· 

finedining in resto KOMAF te Wommelgem

Toen Anthony Stoop en Julie Van Gool half oktober 2023 de eerste gasten ontvingen in hun gastronomisch restaurant "Komaf", zullen ze niet vermoed hebben dat ze nauwelijks een maand later al een 15/20 kregen van de prestigieuze culinaire gids Gault&Millau. Sindsdien hebben zowat alle kranten en tijdschriften hun vermeld als de ontdekking van het jaar. Vorige maandag waren ze aanwezig bij de uitreiking van de Michelin sterren 2024. Julie vertelde me dat ze toch heimelijk gehoopt hadden dat die eerste ster nog een jaartje zou wachten. Ze zitten nu al afgeladen vol, zowel voor de lunch als dinner, en met zo'n ster erbij wordt de druk nog zwaarder. Dus verder hard werken en dan "zien we wel". Want het is echt wel hun ambitie om door te groeien.

Vanuit de Wommelgemse velden, dichter en dichter bij de historische Schranshoeve, die grootvader Van Gool naliet aan zijn kleindochter. Julie herinnert zich haar bompa als een hardwerkende man die steeds een uur voor de anderen aan 't werk was.

Het was altijd al zijn droom er een restaurant van te maken. Het koppel woont met hun twee kinderen in het herenhuis. De schuur is prachtig gerenoveerd: open en licht maar toch gezellig en intiem. Je kan de chef en zijn team door een glazen afscheiding zien koken en dresseren. De eetruimte is ruim en straalt rust uit. Het houten gebinte en de grote raampartijen geven extra cachet. De achtergrondmuziek is goed gekozen en enkel in de super mooie toiletruimte goed te beluisteren. 

 


Smaakvolle, geraffineerde amuses. 


4-gangenmenu met zelfgekozen wijnen. 


Aan de ingang bij de slotgracht, zijn de bordjes te lezen van hun opleiding: oud leerling van Ter Groene Poorte Brugge & oud leerling van Spermalie. Nadien deden ze ervaring op bij De Pastorale, Clandestino, Vrijmoed, Wout Bru, the Jane, Hofke van Bazel en Zilte. Ze leerden mekaar kennen bij Likoké waar Anthony zelfs een tijdje mede-eigenaar was. 

De gerechten zijn zeer eigen en volwassen. Hier smaak je ervaring, passie en talent. Bij een "klassieke" bereiding is er steeds een individuele meerwaarde van de chef. De gastvrouw verschijnt bij elk gerecht om er een genereuze twist aan te geven: een raspje  van een zaadje waar ik de naam van ben vergeten, een schaafje truffel, een sprenkeltje ... Indrukwekkend en gepast.

Nog altijd herinner ik me de smaak van alle gerechten, ze zijn in mijn smaakgeheugen gegrift. Gebeurt niet vaak.

U merkt het...ik ben enthousiast. Schrijf het op...Binnen enkele jaren schijnen de sterren boven Wommelgem.

Reactie schrijven

Commentaren: 0