· 

bodega GARZON

Bodega Garzon, behorende tot Agroland, produceert bijna de helft van de wijn uit Uruguay. Het is een moderne geoliede machine waar niets aan het toeval overgelaten wordt. Zo vertelde me Nicolas Kovalenko, director Hospitality. De eerste aanplant geschiedde in 2008 op 220 ha. Het uitgangspunt was de best mogelijke wijn maken, die echt hun oorsprong uitdrukken. Wijnmaker Alberto Antonini keek nergens af, kopieerde niet, hij begon van nul. Geld was voor de florissant rijke eigenaar Alejandro P. Bulgheroni geen probleem. De bodem als startidee: het Garzon-team begon met het ontginnen van 1400 verschillende percelen. Elk perceel werd enige tijd gevolgd om te kijken hoe de bodem reageerde op de overvloedig aanwezige neerslag (1200mm/jaar). (na 1 uur moest alle regen verdwenen zijn) Drainage bepaalde welke druivensoort werd aangeplant en in welke richting de stokken werden georiënteerd. De ondergrond bestaat uit "balastro", een soort fijnkorrelig zand met perfecte waterhuishouding, een gedecomposeerd rots/graniet mengsel. 

De winery is volledig uit de rots uitgehouwen met dynamiet. De stukken gesteente zijn gebruikt als stenen voor de muren. Het gebouw gaat 3 verdiepingen onder de grond zodat alles via natuurlijke zwaartekracht verloopt: de oogst zit na 3h in de tanks zonder dat er één pomp aan te pas komt. Het 19.050m2 grote gebouw heeft een capaciteit van 2,2 miljoen liters (momenteel 1,3 miljoen liters in gebruik). Het heeft een LEED certificaat: milieuvriendelijk design. Op de onderste verdieping zijn lichtschachten die elektrisch licht overbodig maken en natuurlijke plantengroei toelaten: indrukwekkend.

Bij Garzon werkt men met 3 kwaliteiten: estate, reserve & single vineyard. Hun topwijn is "BALASTRO".

Voor elke kwaliteit/druivesoort zijn verschillende opbrengsten vb: estate Merlot 5000kg/ha, voor de Tannat 12000 à 15000kg/ha.

De wijngaarden liggen 18km van de zee. 35% Tannat, ongeveer 3000ha, 700 houten foeders voor de malo, ...

En niet te vergeten: Gorzon werd uitgeroepen tot winery of the year uit 1600 deelnemende estates over gans de nieuwe wereld.

 

The first planting took place in 2008 on 22Oha.The starting point was to make the best possible wine, which really expressed their origin. Winemaker Alberto Antonini didn't look at anything, didn't copy, he started from scratch. Money was no problem for the wealthy owner Alejandro P. Bulgheroni. The soil as starting idea: 1400 different plots of land were mined to see how each plot reacted to the abundant rainfall (1200mm/year). Drainage determined with grape variety was planted and in which direction the plants were oriented. The substrate consists of "balastro", a kind of fine-grained sand with perfect permeability, a decomposed rock/granite mixture. 

The winery is completely carved out of the rock with dynamite, 3 floors deep. The pieces of rock were used to build the walls. Gravity ensures that during the harvest, the supplied grapes are in the tanks in 3 hours without the use of a pump.

There are 3 qualities: estate, reserve & single estate.

And don't forget: Bodega Garzon has been chosen as New World Winery of the Year, 2018 by Wine Enthusiast.

 

La primera siembra tuvo lugar en 2008 en 220 ha.El punto de partida fue hacer el mejor vino posible, que realmente expreso su origen. El enólogo Alberto Antonini no miro nada, no copio, comenzó de cero. El dinero no era problema para el rico propietario Alejandro P. Bulgheroni. El suelo como idea inicial: se extrajeron 1400 parcelas diferentes para ver como reaccionaba cada parcela ante la abundancia de precipitación (1200mm:ano). El drenaje determino qué variedad de uva se planto y en qué dirección se orientaron los palos. El sustrato consiste en "balastro", un tipo de arena de grano fino con perfecta permeabilidad al agua, una mezcla de roca/granito descompuesta. 

La bodega esta totalmente tallada en la roca con dinamita, 3 pisos de profundidad. Las piezas de roca se utilizaron para construir los muros. La gravedad asegura que durante la cosecha, las uvas suministradas estén en los tanques en 3 horas sin el uso de una bomba.

Hay 3 cualidades: estate, reserve & single estate.

Sin mencionar que Garzon fue nombrada la mejor bodega mundial en 2018 por la revista Wine Enthusiast.


Voor de balastro wordt Tannat, Petit Verdot, Cabernet Franc & Marselan gebruikt.

Vanaf 2017 is de Petit Verdot vervangen door Merlot omdat : "no two big guys in competition"

Het is een echte bewaarwijn die binnen 10jaar nog beter tot zijn recht zal komen. Er worden 14000 flessen van gemaakt. Na een eerste toewijzing naar de vaste afnemers (Chacali voor België) koopt de "place de Bordeaux" alles op.

 

Tannat, Petit Verdot, Cabernet Franc & Marselan is used for the balastro. From 2017 the Petit Verdot has been replaced by Merlot because: "no two big guys in competition". It is a true storage wine that will come into its own even better within 10 years. 14.000 Bottles are made of it. After an initial allocation to the regular customers (Chacali for Belgium), the "place de Bordeaux" buys the plate for the rest.

 

Tannat, Petit Verdot, Cabernet Franc & Marselan se utiliza para el Balastro. A partir de 2017 el Petit Verdot ha sido reemplazado por Merlot porque: "No hay 2 potencias en competencia". Es un verdadero vino de almacenamiento que se recuperara aun mejor dentro de 10 anos. 14.000 Botellas están hechas de él. Después de una asignación inicial a los clientes habituales (Chacal para Bélgica) el lugar compra la "place de Bordeaux" para el resto.


Reactie schrijven

Commentaren: 0