· 

Piëmonte, van Milaan naar Torino

Via de luchthaven Malpensa Milaan begon onze roadtrip via  Vercelli, Alba, Asti, Neive & Guarene richting Turijn, de eerste hoofdstad van Italië. (1861) Brede boulevards, barokke palazzo's, de Mole Antonelliana, de arcades, de prachtige pleinen, de slow food, fantastische wijnen, de koffiecultuur, de aperitivo, de EDIT, Fiat, en nog zoveel meer maken deze metropool met 2mj inwoners een niet te missen must. 

Maar onderweg reden we door de wijngaarden van Langhe, Monferrato en Roero, land van truffels, hazelnoten, Barbera d'Alba, Dolcetto, Nebbiolo en nog veel lekkers. 

Een impressie...

 

Waar het uiteindelijk om draait in dit culinaire paradijs is: wijn & aangepaste gerechten.

 

Krachtige Roero Arneis van 2022

Geurt naar witte lentebloesem, peer en vleugje exotiek.

Kracht en finesse in de smaak met goed evenwicht.

Lang

25€

Ristorante Voglia di Vino Alba

Uovo Pochè, crema di toma, chips di pane con abbondante tartufo bianco rasato.  15€

Smaakprofiel:: smeuïg, aards, intens matcht goed met de kracht van de Arneis


Barbaresco Asili 2019  ( 36€)

Intens robijnrood.

Gevarieerde neus met bosvruchten, kruiden, vanille , iets floraal.

Zet soepel @ met een goede balans tussen rijpe tannines, fruit en finesserijke zuren.

Lange afdronk

Osteria Imperfetta Guarene 

Agnelo al forno met rosmarino & groenten.

Smaakprofiel van wijn en gerecht zijn rijp, soepel, versmolten en rijk.


Barolo 2016 Batasiolo  64€

Granaatrood

Overweldigend in de neus met aroma's van gedroogde pruimen, confituur, vanille, leder, chocolade en kersen.

Na 36m op eik en nog enkele jaren op fles is deze Barolo klaar om te drinken:soepel, zacht toch krachtig en goed in balans.

 

Taverna Dei Mercanti  Torino.

Panzerotti di magro al pomodoro e basilico.

Smaakprofiel van beide is vol krachtig, met aciditeit in balans.


25m sur latte, chardonnay (81%)

pinot noir (16%) & pinot blanc (2%)

40€

Goudgeel, fijne mousse, in de neus toast, rijpe perzik en rijpe appel.

Zet soepel en rijk @, retronasaal appel, fijn bittertje. Lang

In het "Wijnboek voor Foodies" van Kristel Balcaen lees je over de geweldige Foodpairing champagne en Belgische fritten, wel in Turijn proefden we de  Italiaanse tegenhanger: wat een match!!!


Barolo 2019 Marchesi di Barolo

Granaatrood.

In de neus: kruidig(verse specerijen), floraal(rozen) met balsamico accenten.

boerenjongens 

Zet zacht fijn @, rijpe tannines en finesserijke zuren met fruit geven mooie balans. Lang.  (45€)

Restaurant Mille Torino. (vrouwelijke chef)

Scaramella cotta a basa temperatura en salada.

Smaakprofiel: fris zure van sla met fijn rijpe van gevogelte perfect met Barolo.


Barbaresco 2006 La Ca' Növa

in magnum fles  120€

Geëvolueerd karmijnrood

Geraspte chocolade, koffie, rode bloemen, cranberry, 

Zet fris versmolten aan met evolutieaccent. Fijne rijpe tannines en flink wat zuur. 

Al Gatto Nero Turijn.

Een resto die vroeger flink wat sterren kreeg en nu compleet ouderwets kookt...zalig

La trippa di nonno settimo.

Kippelevertjes, hart, maag  etc...

Smaakprofiel klopt met verouderde wijn: evolutie tov aardse.


Al de prijzen die vermeld staan bij de wijnen slaan op de prijs die je als consument betaalt in de Belgische en Nederlandse wijnwinkel. De restaurantprijs is een afschrikwekkende meerprijs en hetgeen wij in Italiaanse restaurants betaalden was vaak niet meer of zelfs soms minder dan onze winkelprijs. Het moet gezegd worden.

Reactie schrijven

Commentaren: 0