· 

Uruguay vinos

De eerste wijngaarden van Uruguay zag ik vanuit de lucht: zonovergoten, vlak en dicht bij de zee. Beneden zag het er toch enigszins anders uit: rond de 1200 millimeter neerslag verdeeld over gans het jaar, golvend met vaak uit de kluiten gewassen heuvels, gewoonlijk vlak bij de zee, maar ook ver het binnenland in.

De wijngeschiedenis gaat bijna 200 jaar terug. Immigranten uit Europa (vooral Basken & Italianen) namen wijnstokken mee en begonnen voor eigen gebruik wijn te maken. Tot 20 jaar geleden was er nauwelijks uitvoer. Goedkope tafelwijn voor lokale consumptie  vormde de hoofdmoot van de wijnproductie. Van dan af groeide de kwaliteit ten koste van de kwantiteit.

De 9000 ha wijngaarden bevinden zich tussen de 30-34 graden. Het klimaat wordt beïnvloed door de Atlantische Oceaan. Algemeen wordt gezegd dat de bodem erg vruchtbaar is. Maar de beste wijngaarden liggen op arme bodems (kalk, schist, rode aarde, graniet, klei ). De plaatselijke naam "batovi" verwijst naar het oudste grondtype ter wereld, rood zanderig geërodeerd

vulkanische gesteente. Ook vb in Cunawarra, Zuid-Afrika en Californië zijn dezer rode terroirs aanwezig.

De wijnregio's zijn:

zuid: departementen Montevideo(Bouza), Canelones(Deicas)(Marichal)(Pisano)(Gimenez Mendez)(Carrau), San José & Florida

zuid-west: departement Colonia, Carmelo(Narbona)

centraal: departement Durazno 

noord-oost: Rivera & Tacuarembo (tegen Braziliaanse grens)(Cerro Chapeu)

noord-west: departementen Paysandu, Salto & Artigas

oost: tegen Punte del Este Maldonado, nieuw en veelbelovend(Garzon)

 

Ik mocht er vele wijndomeinen bezoeken, werd uitgenodigd voor tastings, proefde in winebars de selectie van de sommeliers en kocht wijnen van verschillende domeinen om er gerechten mee uit te proberen.

Uruguay is een boeiend wijnland dat stilaan zijn vleugels uitslaat en meer is dan "tannat". Ik proefde er prachtige mono-cépages en blends van viognier, petit manseng, chardonnay, riesling, sauvignon blanc, albarino, cabernet sauvignon, cabernet franc, pinot noir, marselan, merlot & syrah.

In volgende artikels zal ik de bezochte domeinen en de geproefde wijnen verder in detail bespreken.

 

I saw the first vineyards of Uruguay from the air: sun drenched, flat and close to the sea. From the ground it looked different: 1200 millimeters of precipitation per year, wavy with often sturdy hills, usually not far from the ocean but also far inland (Rivera, Salto..)

The history of wine goes back nearly 200 years when Basque and Italian immigrants brought vine and started making wine for their own use. In the last 20 years, quality grown at the expense of quantity.

The 9000 ha of vineyards are at 30-34 degrees. 

It is generally said that the soil is very fertile, but the best vineyards lie on poor soils. (lime, schist, red earth, clay)

I was allowed to visit many wine estates, was invited to tastings, tasted the wine sommelier selection in wine bars, and bought wines to combine with dishes. 

Uruguay is a fascinating wine country that is gradually spreading its wings and is more than "tannat".

Later I will discuss the visited bodegas and the tasted wines in detail.

 

Vi sus primeros vinedos desde el aire: banados por el sol, planos y cerca del mar. Abajo se veía un poco diferente: 1200 milímetros de precipitación por ano ondulados con colinas a menudo robustas y también muy hacia el interior.

Uruguay eres un pais del vino fascinante y mas que "tannat".

Mas adelante discutiré en detalle las bodegas visitada y los vinos catados.

 

 

 

 

 


most pictures are by delvinico.be

some are by Sabrina Srur  sabrinasrur.com    thank you Sabrina & Diego for your hospitality 

Reactie schrijven

Commentaren: 0