· 

Mineraliteit in wijn? Von Winning Riesling Forster Ungeheuer 2011


Gesteente ruikt of smaakt niet, tenzij het verpulverd is en/of er micro-organismen opzitten die wel geur of smaak bevatten.

Dat is  kort samengevat wat bodemdeskundigen hierover zeggen.

Je kan dit nalezen in het boek "Vineyards, rocks, & soils" ,"The wine lover's guide to geology" van Alex Maltman, Emeritus Professor of Earth Sciences. Uitgave Oxford university press.


Het zou te gemakkelijk zijn om de geur van deze super mooie belegen riesling te omschrijven als "mineraliteit".

Maar wat ruik je dan wel:

Peer, witte bloesem, onrijpe ananas, rijpe citrustonen en zeste, vleugje hout, kruidig (curry) en rokerig, walnoten en acacia. Dat alles bij elkaar geeft een specifiek aroma dat meer is dan zomaar mineraliteit.

In de mond zet deze wijn strak exotisch@ met oh zo mooie fijne  sappige zuren en een mondbrede fruitigheid. Perfect in balans, elegant, complex en gelaagd. 

De finale is lang met ananas, kruidigheid en een rokerige frisheid.

 

Het sap van de geoogste druiven van deze 'Forster" worden na persing overgebracht naar gebruikte eikenhouten vaten van verschillende groottes. Hier ondergaat het sap een spontane vergisting zonder toevoeging van geselecteerde gisten. De houtrijping geeft een gecontroleerde oxidatie en zorgt voor een romige textuur.

 

AA gekocht bij Vinikus en Lazarus

 


Smaakprofiel van deze wijn:

Het mondgevoel is overwegend strak met een onderliggende sappigheid.

Het smaakgehalte is discreet en fijn.

De wijn is complex met veel smaaknuance.

Het smaaktype is eerder fris met rijpe tonen van de veroudering.

 

Smaakprofiel van dit gerecht:

Het mondgevoel is overwegend strak met rijpe tonen wegens  Maillard reactie.

Het smaakgehalte is fijn.

De fijne kipfilet en de delicate asperges geven veel complexiteit.

Het smaaktype is eerder fris met rijpe Maillard tonen.


Smaakprofiel van zowel de wijn als van het gerecht komen overeen, we kunnen dus spreken van een geslaagde wijn-foodpairing

Deze methode van smaakprofessor  Peter Klosse (SMAAK het handboek bij Tirion) bestaat van einde jaren '90 en werd heruitgegeven bij het behalen van zijn doctoraat.

Recent heeft Kristel Balcaen in haar boek "Wijnboek voor Foodies" de 3-stappenmethode uitgewerkt.

Zij vertrekt van de stijl van een wijn of de stijl van een gerecht en kiest hierbij een respectievelijk aangepast gerecht en wijn.

Bij deze von Winning met asperges, wijnstijl 1 met lichtgewicht gerecht.

Reactie schrijven

Commentaren: 0