· 

Costières de Nîmes 2023

De wijnregio "Costières de Nîmes" situeert zich in Zuid-Frankrijk, in het departement du Gard, tussen de stad Nîmes en de Camargues. De wijngaarden bevinden zich op de rechteroever van de Rhône, over een oppervlakte van 12.000 hectares, 60 km lang en 20 km breed en strekken zich uit over 24 gemeenten. Het is een vrij vlak gebied met een aantal heuvels van 20 tot 130 meter hoog.

Als één van de oudste wijngebieden van Europa was het hofleverancier van de pausen in Avignon en hoorde het bij de Languedoc tot het in 1986 een eigen AOC-status verwierf. Gezien terroir, klimaat en toegestane druivenrassen sluit het echter meer aan bij de Rhône wat in 2004 door de INAO werd goedgekeurd.


De ondergrond bestaat uit klei met een goed absorberend vermogen om vocht geleidelijk af te staan.

Daar bovenop ligt grind, lokaal "gress" genoemd, die in het quartair door de Rhône en de Durance zijn afgezet. 

Deze keiachtige afzettingen zijn 5 tot 15m dik en gemengd met lichtgeel tot donkerrood zand en witte kalksteen. Deze bovenlaag heeft een enorm drainerend vermogen waardoor zelfs bij hevige stortbuien het water snel wordt afgevoerd.

Vigneron François Collard vertelde me dat hij de wijnstokken nog nooit met de voeten in het water heeft zien staan.

De wortels dringen diep door tot de kleilaag. 

Daar de zee niet veraf ligt, profiteert de regio van een bijzonder effect van de zeewinden. Als deze over de door de zon opgewarmde keien waait, ontstaat er een sterke convectie en ventilatie waarbij de temperaturen 's nachts sterk dalen en de wijnen hun frisheid bewaren.

 


Château Mourgues du Grès is een familiaal bedrijf geleid door een sympathiek koppel, François Collard & épouse Anne, en hun zoon Romain. Ik proefde er hun witte, rosé en rode wijnen en kreeg er de gepassioneerde uitleg van Anne gratis bij. Een tafel vol streekgerechten deed de wijnen tot hun recht komen. Het domein wordt bij de besten gerekend van hun appellatie. Oude stokken, lage opbrengsten, natuurlijke gisten, rijping in beton, grote eikenhouten fusten en een klein deel in kleinere vaten. Geen nieuwe eik, geen klaring en geen filtering. En vooral gezonde, rijpe druiven door op een biodynamische manier samen te werken met de natuur. 

Château BeauBois is het 50 ha grote wijndomein van broer en zus Boyer. François zorgt voor de wijngaard & Fanny is verantwoordelijk voor de kelder (heeft oenologie gestudeerd oa in Montpellier). Het domein is het meest zuidelijk gelegen  wijngoed in de Appellatie  - het dichts bij de zee- en heeft veel baat bij de zeewinden die hun wijnen veel fraicheur geven. 

De Mistral waait vanuit de zee het land in. Het is een koude, droge noordelijke valwind die voor heldere luchten zorgt en flink tekeer kan gaan.

De Marin is een sterke zuidoostenwind. Het is een warme vochtige wind die vaak bewolkt weer en regen geeft. 

De kloosterorde der Cisterciënzers speelde een grote rol in de geschiedenis van de wijn. Niet enkel in Frankrijk. Overal waar ze een goede "terroir" vonden, bouwden ze een klooster met een bijhorende wijngaard. In de 13e eeuw bouwden ze een klooster in Franquevaux  waar nu de percelen van Chateau BeauBois zijn gelegen. 

Al vier generaties zet de familie Boyer haar beste wijnbeentje voor om hier voortreffelijke wijnen te maken. 

 

Elke donderdagavond hartje zomer zijn er "Les jeudis de Nîmes". In de ganse stad bruist het dan van allerlei activiteiten.  

Geen terrasje is onbezet. Geen parking of hij is "refusé". Alle pleintjes zijn ingenomen door muziekgroepen, kunstmarkjes, animatie, nocturnes & culinaire genoegens. Na wat gekuier door de stad om de atmosfeer op te snuiven belandde ik niet ver van de Arena op de Esplanade De Charles De Gaulle. Daar wachtten 20 wijnboeren me op en kon ik hun witte, rode en rosé wijnen proeven.

Achteraf kon ik me tegoed doen aan de plaatselijke lekkernijen. Hierna enkele van de gesmaakte wijnen.

                                                       En daarna goed geslapen bij (niet met) Pascale in La Magnanerie de Dions. 

Costières de Nîmes grenst aan de Camargue. Deze wijnstreek bezoeken zonder een voet gezet hebben in dit moerasgebied in de Rhônedelta is not done. Dus toch paar uurtjes met een 4x4 Landroover de in het wild levende witte Camarguepaarden, de zwarte stieren en de prachtige natuur gaan bekijken. 


Tenslotte was er een interessante proeverij in aanwezigheid van 4 wijndomeinen op het schilderachtige Chateau Bellefontaine.

Deze "Mas" uit de 14e eeuw bevindt zich tussen 50 ha wijngaarden en telt 3 gites en 2 piscines waar feesten, seminaries en vakanties kunnen doorgaan.                      www.chateau-bellefontaine.com

Als ik terloops opmerkte dat Costière de Nîmes in de schaduw staat van andere appellations uit de Rhône, beaamt Delphine Crouzet Hille van Domaine Gallician dat volmondig. Zij was de eerste gediplomeerde oenologe uit de streek. De oude garde nam het vaak te gemakkelijk en nam genoegen met het maken van lekker drinkwijnen.

Het merendeel van de huidige wijnmakers heeft echter een oenologische opleiding gevolgd en het niveau van hun wijnen is opmerkelijk gestegen. Er wordt ook bijna uitsluitend bio gewerkt. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0