· 

St Nicolas de Bourgueil & Bourgueil


St Nicolas de Bourgueil & Bourgueil waar de cabernet franc heerst, zijn twee authentieke communes in de Loire regio, gelegen tussen Tours en Saumur. Ooit participeerde ik er ruim twee weken aan de vendange, de wijnpluk die toen nog volledig manueel was. Momenteel worden de zoveelste generaties oogstmachines gebruikt, maar veel wijnboeren geven nog de voorkeur aan de handpluk. Zowat alle viticulteurs maken gebruik van de uitgestrekte "caves" uitgehouwen in de rotsen, om hun wijnen te stockeren. Aanvankelijk om tufsteen voor de Loire-kastelen uit te houwen, nadien om champions te kweken en momenteel dus als ideale bewaarplaats om wijnen te lageren. Want: permanente temperatuur van 12°, ideale vochtigheid, goed verlucht  en groot genoeg om er met de wagen in te rijden.

Deze wijnstreek produceert enkel rood & rosé van de cabernet franc. Deze cépage is niet de gemakkelijkste om goed rijp te krijgen. Vroeger waren groene, vegetale toetsen van groene paprika geen uitzondering. Langdurige kelderrijping was noodzaak met wisselend resultaat. Vorige week dronk ik een 1982, een 1983, een 1999 en een 2000 die top waren. Maar in mindere jaren zoals vb 1984 is het resultaat schraal en mager. 

Alle wijnboeren juichen echter de nieuwste tendens toe om de aanvang van de verdange zelf te bepalen. Vroeger was het het Comité Interprofesionel des Vins de Bourgueil die de startdatum bepaalde, nu kan de wijnboer zelf zijn oogstmoment bepalen aan de hand van de rijpheid van zijn druiven. Chaptaliseren wordt zo overal vermeden.

Het doel van dit bezoek was vooral enkele jonge gepassioneerde wijnbouwers ontdekken. De gevestigde waarden zoals Frédéric Mabileau, Paul Gauthier, Druet, Y.Amirault ... komen later aan bod.

 

St Nicolas de Bourgueil & Bourgueil, ou prédomine le cabernet franc, sont deux villages de la Loire, situés entre Tours et Saumur. Une fois, j'ai participé deux semaines complètes à la vendange, qui était encore complètement manuelle à cette époque. A peu près tous les vignerons utilisent les nombreuses et vastes caves creusées dans la roche pour stocker leurs vins. D'abord pour sculpter le tuf des châteaux de la Loire, pour faire pousser des champignons et maintenant comme lieu de stockage idéal pour leurs vins. Parce que: permanent 12*, humidité idéale, bonne ventilation et assez grande pour conduire la voiture. 

Le Cabernet Franc n'est pas le cépage le plus facile d'obtenir mur. Dans le passé, les notes vertes et végétales de poivron vert ne faisaient pas exception. Une maturation de cave à long terme était nécessaire avec des résultats variable. La semaine dernière, j'ai bu un 1982, un 1983, un 1999 et un 2000 qui étaient super, mais dans des années inférieures telles que par exemple 1984, le résultat est resté pauvre.

Cependant, tous les viticulteurs se félicitent tendance nouvelle pour leur permettre de déterminer début de la vendange. Auparavant, c'était Le Comité Interprofessionnel des Vins de Bourgueil qui fixait la date de début. Désormais, chaque vigneron peut décider lui-même quand il vendangera en fonction de la maturité des raisins sur ses propres parcelles. La chaptalisation est ainsi évitée partout.

Le but de cette visite était de découvrir quelques nouveaux jeunes viticulteurs passionnés. Les valeurs établies telles que Frédéric Mabileau, Paul Gaulthier, Druet et Y.Amirault seront discutées plus tard.

 

 


Domaine de la Cabernelle is een geslaagd huwelijk tussen Frank Caslot en Claudia Pontonnier. Letterlijk & figuurlijk. Frank is de zoon van het huis Caslot uit Bourgueil & Claudia is de dochter van Guy Pontonnier uit St Nicolas de Bourgueil. Ze werden verliefd en smolten de wijngaarden van hun ouders samen. Ook Bertrand, de broer van Frank werkt mee in het bedrijf. Diens kinderen hebben interesse om later mee in het domaine te stappen.

Ze produceren een fruitige rosé Cabernelle, een soepele st Nicolas de Bourgueil Damoiselle, een opmerkelijke St Nicolas van 3 terroirs: tables, gravers en argilo-calcaire. En nog 3 Bourgueils:

-Secret d'autome: vlot drinkbaar

-Reflets de mémoire: VV 50j uit Benais argilo-calcaire

                                                                                                   -Plénitude: VV 60j en enkel in beste jaargangen. A

 


Paul Gambier & zijn twee zonen, Thomas & Denis hebben hun "Domaine des Ouches" in Ingrandes. Je merkt dat de nieuwe generatie met goedkeuring van de oude, het roer heeft overgenomen. Prachtig rijpe, elegante wijnen die traditie en moderniteit verenigen.

Het werk in de wijngaard is zeker zo belangrijk dan in de kelder. Beperkte rendementen van 40hl/ha. Fruitgedreven. Levendig. Rijp. Krachtig. Aandacht voor de verschillende bodemtype's: sableux, argilo-calcaire, tuffeau.

Domaine des Ouches 2016, krachtig fris, goed rijp.

Les clos Boireaux: weelderig en karaktervol.

Coteau des Ouches: rijp, elegante aciditeit, lang.

Grand réserve 2015: malo in barrique, diep zwart fruit,

   krachtig, rijp, breed en diep met veel fruit, lang.

La Romana 2015: nog zeer jong, amfoorwijn.

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0