· 

wijnkelder


Onlangs was ik te gast bij Vinotilus bvba , specialist in wijnkelders.  In hun showroom te Kontich bij Antwerpen, gaven zaakvoerders Pascale Wils & Ludovic Gillias graag een woordje technische uitleg over dit ingenieus uitgedokterd concept van Hélicave.

Als jonge mensen bouwen doen ze dit vaak met een beperkt budget. Dus zonder een dure kelder onder hun woning. Meestal

beginnen mensen zich maar na hun dertigste te interesseren voor wijn, daarvoor waren het de pintjes die de scepter zwaaiden.

Ikzelf ben de gelukkige bezitter van een wijnkelder. Ik bouwde toen de wijnmicrobe zich al in mijn botten had genesteld. Mijn zonen, vrienden en kennissen hebben een wijnkast, tof alternatief, maar allen zijn jaloers op het afdalen naar mijn heiligdom.

Mooie flessen wijn verdienen het om in alle rust, donker, zonder geurtjes of trillingen op 12 à 14°C bewaard te worden.

Onlangs dronk ik uit mijn kelder een Don Melchior Concha Y Torro 1990, de icoonwijn uit Chili die nog perfect was. Nu kost hij een

klein fortuin, toen een prikje.

Heb je geen echte kelder en is een wijnkast te klein voor uw troetel bewaarwijnen, dan is de installatie van een ronde of ovalen wijnmodule in een bestaande woning een oplossing.

Onafhankelijk van het type ondergrond en zonder extra werken aan de fundering van de woning, worden de werken uitgevoerd in vier dagen tot enkele weken, afhankelijk van de gekozen afmeting. 

Na het graven wordt er een waterdichte zak in synthetisch rubber (15/10 SealEco) ingebracht. Hiervan werden de butylstroken tijdens een warm procédé gevulkaniseerd. De volgende stappen zijn een beschermingslaag op de bodem, het gieten van een betonnen vloer, het stapelen van de elementen om uw wijn weg te leggen, de randen opvullen met rivierzand, de plaatsing van het luik, stabiliseren en het aanbrengen van het natuurlijk ventilatiesysteem.

En om u een idee te geven van de verschillende afmetingen:

- een "compact" van 1,35m diep met 2m diameter kan 630 flessen wijn bevatten.

- het meest gevraagde model "maxi rond" met een diepte van 2,25m en een diameter van 2,43 kan 1420 flessen herbergen.

- en het neusje van de zalm "maxi ovaal" van 5m op 3,20m met een diepte vaan 2,75 laat toe om 2820 flessen te laten rusten.

De kostprijs voor al dit heerlijks hangt af van de grootte en van het type luik. Dat kan van hout, glas of betegeld zijn.

Concreet gaat dit van 11 OOO€ tot 60 000€. 

 

Eén van de recentste projecten is de wijnkelder van restaurant Centpourcent in Sint-Katelijne-Waver. Bij de heropening van de horeca, zeker eens een kijkje gaan nemen.

 

Als dit iets voor u is:     Vinotilus Groeningenlei 98 te 2550 Kontich.    info@vinotilus.be          www.vinotilus.be

                                             Ludovic +32 497 43 01 85                          Pascale +32 496 99 24 49

Op de website kunt u alle informatie in detail bekijken en een gratis prijsofferte aanvragen.

 

Als je code  "delvinico blog helicave vinotilus"   opgeeft, krijg je bij bestelling van een wijnkelder hélicave bij Vinotilus een wijnpakket van 250€ van hen kado. 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Charles Grisar (woensdag, 11 augustus 2021 20:32)

    Ludovic is een fijne man om mee te praten.
    Vinotilus lijkt heel veel voordelen te combineren. Die heb ik ook even toegelicht in een artikel dat ik geschreven had naar aanleiding van een bezoek in zijn "kelders".
    https://levipe.be/nl/article/keeping-wine