé waren top.

Ook wijnen geproduceerd in mindere jaargangen, waren correct.

Ter afsluiting proefden we nog samen zijn niet gecommercialiseerde zoete wijn. "pour s'amuser" Zei Pascal.

Een 2014 op basis van gebotrytiseerde grain nobles: goudgeel, rijp, pain grillé, vanille, zet zoet@ maar mooie frisheid, mist iets lengte.   5,3 accidité en 42 gr/l suiker   mooie poging en fantastisch om af te sluiten. Merci Pascal et Nathalie.

 

Domaine Michel Vattan    MAIMBRAY (18300 Sury en Vaux )    www.michel-vattan.com

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0