· 

Januari

De eerste maand van de gregoriaanse jaarkalender, volop winter, de ijsmaand, de louwmaand, de wolfsmaand. En in het zuidelijk halfrond de warmste maand van het jaar. In januari is kreeft, everzwijn, patrijs, wild konijn, houtduif, boerenkool, rode kool, savooikool, spruiten, witloof, veldsla, knolselder, pastinaak, schorseneer, prei en wintertruffel op zijn best. En dat accordeert vanzelfsprekend het beste met "winterwijn". Hieronder versta ik krachtige, volle,  geconcentreerde  wijnen, niet alleen rood (vb malbec, syrah carmenère,valpolicella ripasso, tempranillo, garnacha,  tannat, bordeaux blend, )maar vb ook houtgelagerde intense witte wijnen van het niet-strakke type zoals chardonnay, viognier, trebbiano, godello, 


Met kreeft kan je alle kanten uit: koud geserveerd met licht garnituur: geeft champagne of strakke stille wijnen zoals riesling uit Duitsland, een Chablis of een frisse Sancerre. Bij warme kreeft  (Thermidor of à l'Armoricaine) met meer geprononceerde sausen past een mooie Meursault of Puligny Montrachet maar ook een stevige Condrieu (100% viognier) of een Verdejo uit Rueda. Avontuurlijker is een pinot gris uit Duitsland of Italië, een godello uit Spanje of Argentinië of de Nostre Païs van Michel Gassier uit de Costière de Nîmes gemaakt van grenache blanc, rousanne, viognier, clairette en bourboulenc van oude wijnstokken.

Stoofpotje van everzwijn met risotto en wintergroenten, begeleid door een soepel-drinkende Montlobre "la Chapelle vv 2018" van hoofdzakelijk Merlot en een tikje Cabernet Sauvignon. Te koop bij Magnus voor 8,59€. Dit is een vrij ronde, uitbundig en sappig wijn. Wil je meer complexiteit en superieure klasse, kies dan voor de Beaucastel. Een geweldig lekkere Chateauneuf-du-Pape 2017 die voor 74,50€ meer dan zijn geld waard is. Deze winterwijnen gaan uitstekend bij het winterse gerecht.

Reactie schrijven

Commentaren: 0