· 

februari

De feesten en de nieuwjaarsrecepties zijn voorbij. De goede voornemens gemaakt. 

De wintergroenten lopen nog een tijdje door: dus witloof, spruiten, knolselder, kolen, schorseneer en veldsla in overvloed. De eerste hoppescheuten en de zwarte wintertruffel zijn delicate winterhapjes.

Toch beginnen haasten voor een stukje wild: reegeit, wild konijn, bosduif en wild zwijn zijn nog wel te koop.

WinterBBQ's winnen aan populariteit. Mixed grill, entrecote of een lamskroon smaken winterwel.

Dry-age holstein, simmelthal of ander gerijpt vlees smaakt lekker in deze frisse tijden.

We hebben zes maanden kunnen genieten van de platvissen, maar die gaan nu in kuitseizoen. Hun paringstijd kost kracht, dus ze zijn magerder en we willen hen ook de kans geven om zich voort te planten. Dus wachten tot in augustus om een tongetje, een pladijsje, een griet of een tarbot te smullen. Maar er is in februari genoeg skrei, haring, makreel, poon, rog, zeeduivel, kreeft, oesters en steenbolk.

En wat wijn betreft: idem zoals in januari. Met de nadruk op wat zwaardere wijnen. Maar wat dan op 14 februari, Valentijn, wanneer de geliefden van een Saint Amour genieten. Deze cru van Beaujolais is niet te vergelijken met de amper drinkbare "nouveau", want maar gedeeltelijk of zelfs geen "maceration carbonique" maar een fijne, evenwichtige, zachte en harmonieuze wijn van 100% gamay die goed samen gaat met orgaanvlees, gevogelte en een stukje kalfsvlees. Deze meest noordelijk gelegen cru ligt vlak tegen Bourgogne en de betere Saint Amours kunnen de vergelijking aan. Trouwens een onderschatte wijnstreek met nog heel betaalbare wijnen. Enkele uitstekende domeinen in de Beaujolais-streek zijn: Château de Lavernette, Jean-Paul Brun, Château des Jacques, Domaine Louis Claude Desvignes, Marcel Lapierre, Jean-Marc Burgaud, Dominique Piron, Château de la Terrière, Domaine Cheysson, Clos de la Roilette, Lucien Lardy, Julien Sunier, Domaine du Clos du Fief, Domaine des Rosiers, Domaine de la Creuze Noire, Domaine de la Pirouette, Domaine Bergeron etc...


Reactie schrijven

Commentaren: 0