· 

Cellers Melis in Priorat Spain


In 2000 besloot Javier Lòpez Botella (foto boven) wijn te gaan maken. Als landbouwkundig ingenieur met een MBA van de universiteit van California leerde hij in de US Victor Gallegos kennen, winemaker van Sea Smoke cellars in Santa Barbara. Later vervoegde Claude Gros wijnconsultant in het Franse Languedoc ,omwille van zijn ervaring met grenache, en Antoni Sànchez, scheikundige met een PhD in enology , het team. 

Prioraat wijnen waren toen eerder zware, geconcentreerde wijnen. Javier had echter een ander type wijn voor ogen. Hij wilde frisse wijnen maken zoals pinot noir, met rijpe tannines en veel elegantie. Hiervoor waren heel wat keuze's nodig. Hij kocht vooral hoger gelegen & zuid-west georiënteerde percelen aan met een ondergrond van "licorella" rots (leisteen) met bovenop een dunne laag schist en klei. Hij gebruikt de traditionele snoeiwijze (gobbelet), oogst in 2 tri's (augustus als er nog meer zuren aanwezig zijn en in oktober voor volledig rijpe tannines) en

maakt optimaal gebruik van de specifieke eigenschappen van zijn garnacha, carinena, syrah en cabernet sauvignon. Ook tijdens de vinificatie kiest hij voor maximale frisheid: 50d macerratie in kleine recipiënten (innox, barriques,) & 600l vaten en fouders. Deels in open lucht aan zo'n 22°. 

Er wordt gekozen voor een stabiel vergistingsproces zonder veel te manipuleren.

We proefden samen de mono-cépages voor ze geblend werden tot de cuvée Melis. Allen 2017 op vat.

Grenache: overweldigend rijp zwart fruit, zeer rond met frisse toets.

Syrah: inktzwart met purper nuance, lichte vegetale amandeltoets, mooi rijpe tannines.

Grenache: deze in 600l, totaal anders dan de eerste: minder dominant fruit, minder rond, meer aciditeit.

Carignan: in 600l mineralig, kruidig, veel structuur en body en een hoge aciditeit.

Cabernet Sauvignon: zeer rijp, met veel frisheid. Slechts 2% in de blend voor de complexiteit. Dominante druif, zou te veel overheersen.

Alles wat ik proefde was zeer goed rijp, ook de pitten. Voor de finale blend zorgt Javier dat het evenwicht tussen de rijpheid, fruit en frisheid optimaal is...en zo wordt een elegante Priorat geboren.

Voor alle wijnen van Cellers Melis  www.melispriorat.com

contact België: Jo Vansant  pato@mail.be

 

 

 


Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Jo (vrijdag, 26 oktober 2018 20:38)

    Mooie weergave van het huis koen !