· 

Domaine de Rome Sancerre

Mijn wijnreis naar Sancerre bracht me eerst naar Domaine de Rome van Hervé & Sylvie Baudry, die ik leerde kennen via mijn goede vriend Guy Pontonnier, wijnmaker uit St Nicolas de Bourgueil. Dit wijnechtpaar komt jaarlijks naar België om er hun voortreffelijke wijnen en wat streekgerechten voor te stellen. Het werd dus tijd dat ik hen ter plaatse ging opzoeken. Hun domein ligt in Sainte-Gemme-En-Sancerrois. Ze werken met geëmailleerde cuves, minder duur dan innox, maar moeilijker om te reinigen. Ook staan er nog glasvezel cuves van de generatie van de vader van Hervé. En verder nog wat cementen cuves. Ze werken gedeeltelijk met nieuwe eik van een tonnerie in Menetou Salon. De bomen komen uit een woud tussen Tours & Sancerre. Hun twee zonen staan klaar voor de opvolging. Quentin was op stage in Adelaide, wijnhoofdstad van Zuid Australië & Bastien was volop aan de slag bij zijn ouders.

 

Sur une superficie de 12 hectares, regroupe 9,5 hectares de Sauvignon blanc et 2,5 hectares de Pinot noir. Ils n'utilisent le moins possible de pesticides et les vignes sont toutes enherbées avec un travail du sol sous le rang, sauf pour les parties les plus caillouteuses qui sont désherbées sous le rang.

 

De gastvrijheid van Hervé & Sylvie kon ik aan de lijve ondervinden. De degustatie sloten we af met een bbq met streekgerechten. Prachtige foodpairing. 

Het domein levert een witte en een rode  Sancerre met & zonder houtlagering en een rosé.

De instap zonder hout is een mooie drinkwijn & de houtgelagerde wijnen hebben rijpheid, kracht en bewaarpotentieel. Er wordt gewerkt met minimale toasting en het hout is mooi verweven. Vooral in goede jaren is domaine de Rome een zeer geslaagde wijn.


Reactie schrijven

Commentaren: 0