· 

Gastro-voyage van Michelin 3***over home cooking naar betere bistro Gault Milau.

Door zeer gelukkige omstandigheden had ik het culinair genoegen om in een korte tijdspanne te genieten van 5 verschillende gastronomische stijlen. Een eetcafé met een Gault Milau vermelding, een home cooking door één van de beste cateraar-chefs van België, een 1*, een 2** & een 3*** Michelin resto. Dat verdient een vergelijking of ten minste een neerslag van mijn /onze ervaringen. 

                                                             HOME COOKING DOOR "D'ISH" CHEF DIRK LUIJTS

Dirk is van opleiding ingenieur, beroep dat hij 10 jaar uitoefende alvorens in de wijnwereld te stappen. Bij Great Grapes reisde hij de volgende 10 jaar de wereld rond om wijnen te proeven & te selecteren. Toen de job te administratief werd, nam hij een adembenemende carrièreswitch en completeerde hij de volledige koksopleiding bij PIVA Antwerpen. Na stages bij Yves Mattagne(Sea Grill  2**, nu La Villa Lorraine) en Roger Soevereyns(Scholteshof 2**) koos hij niet voor een restaurant maar voor top catering. Zijn stijl is erg precies met juiste kooktijden, zelfgetrokken fonds en smaakvolle opwindende combinaties. Ik leerde Dirk kennen toen we samen met Sven Prims de wereld leerden "wijndrinken" als de "Guys" van SO WINE. 


                                               CAFE-BISTRO DE VIJFHOEK TE SINT KATELIJNE WAVER BELGIUM

        een hartje bij Michelin                                                                                                                 13,5 bij Gault Millau

Dit meer dan 100 jaar oude volkscafé wordt uitgebaat door "De Swoi" Jan Francois Bernaerts & Rita. Sinds kort staat zoon Kenny in de keuken en dat is te merken. Na zijn opleiding in hotelschool Ter Duinen in Koksijde werkte hij in verschillende sterrenzaken. Maar de chi chi woog niet op tegen het volkse in de zaak van zijn ouders. In de Vijfhoek kan je genieten van klassiekers in een gastronomische bewerking. En niet zonder belang: de "Swoi" is gekend voor zijn gerijpte Orval die ook in de gerechten en sausen wordt gebruikt. Ik nam er eentje als dessert.


                                                                    BISTRO DU NORD ANTWERPEN BELGIUM

                                         Michelin 1*                                                                                        Gault Millau 15/20 en 3 koksmutsen

Chef Michaël Rewers werkt traditioneel met vooral vlees en orgaanvlees alhoewel ik er de beste kabeljauw ooit heb gegeten.

Kenmerkend voor zijn keuken zijn precisie en finesse. 

In zijn authentieke bistro met houten lambrisering en spiegels aan de muren serveert Caroline Stasseyns oa de uitgebreide klassieke wijnkaart met oef...geen natuurwijnen. 


                                                                             LA TABLE DE MAXIM  OUR BELGIUM

                                   Michelin 2**                                                                                                      Gault Millau 17/20

Chef Maxime Collard, hotelschool Libramont & ex sous chef van Geert Van Hecke Karmeliet Brugge, kookt de pannen van het dak in  een gerenoveerde boerderij in het gastronomische hart van Wallonië. Le Gastronome, Au Clocher, Le Fournil, La Hutte Lurette, Le Moulin, zijn allemaal te vinden in de omgeving van Palliseul. De stijl van Collard is modern, regionaal geïnspireerd en creatief met oog voor textuur (zijn hartige koekjes komen overal terug) en de juiste cuisson.                                                         HOF VAN CLEVE  Riemegemstraat 1 in KRUISHOUTEM BELGIUM

                    Michelin 3***                                                                                                                             Gault Millau  19,5/20

Al  30 jaar behoren chef Peter Goossens en gastvrouw Lieve Goossens tot de gastronomische wereldtop. Een kwart eeuw geleden kregen ze hun eerste ster, de rest is geschiedenis. De keuken van Hof van Cleve is complex. Alles moet kloppen: het product, de bereidingstijd, de saus, het garnituur en de presentatie. Om het uiteindelijk doel te bereiken: smaak en evenwicht. Hiervoor koppelt Peter Goossens traditie en vakmanschap aan inventiviteit. Begin 2024 neemt sous-chef Floris Van Der Veken dit monument over. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0