· 

PDO-PGI Wines from Portugal

Olà Portugal. Dit land heeft meer te bieden dan de goedkope halfzoete Mateus rosé* waar ik in mijn studententijd barstende hoofdpijn van kreeg. (Was het van de wijn of dronk ik er te veel van??)  Dit mysterieus wijnland met meer dan 250 inheemse druivensoorten, een variatie aan bodem en verschillende klimaatzones heeft terecht een plaats tussen de grote wijnlanden. Feniciërs, Romeinen, Moren, Germanen, Fransen en Spanjaarden lieten allemaal hun sporen na in de wijnbouw. Een lange periode van isolatie zorgde er daarna voor dat de lokale wijnbouwers eigenzinnig hun ding deden en zo een unieke smaak creëerden met lokale druivensoorten, lokale  teeltmethoden en eigen tradities in het wijnmaken zelf. Iedere regio heeft andere gastronomische specialiteiten en de wijnen volgden deze gerechten. In het Noorden, kouder en vochtiger, werd anders gegeten dan in het bijna tropische  en drogere Zuiden. In een ander blogartikel laat ik u kennis maken met deze lokale keuken.

Dat alles werd duidelijk in een pers-wijnreis georganiseerd door AliceBown & Wines of Portugal.

We vatten onze trip aan in Porto met een vlug bezoek aan enkele porthuizen op de Vila Nova de Gaia. Zowat alle bekende Brands zoals Sandeman, Taylot's, Ferreira, Graham's, Kopke en Burmester hebben er hun caves. In totaal hebben er zo'n 50-tal hun stek.

De dagen daarna bezochten we 6 Estates in Douro, Däo, Lisboa & Alentejo. 

ViniPortugal host Bàrbara Gonçalves en Antonio Santos, onze gids waren onze begeleiders. Een geweldige obrigado aan hen voor de magnifieke escorte.

 

* Het wijndomein Sopgrape heeft Mateus in zijn portfolio. Deze iconische Portugese wijn kwam voor het eerst op de markt in 1942 en werd geproduceerd door Fernando van Zeiler Guedes als onderdeel van een nieuw idee: een unieke smaak in een originele fles. Deze licht zoete, licht sprankelijke rosé werd een overweldigend succes. Om het 80-jarig bestaan te vieren, werd er een special Edition gecreëerd. Lichter en minder zoet, ook in blikjes en in een literfles & in de zeer herkenbare geweerkolf fles maar dan in sprankelijke kleuren, zo inspelend op de nieuwe trends en op generatie X. Fans van het eerste uur waren Jimmy Hendrix, Elton John en Graham Nash.

 

 


Secret Spot Wines  DOURO 

Oprichter Gonçalo Lopes gaf uitleg over de geschiedenis van het domein. Quinta da Faisca betrekt druiven uit 21 verschillende wijngaarden en maken hun wijnen in de ultramoderne wijnmakerij ontworpen door architect Carlos Castanheira nabij de stad Favaios op de hoogten noordelijk van de Douro rivier.

Wijnmaker Hugo Linton komt uit een wijnfamilie. Zijn ouders verbouwden 9ha. Hugo studeerde oenologie in Villa Real en later in Bordeaux. Zijn visie is "Respect voor de terroir", zijn doel is om de unieke micro-organismen van de verschillende wijngaarden weer te geven in hun wijnen. 

De Secret Spot wijnen zijn ook gemaakt met druiven van buiten de Douro. Ze bevatten geen informatie waar de druiven verbouwd zijn.  Er wordt elk jaar maar één secret wijn gemaakt en de enige aanwijzing van de locatie is een gekleurde stip op de dop van de fles. Kleine oplage, steeds van zeer oude wijnstokken en de beste druiven van de beste spot van dat vintage. Andere reeksen: Crooked Vines en Lacrau zijn iets lichter  en eleganter van stijl. 

Secret Spot Garrafeira 2015, donker goudgeel, intens geurend: rijp geel fruit, sigarenkistje, kweepeer, noten...

