Spier is één van de oudste (1692) en meest veelzijdige wijnboerderijen van Zuid-Afrika. Op 620ha, waarvan 20ha beplant met biologische wijndruiven, 100ha wordt gebruikt voor landbouw met kippen en vee en het overige deel bestaat uit inheemse bomen en vegetatie. Spier bezit ook nog wijngaarden in Paarl (Nooitgedacht) en op de Helderberg.
Wijnmaker(sinds 1995) en Managing Director Frans Smit leerde ik kennen in Antwerpen waar hij de klanten van invoerder LeWine kwam begroeten en uitleg gaf over zijn wijnen. Hij was toen begeleid door Pierre Nortje die mij op zijn beurt rondleidde in hun WineFarm in Stellenbosch. In dit immense domein reden we dan ook een hele dag rond in zijn 4X4, een wijnsafari als het ware.
Een voorbeeld van regeneratieve wijnbouw: cover crop, 97% afval wordt herbruikt, water gerecycleerd, hun "growing for good",
aandacht voor biodiversiteit, opkweken en planten van bomen en fijnbos (tree-preneurs), kunst promoten, het welzijn van de
medewerkers, jeugdtewerkstelling, en nog veel meer.
Hun Collective Impact Report 2024 is indrukwekkend gedetailleerd.
https://spier-cdn.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/Spier-Collective-Impact-Report-2023.2024-05.pdf
https://www.spier.co.za/impact/
@spierwinefarm
Wordt in België verdeeld door LeWine
We reden een ganse dag door het grote "Spier" domein met de 4x4 van Pierre. Overal waren er medewerkers aan de slag.
Natuur, wijn, kunst, waterbeheer en allerlei projecten maakten de dag boeiend gevarieerd.
Reactie schrijven