· 

juli


Juli, hooimaand, volop zomer & de warmste maand van het jaar, met de langste avonden, Tomorrowland, shorts & mini-rokjes, vakantie en BBQ, bubbels en rosé. Zomerse groenten (aubergine, augurk, courgette, boontjes, komkommer, paprika, radijsjes, tomaten en wortelen) combineren met verse vis (bot, griet, haring!! nieuwe maatjes !!, kabeljauw, pladijs, roodbaars, tong, zeeduivel, wijting en zeewolf). Vlees in overvloed op de bbq maar HET seizoen van lamsvlees en geitelam, één van de meest gegeten vleessoorten ter wereld & bij ons toch zo weinig gekend maar oh zo lekker. 

Rosé bestaat in vier stijlen: gemaakt als rode wijn door het aftappen van gistend sap van rode wijn tijdens de eerste uren of dagen (saignée), gemaakt door een zeer korte macératie van blauwe druiven(vb enkele uren), door een hardere persing van druiven of zelfs trossen en dan vergisting zoals witte wijn &  ten slotte door samenvoegen van wit en rood (vb bij champagne). Zo krijg je rosé die erg donker kan zijn (saignée) over zalmkleurig (korte inweking) tot nauwelijks kleur bij een directe persing. Deze laatste is momenteel erg in trek.


Zeebaars met groene asperges en zeekraal gaat uitstekend met een sauvignon blanc uit Zuid Afrika, gemakkelijk te vinden in wijnhandel.

Stoofpotje van zeewolf & roodbaars met worteltjes en rode paprika combineerde goed met de Vibria matarrana 2018 uit Noord Spanje.


Een sappig gebakken lamsburger met Belgische boontjes en gebakken knolselder in gezelschap van de Bauer-Pöltl pinot noir uit Oostenrijk. Alles gekocht bij CRU Antwerpen. Voor geen geld een koningsmaaltijd.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0