· 

OBENE winery Samegrelo (Mukhuri) Georgia

Wijnbouwer Misha Tsirdava ( Samegrelo wijnregio) uit het dorp Mukhuri in Georgië houdt zich bezig met het opzoeken van zeldzame Mengrelian wijn variëteiten. En natuurlijk ook met wijnmaken. 

Toen ik bij hem 4 dagen te gast was, bladerde hij regelmatig in zijn oude Amphelografische wijnbijbel. Georgische onderzoekers vermelden verschillende wijndruiven uit de streek, maar Misha concentreerde zich voornamelijk op de Chvitiluri wit, de Che Khardani ook wit & de Koloshi rood. 

Toen besloot hij om wijn te gaan maken van deze variëteiten. 

Het kostte hem bijna twee jaar om zowat alle uithoeken in West Georgie te bezoeken. Tijdens mijn bezoek brachten we een keer een bezoek aan het dorpje Choga "in the middle of nowhere" omdat hij een tip had gekregen over een zeer oude wijngaard die misschien nog een oude variëteit kon bevatten. Alle Georgiërs hebben wel een wijngaard en maken zelf wijn voor eigen gebruik. Dikwijls is dit een fieldblend en staan er verschillende druivenrassen door mekaar. Vaak slechts een pergola rond hun huis.

Hij stopte zijn job (unif Tbilisi probation officer) en begon zijn eigen Marani met druiven die hij aankocht bij buren die nog een oude wijngaard hadden. Hij maakte kleine volumes dry amber Chvitiluri, Che Khardani en droog rood van Koloshi. Zodra hij het resultaat proefde, was hij overtuigd van de richting die hij uit wou. Verder maakt hij ook Ojaleshi (rood) & Kolkheti.

"Obene" is het oud Megrelian woord voor een openlucht-heiligdom, vaak aan de voet van een heilige boom, waar gebeden werd tijdens het persen van de wijn.

Nadat een vriend over zijn Marani had geschreven en de slogan "Eastern of Megrilian Wines" gebruikte, rijpte het idee om naast Obene ook Tanapa ( betekent in Megrilian Pasen, opstanding, herstel, verrijzenis ) te gebruiken voor zijn wijnetiket. Het herontdekken van traditie in wijn, gastronomie & cultuur.

Wetenschapper Vazha Gotsiridze bracht Misha op het idee om zeldzame endemische wijnstoksoorten afkomstig van het grensgebied met Turkije te laten overkomen (via de post) en ze in zijn wijngaard te planten. Deze 20 stokken "Kapistoni" 

hebben we neergepoot in zijn nieuw aangelegde wijngaard achter zijn huis. Bedoeling is deze druiven te laten groeien via een pergola systeem met telkens 2 meter tussen de stokken.

Buiten wijnbouwer is Misha erg gedreven in het verspreiden van de traditionele wijn-& gastronomische cultuur van Samegrelo. Samen met zijn vrouw Ana werkt hij aan een bezoekcentrum en proeflocatie voor zijn wijnen. Tijdens mijn verblijf at ik enkel producten uit zijn tuin, voornamelijk vegetarisch met veel verse kruiden, kazen en graanproducten. Hierover een apart blogartikel. Misha is stichter van de "Megrelian Vine and Wine Association". Hij houdt overal lezingen, geeft interviews , heeft televisie optredens etc..

Franse wijnexperten zijn op bezoek geweest met als resultaat een vermelding van zijn werk in hun boek.

Zelfs de president van Georgië is op bezoek geweest. 

Misha kan er uren over vertellen, met een goed glas amber Qvevri wijn voor het haardvuur. Madloba Misha. En dat betekent in het Georgisch: dankuwel 

 

In een ander blogartikel vertel ik meer over het meest belangrijke: "wat er in het glas komt". 

 

 

 

 

 

 

 

Winegrower Misha Tsirdava from the village of Mukhuri, Georgia  currently is engaged in restoring rare Mengrelian vine varieties and winemaking. 

Everything started by reading old amphelograpy, where Georgian researchers wrote about Mengrelian winegrowing-winemaking. They  mentioned many varieties from Samegrelo , but he focused on 

Chvitiluri white wine, Che Khardani also white wine and Koloshi red one. That was the point, when he decided to should find them and make Megrelian wines.  (  Che Kharadni is grape variety and name of the wine)

It took him almost two years to visit almost  all corners of western Georgia  to find those vines. While  he quit his job, because he did not have enough time for his passion.   After discovery in 2016  he made wine ( the grapes collected from the farmers) in small volume  dry amber colored - Chvitiluri , Che Khardani and red dry Koloshi. He told me it was not easy, but he did it. As soon as he tasted his wines, he was sure he found mis true calling. Nowadays he produce Ojaleshi (red one) and  other Western Georgian (ancient Kolkheti) wines too.

He united these wines under the brand name "Obene”, the word is old Megrelian and means an outdoor shrine place, mostly a sacral tree, at the base of which the prayers were performed for pressing the grapes for wine. After this one of his close friend published Mengrelian Language journal,( other language in Georgia) where under the photos of Obene  he wrote a slogan Easter of Megrelian wines. Easter pronounces in Megrelian as Tanapa  and means  rise, restore, resurrection  (of Megrelian wines). He wants to use this word Tanapa for his new wine label  of wines.With a scientist Vazha Gotsiridze  He had been searching  for rare andemic vine species  on the territory  of Turkey and Abkhazia, were he had cultural and historic connections. From one of the village of Turkey (were Lazians(ethnical Georgian) live) he brought several plants and with his  recommendation he planted it.

He uses traditional technology of winemaking, which means the grapes are pressed in Satsnakheli  and it is fermented on third of skin (sometimes on full skin)  for six days, than wine is taken to Qvevri for six month.

 

He founded “Megrelian Vine and Wine association” and held the first most important wine conference in Samegrelo, also invited representatives of Wine scientific research center and introduced Megrelian wines.

With the initiative of “Kolkhetian vine and wine association” a statue was set up in the center of main Megrelian city – Zugdidi. The statue  of a woman with a bowel of wine in one hand  and a child in another sitting on a horse. The statue was discovered while  archeological excavations near Zugdidi and was dated 7th – 8th century  BC. It is called Kolkhish nana ( means mother of Kolkhetia)

 

French wine experts visited him in Mukhuri. Their appraisals exceed our expectations. "Wine explorers" searched for the extinct  vine varieties in 70 countries and selected only 5 including Georgia. His wines Koloshi and Chvitiluri were introduced to wine international symposium in Spain. It was honor for Misha to be included and invited to the presentation of their book in Paris as well.

 

Obene wines got third place with 91 score among 50 best wines on Meininger’s Best of Georgia 2021. Two important German wine magazines: MEININGER'S SOMMELIER & WEINWIRTSCHAFT wrote about it.

 

🍷🍾🍸

Reactie schrijven

Commentaren: 0