· 

De Hagelandse Wijnfeesten 2020


Mooi weer en een behapbare afstand, dat wil dus zeggen met de fiets naar de Houwaartseberg waar er twee weekends feest wordt gevierd. Wat je niet hebt bij deze Vlaamse "openwijngaarddagen" is arrogantie of dikke nekkendoenerij: iedereen komt de wijnbouwer, die vergezeld is van vrouw, kinderen en de rest van zijn familie, uitbundig begroeten. En degenen die niet naar hem toekomen, daar gaat hij zelf naartoe. Heerlijk toch. Bij de meeste wijnbouwers hoorde ik dat ze de dag ervoor wel tot 350 wijnliefhebbers op bezoek hadden gekregen, en voor vandaag verwachten ze er minstens evenveel. "Een beetje teveel mijnheer, want ik kan zo niet iedereen uitleg geven..", glunderend gezegd, fier en gepassioneerd. 

De oogst 2020 belooft.. mits een paar "maaren": zeer vroege bloemzetting, nachtvorst viel mee, een hittegolf van tien dagen: hitte en droogte en zonnebrand, wespen en suzukivliegjes...Ik zag prachtig fruit hangen, maar ook trosjes die onregelmatig rijp waren. Sommige hybride soorten hebben het gemakkelijker dan vb pinot noir. Wat het gaat worden, hangt af van wijnbouwer, ligging en druivensoort. Er zal geselecteerd geplukt moeten worden, in meer tri's. Joanniter was vorige week al geplukt. De rest volgt. Men vertelde me dat men in tegenstelling met vroeger minder het suikergehalte in 't oog houdt maar vooral de zuren & de tannines ( fenolische rijpheid)

Wijnbouwer Patrick Nijs is een "diversiteit" bepleiter: vb gecontroleerd toelaten van distel's die bladluis van de wijnplantjes weghouden en zo weer o.l. heerbeestjes aantrekken.

Benieuwd naar het resultaat in de fles. Maar chapeau voor al deze gedreven wijnbouwers, ieder met hun eigen idee van wijnmaken, alhoewel ik hoorde dat ze ook bij mekaar ten rade gaan. Top. 


Reactie schrijven

Commentaren: 0