· 

Domaine Y.Amirault


Vader Yannick & zoon Benoît staan aan het roer van dit wijndomein in Bourgueil. De naam Amirault gaat terug tot in de 13e eeuw en betekent "petit chef". Hierdoor en omdat zijn vader een "combattant" is die vaak als eerste vernieuwingen in zijn wijngaarden doorvoerde, werd gekozen voor een kanon als wapenschild als symbool van vechtlust en vernieuwing.

Na zes jaar wijnstudie vervoegde Benoît in 2003 zijn vader in de zaak en schakelden ze in 2009 over op biologische wijnteelt. (conversion totale du domaine à l'agriculture bio).

Het domein telt 20 ha, 2/3 in Bourgueil & 1/3 in St Nicolas de Bourgueil verdeeld over meer dan 25 percelen om de expressie te bevorderen. Enige druif is de cabernet franc, plaatselijk breton genoemd. (un seul cépage: cab franc, dit breton) 

Benoît experimenteert sinds enkele jaren met amforen. De eerste waren van Franse makelij maar voldeden kwalitatief niet, dan schakelde hij over op Italiaanse maar dit bedrijf stopte zijn productie. Momenteel werkt hij met Chinese amforen van zandsteen zonder coating. Alhoewel de Chinezen de meesters zijn van terra cotta, heeft hij de samenstelling van zijn amforen laten testen op vb gebruik van zware metalen en andere schadelijke stoffen. Hij gebruikt geen cement omdat dat een specifieke geur en smaak afgeeft aan zijn wijnen. Barriques gaan maar beperkt mee en laten de wijn nog te veel ademen. Bij de amforen is de respiratie beperkt, ze gaan eindeloos mee tot ge ze breekt ;-) en zijn zeer gemakkelijk te reinigen. Ik kon er de cuvée "Les Malgagnes" 2017 proeven, één volledig op amfoor en een ander 1/3 amfoor, 1/3 barrique & 1/3 foeder. In deze laatste kwam het fruit meer door en vond ik de mondfase complexer. Maar ik ben benieuwd hoe deze wijnen zullen verouderen. Ze liggen in elk geval te rusten in mijn kelder tot een volgende proeverij zich opdringt.


Côte 50 2018: donker kersenrood met nog purper schijn, zeer veel vers rood fruit, zet rijp @ met goede balans tussen rijpe tannines en

fruit, goede lengte.

La Mine 2017: op calcaire bodem, licht van kleur, mineraloog, peperig, miner rijp, fris & mineraloog in de mond.

La Petite Cave 2017: intense kleur, rode paprika en rood fruit in de neus, zet rijp @, goede balans, goede lengte.

Les Malgagnes 2017: 1/3barrique 1/3foeder 1/3amfoor: kersenrood, geparfumeerd, rood fruit, viooltjes, zet rijp @, goed in balans, zeer complex in de mondfase, breed, lang. A+

Les Malgagnes 2017: volledig op amfoor gerijpt: krijgt hierdoor iets minder lucht dan de houtrijping. Kersenrood, paprika, viooltjes...verder nog gesloten, zet rijp @, goed in balans maar nog jong, lange afdronk. A

 


Les efforts de Yannick & Benoit Amirault pour produire bon sont dévoués sans limite à la vigne:

récoltée à la main

abandon de toute forme d'engrais depuis 1983

éclaircissages et effeuillages depuis 1989

engazonnements entre les rangs depuis 1992

abandon du désherbant sur la moitié du domaine depuis 1997// labour intégral des vignes zero désherbant depuis 2000

conversion totale à l'agriculture bio depuis 2009

Les rendements en 1978 était de 60hl/ha, il avoisinent aujourd'hui les 40hl/ha.

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0