· 

April

Een paar weken geleden is de lente begonnen. De dagen beginnen te lengen, de zon geeft meer warmte, de wintergroenten verdwijnen stilaan uit de winkelrekken en maken plaats voor jonge "primeurtjes". Pasen is in aantocht, de chocolade-eieren liggen al te blinken. Groen en geel, beetje blauw en wit en niets van doen met sportploegen.

Er ligt al van alles te pronken, maar spinazie, radijsjes, peultjes, tuinbonen, bosuitjes en bietjes zijn lekker vers.

In april halen onze vissers ook Zeeuwse kreeft, zeebaars, rog, kabeljauw, schelvis en wijting uit de zee. En kunnen we smullen van lam, kalf, houtduif en speenvarken. 

Samen met wijn, thee & koffie-sommelier Joachim Breugelmans van versmarkt Cru te Antwerpen, proefde ik deze brut nature uit de Elzas. Wijnbouwer Sebastien Mann & zijn vader maken een blend van Auxerrois, Chardonnay & Pinot Noir, die 24 maanden op zijn lie heeft gelegen. En dat proef je: een fijne pareling, in de neus een mineralig florale aanzet met discreet wit fruit & in de mond een zachte aanzet, goed in balans en vooral auxerrois in de mondfase. Heel aanwezig in de finale.

Mann is een klein familiaal wijndomein, vooral bezig met hun terroir tot uitdrukking te brengen. Sebastien is rechtlijnig en die visie reflecteert zich in zijn wijnen. Bubbels die in de wijnafdeling van Cru verkocht wordt voor 18,50€.


Met de seizoen gebonden ingrediënten van bovenstaande foto's leek me een tartaar van zeebaars, zeste van limoen, geraspte gember, fijngehakte koriander, peper, zout, beetje goed olijfolie, doperwtjes en gemarineerde komkommersliertjes, afgewerkt met een krokantje van inktvis een goede food-wine pairing met de bubbels van MANN.

Met dank @ chef Dirk Luijts van D'ish, voor de inspiratie. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0