                                 zet zacht @, romig, mooi in balans: kracht en genoeg frisheid

                                 zeer lang   A   (3j op hout waarvan 1e jaar batonnage)               50€

Secret Spot Garrafeira 2019, zwart ondoorzichtig geconcentreerd

                                  intens, zwaardere geuren, aards, rijp zwart fruit, vanille, kruidig, 

                                  zet fris @, goed in evenwicht, rijpe tannines  veel fruit en mooie frisheid,   Lang  (A).   45€

Garrafeira: "het beste wat het huis maakt" of ook afkomstig uit een uitzonderlijk wijnjaar zonder herkomstbenaming, en volgens de Portugese wijnwetgeving één % meer alcohol dan voorgeschreven door de DOC, een minimale rijping op fust van 2 jaar, gevolgd door een minimale rijping op fles van 1 jaar. 


Krantenman Wine Estate DOURO                  Quinta do Convento de Säo Pedro das Aguias

Meestal vind ik het verhaal ondergeschikt aan wat er in het glas zit. Deze keer is het verhaal van deze Estate wel verhelderend.

Wijnmaakster Marie Suzete Melo maakt duidelijk dat er tijd nodig is om van een oude verwaarloosde wijngaard een topdomein te maken. Sinds de aankoop, 5 jaar geleden, is er constant geïnvesteerd in kwaliteit, zowel in de chai als in de wijngaarden.

Er worden nu nog veel JV gebruikt dus de kwaliteit kan enkel verbeteren. Ook zijn er nog 50jaar oude fieldblends. 

Omliggend is er een groot woud dat temperatuurregelerend is. We "jantamos" in een oud Benedictijner klooster. De poetsvrouwen verdienen een centje bij tijdens de oogstperiode en verzorgden nu een traditionele maaltijd. De "Milhos de Cogumelos" polenta van paddestoelen, was om duimen en vingers van af te likken.

De Convento & Hasso reeks waren verdienstelijk.

De 10, 20 & 30 jaar oude Tawny's waren dan weer onberispelijk lekker.  (A) (van 30€ over 70€ naar 120€)

Kranemann oude Tawny wordt bij beste van Portugal gerekend.

Van baksteenrood naar oranje.

Noten, appelsienschil, praliné,  met metronasaal koffie en kruiden.

Fris halfzoet, mooi in balans, lang 


Sogrape / Quinta dos Carvalhais  DAO e LAFOES

Hier voerde Rute Monteiro gepassioneerd het woord en gingen we 4x4 door de wijngaarden met de wijnmaker.

In 1942 stichtte Fernando Van Zeller Guedes het domein SOGRAPE. Hij wou de wereld met de kwaliteit van Portugese wijnen laten kennismaken. Momenteel bezit de familie meer dan 1600ha in Chili, Spanje, Nieuw Zeeland etc... 

De wijngaarden van de Quinta liggen verborgen, niet te zien vanop de wegen, vaak kleine ommuurde percelen, en omringd door 4 bergen die de Atlantische invloed breken waardoor het in de zomer erg warm kan worden. (2017 door bosbranden gingen er 28ha verloren). Er valt voldoende regen en de nachten koelen voldoende af. 

Men werkt met zo min mogelijk interventie in de wijngaard. Aandacht voor bio-diversiteit, weinig ploegen, zaaien van bloemen en zaden, schapen voor de begrazing...

-Quinta dos Carvalhais Touriga Nacional 2020  van 3 plots met ieder verschillend micro klimaat.

   kersenrood, zeer rijp rood fruit (kersen) zet fris sappig @, zeer mooi in balans, goede structuur, complex, gelaagde onderbouw

    eindigt romig    Lange finale.   A+   22€

-Reserva 2020    A  

   Nog zeer jong, veel rijp zwart fruit, goed evenwicht, veel tannines maar rijp, Body, Kracht, Komt open!!!

