· 

SavennièresDe appellatie "Savennières" situeert zich aan de benedenloop van de Loire ter hoogte van Anger. Het is een klein wijngebied met uitsluitend chenin blanc. Het is een kruising van savagnin en een onbekende druif. De AOC heeft een aangeplante oppervlakte van een kleine 150 ha. Sinds 1952 zijn er wettelijk drie AOC's: Savennières, Roche aux Moines & Coulée de Serrant. Het maximum rendement mag de 40hl/ha niet overschrijden en manuele oogst in herhaalde plukbeurten(tri's) is verplicht. De wijngaarden beslaan 4 steile rotsachtige hellingen die loodrecht op de Loire staan. De bodem bestaat uit vulkanische leisteen, schist , graniet, kwarts, splitte, phtanitne, kalk, roodachtige aarde en Eolisch zand. Er bevinden zich maar liefst 26 verschillende terroirs, die veel wijnstijlen mogelijk maken. Vroeg geoogste Savennières hebben aroma's van acacia, citrus, wit fruit, perzik en groene appel. Later geoogste wijnen hebben meer diepte en complexiteit. Ze kunnen jong gedronken worden (voor hun 4e jaar) en vallen daarna wonderbaarlijk terug, tot ze vanaf hun 10e jaar terug in top conditie komen. Bij sommige wijnhuizen kan je verouderde wijnen kopen vb de 1998 & 1999 van Monique en Tessa Laroche (Domaine aux Moines). 

 

The AOC Savonnières is situated on the lower course of the Loire at the height of Anger. It is a small region with Chenin Blanc only. 

This great is a cross between Savangnin and an unknown grape. The AOC has a planted area of almost 150 hectares. Since 1952 there are legally 3 AOC's: Savennières, Roche aux Moines and Coulée de Serrant. 

 

Château Bellevue, Moulin de Chavigné, Domaine des Moines, Nicolas Joly, Domaine de Closel, Domaine Patrick Baudouin, Domaine Damien Laureau, Chateau Soucherie, Domaine des Baumard, 


In dit blog-artikel stel ik u twee bevlogen wijnbouwers voor: de charmante Tessa Laroche van Domaine aux Moines & en de boomlange Paul Bizard van Château d' Epiré.

Dans cet article-blog, je vous presente deux viticulteurs passionés: la charmante Tessa Laroche de Domaine aux Moines et "le grand arbre" Paul Bizard de Château d'Epiré.

 

Tessa, dochter van Monique Laroche, is oenologe en maakt elegante, vrouwelijke, finesse-rijke wijnen. Ze schakelde in 2006 over op biologische wijnbouw, niet moeilijk met Nicolas Jolie als buurman. Ludovic & Florian zijn haar enthousiaste "rechter-handen". Domaine aux Moines heeft 12 ha op de top van een heuvel grenzend aan de Loire. Het is tevens het hoogste punt van de AOC La Roche aux Moines. Er wordt extreem veel aandacht besteed aan het oogsten (kleine kratjes), het sorteren (enkel perfecte druiven worden geselecteerd) en de opvoeding (op innox). Eén van mijn favoriete chenin blanc wijnen en dat al sinds jaren toen Monique de dienst nog uitmaakte. Toch vermelden dat ze ook een kleine productie rood maken: 70% cabaret franc & 30% cabernet sauvignon.

Tessa, fille de Monique Laroche, est oenologue et produit des vins élégants, féminins et riche en finesse. Elle est passée à la viticulture biologique en 2006, pas difficile avec Nicolas Jolie comme voisin. ;-) Domaine aux Moines a 12 ha au sommet d'une colline bordant la Loire. C'est aussi le point culminant de AOC La Roche aux Moines. Une attention extrême est accordée à la récolte(manuel dans de petites caisses), au tri(seuls les raisins parfaits vont dans la cuve de fermentation) et à l'élevage(innox).

 

Paul Bizard is een ander verhaal. Vooraleer ik iets te proeven kreeg, moest ik mee naar zijn wijngaarden en kreeg ik een volbloed les geschiedenis en bodemkunde. En dat vertaalde zich later bij de proeverij in het herkennen van terroir, situering en ligging. Hij maakte gewag van de "ESCA", een ziekte(soort zwam) waar momenteel nog geen remedie voor is, afknippen en verbranden is de enige remedie.  Hun wijngaarden liggen 650m boven de zeespiegel. (500m boven de Loire) Ze vermijden malo. Vinificatie op foeders van 400L en hun wijnen lageren op oude vaten. 

Paul Bizard est une autre histoire. Avant de goûter, je devais me rendre dans ses vignes et j'avais une leçon d'histoire racée et de sciences du sol. Et cela plus tard traduit à la dégustation dans la reconnaissance du terroir et l'emplacement. Leur vignes sont à 650 mètres d'altitude(500 m au-dessus de la Moire). Ils évitent le malo. Vinification sur des tonneaux de 400 litres et leurs vins ont été élevé dans des fûts en bois anciens.Reactie schrijven

Commentaren: 0