· 

IBIZA wines The Balearen


Tijdens een weekje Ibiza nam ik de gelegenheid te baat om enkele wijngaarden te bezoeken. Daarnaast bezocht ik bar's en restaurants om er de plaatselijke wijnen te proeven. Overal keek ik op de wijnkaart of vroeg naar een lokale wijn. En altijd zei men dat ik beter iets anders koos. Het werd om den duur grappig en voorspelbaar. Was de Ibiziaanse wijn dan zo slecht? 

Nochtans hielden de Feniciërs zich al van 700j voor Christus  bezig met het verbouwen van wijn op dit schitterend eiland. En toen  Europa vanaf de helft van de negentiende eeuw, ongewenst bezoek kreeg van een Amerikaans beestje (de Phylloxera of Daktulosphaira vitifoliae) en alle wijnstokken werden aangetast door deze druifluis, bleef Ibiza door zijn geïsoleerde ligging gespaard. Tot deze schimmel er rond 1920 toch arriveerde en de ganse wijnproductie decennia heeft stilgelegd. Tegenwoordig zijn er terug verschillende bodega's die wijn maken van voornamelijk Monastrell & Malvasia, aangevuld met tempranillo, merlot, syrah, cabernet sauvignon, chardonnay ea...

De omstandigheden in Ibiza zijn uitstekend voor de wijnproductie. De rode aarde (Latriet), de nabijheid van de zee, het Meso klimaat, de hoogte van de bergen, ...

Het hippe Ibiza met zijn geweldige culinaire scene, zijn lokale producten, zijn wijncultuur, zijn ontelbare (strand)-bar's en resto's, zijn uitgangsleven en een populatie van locals, toeristen & celebrities, heeft een afzetmarkt voor unieke, wat wilde en soms natuurlijke wijnen.

In het Noorden van het eiland bevinden zich de meeste  bodega's en wijngaarden, alhoewel ze ook verspreid zijn over gans het eiland.

-In Sant Mateu d'albarda bevindt zich Can Mayomo Winery

-In San Mateu vinden we Can Rich Winery

-In Sainta Eulalia bevindt zich Bodega César 

-In San Mateo liggen de wijngaarden van Ojo De Ibiza

-aan de rand van Santa Gertrudis ligt IBIZKUS 

 

Hieronder enkele culinaire "sfeerfoto's" van IBIZA

 Bezoek IBIZKUS winery.

Met de hulp van de Belgische invoerder "Wijnen Crijns" kon ik op een zondagavond NB !! met oenoloog David Lorenzo de bodega van Ibizkus winery bezoeken met gepassioneerde uitleg en tasting van hun gamma.

Ibizkus is in 2006 opgestart door Laurent H. Fresard mw en beslaat momenteel 28ha voornamelijk Monastrell aangevuld met Malvasia, Syrah, cs, Macabeo ea...

Ze hebben 11 # wijnen onder 3 labels.

Ibizkus is hun main label en geeft 80% van de productie met 2 rode wijnen, 1 rosé en 1 witte.

Can Basso is het nieuwste label met wijn van jonge wijnstokken.

Totem is het premium label met gelimiteerde productie (1000 à 3000 flessen per jaar) uit single parcels of ungrafted Vines.


Reactie schrijven

Commentaren: 0