-Quinta dos Carvalhais Branco Especial 2020          AA

    telkens van een aantal jaargangen die niet vermeld worden (voor geïnteresseerden: ik weet ze van 2020 ;-)

    deze keer 8 verschillende vintages die bewaard worden op 1000l & 2000l oude eiken vaten.

    intens goudgeel, intens geel fruit (gele kers, kweepeer, licht tropisch...), hout, 

    zet romig en fris @, met geïntegreerd hout, complexe onderbouw, zeer lang

 

 


Cas'Amaro DAO

Bij Cas'Amaro voerde een triumviraat het woord: Rui Costa (General manager), Ricardo Santos (winemaker) & Gilberto Marques (oenoloog). Sinds 2016 wordt er op 5ha bio-wijn gemaakt. Paul Amaro, een ondernemer uit Lisabon, zet breed in. Naast wijn is eco-toerisme en de zorg voor de community belangrijk. Zo opent hun wijnbar/restaurant/eventlocatie einde november 2023 de deuren. The old winery, waar we ontvangen worden en degusteren, was in erbarmelijke staat en is omgebouwd tot een klein boetiek hotel. In feite een hyper moderne villa met 3 kamers door een tunnel verbonden met de keuken en living omdat er niet mocht worden bijgebouwd.  info bij Rui Costa  rui.costa@casamaro.pt

Alles ademt "respect voor de omgeving" uit: de keuze om autochtone druiven te gebruiken, het oude zoveel mogelijk behouden, werknemers uit het dorp, zelfs de planten van de wijnbar. 

Van de geproefde wijnen zal ik de volgende zeker niet vergeten:

-Falatorio Bastardo 2021  Lisboa           A

   licht transparant rood, mooi fijn rood fruit  aardbei, rode bes

   zet fris @  mooi evenwicht, goed fruit elegant rijp en lang 

-PIO 2019   Lisboa        A           (15€)

   3/4 concentratie karmijnrood

    hout, chocolade, zwart fruit

    zet vol fris @, complex, goed in balans,     lang. 


Tapada de Coelheiros  ALENTEJO

De aimabele Luis Patrao, enologo, nam ons mee door zijn 800ha grote estate. Een kleine 100ha wijngaarden, een kleine 100ha olijf-& walnootbomen en verder een immens wild woud met kurkeiken.

Tot de jaren 90 was de wijnbouw er enkel voor lokaal dagelijks gebruik en dorpsfeesten. In 2015 werd alles herdacht door de nieuwe eigenaar. Regeneratieve wijnbouw, reduceren van de opbrengsten per ha, nieuwe aanplant  ...

-Tapada de Coelheiros 2015  garrafeira  (Trincadeira, Aragonez en 20% cs )(volgende oogsten minder cs en minder nieuwe eik)

   geconcentreerd kerserood

   kersen  gedroogd fruit kruiden

   rijpe aan zet, versmolten, frisse onderbouw,  Zeer lang en nog veel reserve.  A+     25€

 

 

 

 


Casa Relvas ALENTEJO

Dit domein telt 350ha wijngaarden, naast 700ha woud en voert uit naar 35 landen. Duidelijk groter en dat was al van ver te zien aan de hoeveelheid immense innox gistingstanks.

De bodem bestaat uit graniet, zand in de lager gelegen wijngaarden en kalksteen in de hoger gelegen delen.

Ze werken hoofdzakelijk met Portugese variëteiten. Er wordt "tussengekomen" indien nodig dwz dat men voor de drinkwijnen werkt met industriële gisten, maar voor de premium wijnen met eigen wilde gisten van de druif, de wijngaard en de kelder, en dat men voor alle zekerheid deze ook in cultuur zet. Er wordt nauwgezet gelet op de temperatuur tijdens de gisting, bij-gezuurd indien nodig en eventueel verlaging van de ph. Ik was alvast blij met eerlijke antwoorden, zonder dat er rond de pot werd  gedraaid. 

Alexandre Relaas leidde me rond en begeleidde de tasting.

-Art.Terra 2022 Tinto

   donker geconcentreerd karmijnrood

   veel rijp fruit, confituur, 

    zet soepel @, goed evenwicht        halflang             7€ 

-Sao Miguel   Reserva 2020 

   ondoorzichtig kerserood

   gelaagd in de neus met intense variaties

   zet soepel@, in balans, goede frisheid         lang              ( A)   30€

-DE ZAS SE TE  2022  vinho regional Alentejo  (17%)

   alicante boucher, touries franca en trincadeira op klei-kalksteen in Vidigueira. Handgeplukt, 9m eik.

    Intens dieprood

     gedroogd fruit, balsamico, rood fruit,  nog gesloten

    zet krachtig en vol @, mooi in balans, complex en geen alcoholdominantie.

     iets uitdrogend maar verbeterd in het glas. A                              23€

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0