· 

Obene Winery


Ekaterina Latsabidze liet me wijnen proeven van Misha Tsirdava. Moeilijke keuze wiens verhaal eerst aan bod komt, dus "Lady'first".

Ekaterina Latsabidze is een beëdigd vertaler/tolk, reisleider (Georgië) en intercultureel bemiddelaar (AZ ST-Lucas Gent) die samen met haar man hun geboorteland verlieten en in België neerstreken. Bij het organiseren van vakantiereizen naar Georgië, hingen de klanten aan haar lippen als ze het unieke verhaal van de Georgische wijn vertelde. Daarom zijn ze begonnen met de import ervan via hun "GeorgianQveveriWine".

Als cultureel ambassadeur begeleidt ze u door de Georgische wijntraditie. Het reisaanbod kan je bekijken via Megzuri(=metgezel).

 

 

 

 

 

 

 

Megzuri/GeorgianQvevriWine

Collegelaan 83 te 2140 Antwerpen-Borgerhout

+32 (0) 498 80 18 65

info@georgianqvevriwine.com

 


Misha Tsirdava is een jonge wijnbouwer die in het Westen van Georgië aan een mooi verhaal is begonnen. Deze historicus erfde de liefde voor wijn van zijn grootvader. Hij bewerkt nu een kleine 2 ha, met de bedoeling nog uit te breiden. Zijn wijnbedrijf "Obene" betekent "wijnkelder die buiten staat". Zoals vroeger, zonder muren of dak maar met een boom die de ingegraven amforen beschermt tegen de zon. Hij zoekt vergeten, autochtone druivenrassen bij de boerenfamilies in zijn buurt. Misha gebruikt Qvevri van 500 liter, hij ontrist de druiven, voor wit is er een kort schilcontact en voor rood duurt de gisting een 3-tal weken waarna hij overhevelt naar een nieuwe Qvevri zonder te filteren. Dat doet hij nog drie keer vooraleer de wijn wordt gebotteld. Hij gebruikt enkel de gisten aanwezig op de druiven en in de lucht.

 

 

Situeert zich in Mukhuri, regio Samegrelo tegen de Zwarte zee.

Ch'Khorotsqus Raioni Georgia

 


KRAKHUNA  OBENE  2018

dry white wine in Qvevri, Village of Mingrelia 

6 maanden amfoor, 4 keer oversteken

 

Geconcentreerde diep oud-gouden kleur. Helder.

Neus is nog gesloten: terroir, aards, kruiden, boenwas,

evoluerend naar peer, bloesem, citrus ...

Zet in de mond krachtig aan, evenwichtig met prachtige aciditeit en mooi present bittertje. Complex en diep. 

Zeer lange aanwezige finale.

foodpairing: wit vlees, kreeft à l'armoricaine, gebakken vis,

 

18€    beoordeling: A

best drinken rond de 10° C

 

 


TSOLIKAURI  OBENE 2018

dry white wine in Qvevri, Village of Mingrelia

6 maanden amfoor, 4 keer oversteken

 

Oud goudgeel, minder donker dan krahuna.

Floraal, wit en geel fruit, kweepeer. Komt open: kaneel, frangipane, speculaaskruiden.

Zet soepel, vol aan, Goed in balans: mooie aciditeit, fruit en verfijnde bitterheid.

Lange finale met fruit en iets gerookt.

foodpairing: witte vis in blanke saus, asperges,...

 

18€      beoordeling: A


OJALESHI   OBENE  2018

dry red wine in Qvevri, Village of Mingrelia

 

Karmijnrood met nog veel purper, halftransparant.

Rood fruit: kers, framboos... lijkt op Gamay druif.

Zet licht fris aan, goed in balans, iets uitdrogend.

Halflang. 

Mist wat karakter.

foodpairing: pasta, kip, ...

 

 

20€   beoordeling: B(+) misschien nog wat jong


OTSKHANURISAPERE   OBENE   2018

dry red wine in Qvevri, Village of Mingrelia

3 weken vergisting in eerste amfoor, nadien nog 3 keer oversteken

 

Donker kersenrood, bijna zwart, ondoorzichtig. 

Zet aards, animaal, stal aan in de neus. Vervolgens rijp zwart fruit: cassis en bramen. Intens. Diep, Peterseliewortel, inkt, garrigue, thym...

Zet sappig aan. Heel mooi fruit in de mond. Breed. Evenwichtig, met prachtige frisheid en rijpe tannines. Zwarte chocolade. Complex. 

Alcohol 14,3% mooi geïntegreerd. 

Zeer lang met fruit en kruiden in finale.

foodpairing: dry aged meat, wild, pulled pork, 

 

20€   beoordeling: A+

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0