· 

januari in de wijngaard


Januari. De winter is pas begonnen. Het leven in de wijngaard ligt stil. 

In de wijngaard zijn de druivenstokken in rust.

De sappen zijn gestopt met vloeien. De wijnranken zijn in winterslaap. Tijd om de houtachtige takken te verwijderen. Snoeien is zeer belangrijk omwille van zijn invloed op het knoppen van de plant, het bepalen van de groeikracht en van het bloeivermogen. "Snoeien doet groeien."  Het aantal en volume van de trossen hangt af van het aantal botten dat de wijnbouwer overhoudt na de jaarlijkse snoei. De wijnboer zal niet snoeien in periodes van vorst. Zo drogen de ranken niet uit en zijn ze minder gevoelig voor ziekten. De snoei is verschillend van druivensoort, streek en wijze waarop de ranken geleid worden. Het snoeisel wordt verwijderd tussen de steundraden en samen met de rest verhakseld en gebruikt als bodembedekker.

 

Er bestaan verschillende snoeimethode's:

-Chablis-snoei: korte snoei op lange gesteltak.

-Guyot-snoei: lange snoei op korte gesteltak die enkel, dubbel of asymmetrisch kan zijn.

-Cordon-snoei: korte snoei op enkele lange gesteltak.

-Gobelet-snoei: in bekervorm.

-Struikvorm: Busch wine

-Pergola: vb bij amarone

-Gordijnsnoei: cordon Royat op hoogte, vanaf 1,75m hoogte groeien de takken naar beneden en worden gesnoeid boven de grond

-Casanavesnoei: vorm van Guyot  

 

Naast het werk in de wijngaard is er ook nog wel wat te doen voor de "wijnmaker". Na de oogst wordt er wijn gemaakt. Wijn is gefermenteerd druivensap. Suiker uit de most wordt omgezet in alcohol en koolstofdioxide. De gebruikte gisten die hiervoor nodig zijn, zijn ofwel van nature aanwezig op de druivenschil of worden als cultuur aangekocht. Deze keuze en de hoeveelheid suiker in de most bepalen de duur van de alcoholische gisting, die dus ook nog in de winter kan doorgaan.


Reactie schrijven

Commentaren: 0