· 

juniJuni, ook weimaand of rozenmaand genoemd, heeft een schat van verse groenten in zijn korf: bloemkool, andijvie, eikenbladsla, krulandijvie, lamsoor, spinazie, peultjes, tuinbonen, komkommer, rode biet, lentebui, zeekraal en kropsla zijn op hun best.

Het visaanbod is beperkt wegens "seizoen gesloten", "kuitperiode" of "te mager" maar toch nog smakelijk met geep, haring (verse maatjes!!), hondshaai, kabeljauw, langoustine, pladijs, schar, inktvis, rog, roodbaars, zeetong en zeewolf.  Van 15 mei tot 15 september mag er op reebok gejaagd worden, ook houtduif en wild konijn staan op het jagersmenu. Voor het tamme stukje vlees verkiest juni speenvarken, lam en kalf. Verse kruiden ten overvloed zoals bieslook. En dan is er natuurlijk fruit: niet zo evident bij wijn, maar mits wat zoeken...aardbeien met rosé champagne...heerlijk.

Lente-& zomerkost vergt ook wat lichtere wijnen: bubbels, wit, rosé en lichtere rode wijnen voeren dan ook de boventoon.

Onder de meer zomerse wijnen versta ik wat strakkere wijnen die eventueel ook wat frisser gedronken mogen worden: pinot noir, spätburgunder, cabernet franc, sangiovese en gamay-wijnen zijn hiervan voorbeelden voor rood. 

 


Met de lijn gevangen kabeljauw met lamsoor, asperges en morieltjes was heerlijk met een subtiel houtgelagerde chenin blanc uit Chinon.

Een confit van kalf met rode biet, "lentin de chêne" en rabarber gaat prachtig samen met een jonge cabernet franc, als hij stevig, rijp en complex is zoals deze deels houtgelagerde(1/3 barrique & 1/3 foeder), deels amfoor gerijpte Yannick Amirault.

Reactie schrijven

Commentaren: 0