· 

December

December, alweer de laatste maand van het jaar. Wintermaand, kerstmaand, feestmaand, met op 21 december de winterzonnewende waarbij de dagen terug beginnen lengen. De maand waar rodekool, boerenkool, spruiten, wittekool, witloof & knolselder top zijn. Ook wild zoals hert, patrijs, fazant en haas zijn nog volop te koop. Coquilles, zeeduivel, schar, wilde tarbot, tong, zeewolf en tonijn vullen de netten van onze vissersboten. Feestelijke bubbels en krachtige rode wijnen voeren het wijnpeloton aan. De feestdagen lenen zich om een topfles uit uw kelder te ontkurken: Die belegen Bourgogne, die Bordeaux uit 2005 die nu perfect op dronk is, die Côte du Rhône of waarom ook geen icoonwijn uit de nieuwe wereld: Don Melchor uit Chili, een tannat uit Uruguay, Columella uit Zuid Afrika of St Henri uit Australië. Ook Spanje, Duitsland en onze eigen Belgische wijnen misstaan niet aan de feestdis.

Een heerlijk stukje Belgisch-Luxemburgs reekalf, risotto van boschampions met verse zilveruitjes, frietjes van knolselder met een perfect op dronk zijnde St Estephe van 2009 en een cabernet franc uit St Nicolas de Bourgueil.

Reactie schrijven

Commentaren: 0