Alexandra McFarlane is een beginnende wijnbouwster die studeerde aan de Universiteit van Stellenbosch en er in 2010 haar bachelordiploma haalde in landbouwwijnbouw en oenologie. Ze deed ervaring op bij Voyager Estate (oogst-&snoei-ervaring Margaret River), bij Kalleske en Henschke (Barbossa Valley) en bij enkele winerys in Napa Valley (oa Favia en Dalle Valle).
Bij Spier begon ze onder Johan Jordaan als junior rode wijnmaker in 2014. Later werkte ze als wijnbouwer bij De Toren en bij Druk My Niet (Paarl)
Momenteel is ze kleinschalig bezig met haar eigen project. Ze oogst kleine partijen uit verschillende terroirs verspreid over de Westkaap. Ze werkt met minimale interventie, laat de druiven lang op hun droesem rijpen, vaak fermentatie van hele trossen om zo te streven naar puur fruit en herkenbare oorsprong.
Ze zoekt intensief naar toegewijde telers die ze eerlijke prijzen betaald en waarmee ze een langdurende relatie kan opbouwen.
Op termijn is het de bedoeling om zelf bepaalde percelen aan te kopen zodat ze zelf betrokken is bij het verbeteren van de biodiversiteit en het behoud van het Zuid Afrikaanse wijnerfgoed, waarmee ze "old bush vines" bedoeld.
Samen met haar "junior" Amé Breitenbach, proefde ik enkele van haar wijnen.
Het Premium Assortiment kreeg de naam Monday's Child omdat de eerste oogst van McFarlane plaats vond op een prachtige maandag in 2019 met een strakblauwe hemel en een gouden morgenzon. Chenin Blanc.
Tuesday's Child volgde in 2021 met een Cinsault vol gratie.
Ook voor de Saturday's Child zocht Alex inspiratie bij het kinderrijmpje, waarin elke dag van de week menselijke eigenschappen krijgt: "Saturday's Child works hard for a living". Elk kind (lees wijn) is uniek, met een eigen identiteit.
De Pinotage blijft aromatisch en fris door de druiven te oogsten in koelere regio's.
Toen net de eerste Monday's Child 2019 werd gelanceerd in maart 2020, trok de eerste COVID-19 golf over Zuid-Afrika.
Door de strenge lockdown konden de wijnen niet verkocht worden en werd er een oplossing gezocht voor de nieuwe oogst.
Het Capitoline Wolf Assortiment was geboren, opgedragen aan de wolf die de broers Romulus en Remus redde en symbool staat voor het overeind houden van McFarlane's beginnende winery.
Nadat Alex naar een andere afspraak moest, hebben Amé en ik ons nog geamuseerd door de aanwezige vatstalen ten proeven.
Boeiend, leerrijk en ontdekkingen gedaan: veel van die wijnen waren nog niet uitgegist, enkele waren veelbelovend, hier en daar stelden we ons vragen bij. Vb een wijn die erg op Vin Jaune leek met sherry toetsen. Was dat de bedoeling? Kon dat nog verder evolueren? Of was er iets misgelopen? Spijtig dat ik wegmoest.
Reactie schrijven