· 

oktober

Oktober, al de tiende maand van het jaar en definitief einde van de zomer. De herfst brengt frisheid, mist & nevel, dorre bladeren maar eveneens Indian Summer, noten & paddestoelen en boswandelingen. 

De meeste druiven in het Noordelijk halfrond zijn geplukt & de fermentatie is aan de gang of reeds afgerond. Klaar voor botteling of lagering op eiken vat of sur lie. 

Na een zomer van rosé, wit en bubbels zijn we stilaan toe aan de zwaardere rode wijnen. In de "red wine boldness chart" staat Tannat vermeld als de druivensoort met het hoogste "looizuur" gehalte. Sagrantino, Petit Sirah, Tourliga Nacional, Mourvèdre, Petit Verdot, Pinotage en Syrah volgen. In de middenmoot verschijnen Nebbiolo, Tempranillo, Zinfandel, Montepulciano, Merlot, Barbera, de GSM druiven en Sangiovese. De Tannine armste is de Schiava dan de Gamay en oplopend Pinot Noir, Garnacha, Valpolicella en Bobal. 

Deze laatste reeks wordt meestal wat koeler gedronken. Maar de krachtige rode wijnen worden op kamertemperatuur (17°C) geschonken om de aroma's ten volle tot zijn recht te laten komen en de bitterheid versus aciditeit te temperen.

En nu het wildseizoen volop aan de gang is, kan ik niet wachten om mijn wijnen uit Uruguay, Bordeaux, de Douro vallei, Napa Valley of de Côte du Rhône open te trekken. Ook de oudere jaargangen, versmolten met tertiaire geuren matchen perfect bij de aardse tonen van champions, knolselder, spruitjes en grondwitloof & verstorven wild.


Verse coquilles met hand-gepelde Oostendse grijze garnalen op een bedje van prei, een korstje van boter-paneermeel-comté en een sausje van ingekookt kookvocht coquille-champagne en scheutje room. Dit complexe gerecht: zoetje van verse coquilles, zilte van garnalen en smeuïge van saus en korstje vraagt om een complexe wijn. De keuze viel op een zuiderse hout-gelagerde chardonnay. 

Chili, Indomita.

Kalfsniertjes op grootmoeders wijze (resto Ciros Antwerpen) met een Moulis  Chateau Dutruch Grand Poujeaux uit 2009 en de schitterende iconische Don Melchor 1990 (30 jaar & nog steeds top) van het Chileense Concha y Toro.

Reactie schrijven

Commentaren: 0