· 

Douro Portugal

 

De Douro met zijn zijrivieren is met voorsprong de mooiste wijnstreek ter wereld, op de voet gevolgd door de Moezel, Kakheti (Georgië), Swartland, de Langhe (Piemonte) & Santinori. Naar gelang uw persoonlijke smaak, kan de volgorde gewijzigd worden.

Historisch gekend om zijn versterkte "port" wijnen, maar sinds een goede tien jaar ook voor uitstekende droge rode & witte wijnen. De reden is gekend: men drinkt minder zoet, alhoewel de premium port, vintage en oude tawny's het nog wel zeer goed doen. Hieronder volgt een impressie van ons bezoek aan het familiale portohuis Quinta dos Mattos.

Daar werden we gastvrij ontvangen door Helena Gomes, vitivinicultor/engarrafor van Coimbra de Mattos.

Tijdens de uitgebreide rondleiding vertelde ze over de strenge wetgeving. Alle wijnlabs bevinden zich in Villa Real. Daardoor is de Douro/port de eerste afgebakende wijnstreek ter wereld (AOC). De naam Porto ontstond in 1675. Drie jaar later werd de wijn voor het eerst geëxporteerd naar het Verenigd Koninkrijk. En in 1756 begrensde Markies de Pombal het gebied voor de productie van Port, om zo de kwaliteit en productie te reguleren. De huidige en definitieve afbakening dateert van 1908. Tot op heden moeten de wijnbouwers zich houden aan tal van regels en regeltjes. Helena zei dat de onaangekondigde komst van een inspecteur voor heel wat stress zorgt. Heb je de avond voordien een uitgebreide degustatie gehad voor klanten, en er is een fles niet ingeschreven, dan heb je al miserie en kun je het uitleggen, met soms de nodige boetes.

Van de 246.000 ha wijnbouwgebied, verspreid over 13 gemeenten, is iets meer dan 40.000 ha beplant met wijnstokken. De bodem is voornamelijk Schist. De regio is verdeeld in drie grote gebieden: Baixo Corgo, Cima Corgo en tegen de Spaanse grens Douro Superior.

 

Om port te maken, worden de druiven eerst handmatig geplukt (kan moeilijk anders op de steile hellingen en terrassen) , vervolgens geplet met de voeten in lagares en dan volgt de maceratie gevolgd door de fermentatie. De gisting wordt gestopt door toevoeging van  30% eau-de-vie van 77°. Zo blijft er restsuiker in de wijn.

Nadien ontwikkelt de wijn zich in grote houten vaten en doet de natuur zijn werk: samengevat evolueert de port zich naar tawny (bruin chocolade oxidatief ) of Ruby (rood en fruitig).

Eenvoudige tawny & Ruby drink je jong. Tegenwoordig zelfs met ijs of in een cocktail.

Tawny (van verschillende oogstjaren) kan verouderen en heb je in 10, 20, 30, 40 & 50 jaar oude flessen.

Tawny van vb 1970 is een oude tawny die geregeld gebotteld wordt. Een 1970 die in 2024 gebotteld wordt is dan 54 jaar oud.

Een Vintage port is een Ruby uit een excellent jaar die na 2 jaar gebotteld wordt en als een wijn moet worden beschouwd: open is binnen een paar dagen drinken, terwijl een oude tawny oxidatief is gemaakt en na opening lang kan bewaren (cfr madeira).

Een LBV is ook van één oogstjaar maar blijft 6 jaar op vat.

Een Colheita eveneens van één oogstjaar en meer dan zeven jaar op hout.

 

Quinta dos Mattos is een familiaal wijnbedrijf in Galafura, waar al sinds generaties wijn wordt verbouwd. De huidige generatie  stamt af van het echtpaar Francisco Ayres de Carvalho en Maria de Mattos die zich hier in de 17e eeuw wijden aan wijnbouw.

De familie Coimbra de Mattos richtte in 1986 de huidige "Aida Coimbre Ayres de Mattos e Filhos, Lda" op.

In het afgebakende gebied Douro heeft de familie 60ha. Bodem is schist (leisteen).

Rode variëteiten zijn; Bastardo, Mourisco, Tinta Amarela (Trincadeira), Tinta Barroca, Tinta Francisca, Touriga França, Touriga Nacional en Tinta Roriz (Aragones).

De witte druivensoorten zijn: Aristo, Gouveio (Verdelho), Malvasia Fino, Rabigato, Syria en Viosinho.

Oenoloog is Jean Hugues Gros. Wijnmaakster Helena Gomez deed de rondleiding, gaf uitleg en begeleidde de tasting. 

(waarvoor dank Helena)

De portwijnen worden verkocht onder het merk Valriz en komen van een 2,5ha grote wijngaard Fragao of Valriz.

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0