· 

Het Nieuwe Palinghuis Antwerpen (B)


Een vaste waarde in Antwerpen voor visliefhebbers is het Nieuwe Palinghuis. Tijdens het seizoen (maart-november) krijg je verse wilde Oosterscheldepaling op je bord. Maar dat nam ik niet. Bij het horen van de suggesties kreeg ik erge "goesting" in 

langoestjes in kreeftensaus (als voorgerecht) en een knapperig gebakken roggevleugeltje met schorseneren als hoofdgerecht.

Beide bereidingen werden klassiek, authentiek en royaal geserveerd.

Chef Erik Haentjens en zijn partner Gonda Vanhulle zorgen er sinds 1983 voor dat u hier  gastronomisch verwend wordt. De bediening is efficiënt en hartelijk. 

Tel: 03 231 74 45   hetnieuwepalinghuis@skynet.be            www.hetnieuwepalinghuis.be


Een verse langoustine uit onze Noordzee, sappig bereid, is een echte lekkernij. 

Met deze klassieke kreeftensaus erbij (schalen van de langoustines  en tomatenpuree laten bruinen, flamberen met cognac en blussen met witte wijn) kon de pret niet op.

Prachtig gerecht, met een tikje te veel zout op de langoestjes.

Van dit gerecht was ik helemaal in de wolken.

Knapperig gebakken roggevleugel, een romige saus en heerlijke schorseneren. Een traditionele puree met veel boter modelleerde alles aan mekaar.

Vaak ben ik wat chauvinistisch als  er op een wijnkaart een Belgische wijn vermeld staat. Onlangs nog een schitterende chardonnay  Heerenlaak Aldeneyck 2019 gedronken in resto Antoine Broechem.

Spijtig genoeg was deze chardonnay Emilie 2018 van het Wijnegemse wijndomein Vigna heel wat minder.

Discrete neus van bloemen en wit fruit, zeer presente zuren, mist onderbouw, korte afdronk met iets oxydatiefs.

Ondanks het respect dat ik heb voor onze Belgische wijnbouwers, kon deze wijn me niet bekoren. Van Vigna heb ik trouwens al betere wijnen geproefd. De familie Somers nam het landgoed over in 1994 en sindsdien wordt er op een kleine 10 ha zanderige bodem wijn gemaakt die telkens de naam van een kleinkind draagt.

De wijnkaart is klassiek, met Sancerre, Bourgogne, Bordeaux, maar ook wijnen uit Italië en de nieuwe wereld.

Er staan zelfs rode wijnen te pronken :-)

Reactie schrijven

Commentaren: 0