· 

Rhône Wine Festival

Van 1 tot 31 oktober vindt gelijktijdig in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en bij ons, het Rhône Wine Festival plaats.

Verspreid over deze 3 landen vinden wijnliefhebbers een gevarieerd aanbod van witte, rode en rosé wijnen uit de Rhônevallei. 

Het startschot wordt gegeven op 1 oktober tijdens een exclusief evenement in Sanba op het Eilandje in Antwerpen in samenwerking met Magnus wijnen. Waarvan hieronder een sfeerschets.

Tal van wijnhandels, wijnbars, culinaire speciaalzaken en restaurants hebben hun medewerking toegezegd.

 

De sterren van het festival zijn de wijnen, maar ook enkele wijnpersoonlijkheden zijn van de partij:

 Vicky Corbeels (windlady of the year 2015)

 Fabrizio Bucella (professor aan de vrije universiteit Brussel, dokter in de wetenschappen, schrijver, sommelier)

 Catherine Jarbinet (sommelier, geeft wijnateliers )

 Philippe Berger (sommelier)

 

In de Rhône worden meer dan 20 druivensoorten gebruikt. In het noordelijk gebied is Syrah de meest dominante druif voor rood & voor wit is dat viognier. Kenmerkend voor deze regio zijn de steile terrassen met leisteen en graniet. Herkomstbenamingen zijn Chateau-Grillet, Condrieu, Cornas, Côte Rotie, Crozes-Hermitage, Hermitage, Saint-Joseph & Saint-Pércy. Buiten CH allen gelegen op de linker oever.

In het zuiden domineert grenache noir voor rood en marsanne & roussanne voor wit. De hevige winden(mistral) en de onregelmatige regen kenmerken dit gebied. De bodem is een sedimentair bassin waar calcaires Mésozoïques en alluviale afzettingen verweven zijn tot gevarieerde terroirs. De bodems met rolstenen van graniet, quartz, quartzite, kalk en roche métamorphiques zijn beroemd. 

Alleen al in Châteauneuf-du-Pape zijn er 13 druivenrassen toegelaten: (8blauwe en 5 witte) Grenache, Cincault, Mourvèdre, Syrah, Muscardin, Counoise, Clairette(W), Bouboulent,(W) Vaccarèse, Terret Noir, Roussanne(W), Picpoul(W) en Picardan(W).

Nog enkele AOC's zijn Lirac, Cairanne, Costière-de-Nîmes en Côtes du Rhône Villages.

 

Een perfect huwelijk: Caroline Decatra van Vignobles de la Vallée du Rhône, ambassadrice Vicky Corbeel, wijnschenkers Bart & Dirk van Magnuswijnen en chef Dirk Luijts van gastronomische catering D'ish verzorgden een super toffe foodpairing in Sanba te Antwerpen.

Ten slotte nog even iets over de millésimes van de geschonken wijnen.

Zowel 2017 als 2018 zijn in de Zuidelijke Rhône uitstekende jaargangen, maar met toch wel wat verchil.

2017 kende in april een periode van vorst. Dat wil zeggen dat een gedeelte van de jonge vruchten stuk vriest. De onaangetaste scheuten gaven door de zeer warme en droge zomer mooie vruchten. Ze herstelden zich maar gaven kleine geconcentreerde besjes met dikke schil. Dat resulteert in een mindere opbrengst.

2018 was een klassieker jaar, met meer fraicheur. 

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0