wijnreizen · 01. juli 2025
Geduld loont, zelfs bij natuurwijn ;-) Een week de geweldig mooie regio Alsace doorkruisen en er elke dag een paar wijnbouwers bezoeken, geeft een prachtig beeld van deze wat in onmin geraakte wijnstreek. Naast grote , traditionele domeinen en enkele jonge moderne wijnbedrijven, mocht een "natuurwijn" adept niet ontbreken. Ik ben er nooit een grote fan van geweest, wegens "niet proper gemaakt", maar ik was toch benieuwd. ACHILLEE in Scherwiller van wijnbouwer Jean Dietrich maakt wijn op 18,5ha...
wijnreizen · 01. juli 2025
In 1980 nam Albert Seltz, op 19-jarige leeftijd het eeuwenoude familiedomein (14e generatie sinds 1576) over. Deze energieke, humoristische en warme wijnbouwer is de pionier voor de erkenning van de Sylvaner variëteit Grand Cru op de Zotsenberg. Op 11ha verbouwt hij samen met zijn 24-jarige zoon Jérémy op een duurzame manier zijn Sylvaner, Riesling, Pinot Auxerois, Gewurztraminer en Pinot Noir. Bio sinds 2015, minimale interventie, inheemse gisten, sur lie, geen temperatuur controle en met...
wijnreizen · 19. april 2025
Op zaterdagvoormiddag plant Kevin Swart een silent disco. Een melodisch, akoestisch en ritmisch alternatief voor mijn geplande Franschoek Wine Tram uitstap. Dit toeristische ritje naar verschillende wijndomeinen was niet direct mijn eerste keuze, temeer daar de plaatselijke restaurants, middenstand en wijn farms die niet op de route liggen, er niet onverdeeld blij mee zijn. Te veel toeristen annuleren namelijk hun gepland restaurant/wijn/winkelbezoek in Franschoek na een tasting & lunch op...
wijnreizen · 19. april 2025
Toen ik het niet meer verwachte, op één van mijn laatste dagen in Franschoek, kreeg ik een bericht van Kevin Swart dat ik zijn wijnen kon komen proeven. Aanvankelijk leek hij nogal "afwachtend" en zei hij weinig tijd te hebben en kon ik twee wijnen proeven. Het werden er snel meer en ook de glimlach verscheen samen met geanimeerde uitleg over "vine & vinyl", zijn wijnen, de vineyards en zijn rock interesse tov de "trance" passie van zijn zoon. Black Elephant Vintners maken een Festival...
wijnreizen · 16. april 2025
Alexandra McFarlane is een beginnende wijnbouwster die studeerde aan de Universiteit van Stellenbosch en er in 2010 haar bachelordiploma haalde in landbouwwijnbouw en oenologie. Ze deed ervaring op bij Voyager Estate (oogst-&snoei-ervaring Margaret River), bij Kalleske en Henschke (Barbossa Valley) en bij enkele winerys in Napa Valley (oa Favia en Dalle Valle). Bij Spier begon ze onder Johan Jordaan als junior rode wijnmaker in 2014. Later werkte ze als wijnbouwer bij De Toren en bij Druk...
wijnreizen · 16. april 2025
Hoewel dit Wine estate nog maar dateert van 2021, dragen de geproefde wijnen een signatuur van een weldoordachte traditie. Opgericht door Nathan Jankelowitz en geïnspireerd door de Toscaanse wijncultuur, rij je dit Estate binnen via een kilometerslange, door cipressen omzoomde oprijlaan. De hypermoderne wijnkelder, energie-efficiënt en zwaartekracht gestuurd, is omgeven door 15 hectare wijngaarden, aangeplant in 2016. De bodem is rotsachtig met gravel en zand. Alluviale afzettingen, quarts en...
wijnreizen · 16. april 2025
Paserene is een boutique winery van wijnmaker Martin Smith en mede-eigenaar Ndavhe Mareda. Ik passeerde hier met Martin na onze tasting bij Atlas Swift en op weg naar Baccô. Paserene staat vooral bekend voor zijn premium wijnen gefocust op authenticiteit, terroir en creativiteit. Paserene verwijst naar "reizende vogels", symbool voor vrijheid en avontuur. Het domein zelf heeft een opmerkelijke moderne architectuur met veel licht en natuurlijke hout-elementen. Martin Smith studeerde wijnbouw...
wijnreizen · 16. april 2025
Atlas Swift is het droomproject van Welma & Martin Smith, twee gepassioneerde wijnmakers die elkaar vonden in hun gedeelde liefde voor wijn. Na 3 jaar in de Verenigde Staten keerde Welma terug naar Zuid-Afrika met een helder doel voor ogen: haar eigen wijn maken. Ze startte de opleiding Vinologie & Landbouw in Wellington en deed daarna ervaring op als microbioloog van MCC-specialist Graham Beck (Franschoek). Nadien ging ze aan de slag als sommelier in Sabi Sands en in Bordeaux, om...
wijnreizen · 15. april 2025
Taaibosch Wine Estate ligt op de lagere hellingen van de Helderberg Mountain, op 7 km van de kustlijn van False Bay. Heinrich van der Watt, hun gepassioneerde winemaker, nam ons mee in zijn 4x4 naar een plek op 380m boven zeeniveau met een adembenemend uitzicht over de wijngaarden, de oceaan en de omliggende bergen. Ze hanteren een wijnfilosofie die diep geworteld is in respect voor natuur, terroir en traditie. Het herstel van de inheemse flora, door invasieve planten te verwijderen, staat...
wijnreizen · 11. april 2025
Het moest hier vlug gaan, zonder afspraak maar na een telefoontje vanuit Beyerskloof kon ik nog vlug enkele van hun wijnen proeven. Kaapzicht Wine Estate maakt deel uit van de regio Bottelary Stellenbosch. Op oude verweerde granietgrond met veel zand (162 ha beplant met Pinotage, Cs, Chenin Blanc etc), met een mesoklimaat: koele zeebries en warme naar het N-W gerichte hellingen worden er mooie wijnen gemaakt. Van het adembenemend uitzicht over Capetown en de Tafelberg heb ik maar kort kunnen...