· 

Giorgi Natenadze's Aged-old & wild vine

Anne van Anna's Wijnhuisje op het Eilandje in Antwerpen tipte me over enkele heel speciale wijnen uit Georgië. We spraken af dat ze de invoerder ervan zou uitnodigen en ze samen zouden proeven. Ekaterina Latsabidze van GQW (Georgian Qvevri Wine) opende de flessen en vertelde over Giorgi Natenadze. 

Deze jonge gedreven wijnbouwer uit de Meskheti regio is een "grape hunter", een collectioneur van eeuwenoude druivenvariëteiten van de Vitis Vinifera.

Dat Georgië een 8000-jarige oude wijntraditie heeft en ruim 500 inheemse druivensoorten telt, waarvan er een 40-tal gecommercialiseerd worden, wisten we al. Maar het bestaan van onbekende, wilde druiven die sinds eeuwen in bomen groeien van de beboste hellingen in Zuid-Georgië tegen de Turkse grens is minder bekend.

Georgië kende zijn gouden eeuw tijdens het bewind van de populaire koningin Tamari (1100 tot 1213). De wijn vloeide toen rijkelijk. Toen de Mongolen (Dzjengis Khan) en later de Turken het land binnenvielen en het Ottomaanse rijk stichtten, werden veel wijngaarden vernietigd of aan hun lot over gelaten. Giorgi Natenadze gaat sinds 2015 doelbewust op zoek naar deze vergeten cépages. Tot nu toe heeft hij 24 van deze locale druivensoorten "uncovered", ze een naam gegeven en aangeplant op stijle terrassen op de vulkanische ondergrond. Voor de beschreven wijnen gaat hij in de bossen zoeken en plukt hij uiteraard handmatig druiven die 100 tot 400 jaar oud zijn. Van Vieilles Vignes gesproken.


2018 Meskhuri Natenadze Wines  bottle 305/2800

Winemaker Giorgi Natenadze in  Meskheti Region Georgia

This wine is made from wild grapes (Tskhenis dzudzu tetri = Horse Breast White, 400 years old vine), Meskhuri Sapere, Kharistvale Shavi = Bull's Eyes Red)  100-400 years old grapes   6 m Qvevri 

Licht transparant kersenrood, beetje floe.

In de neus vooral rood fruit: rode bessen, confituur.. Dennegeur (lork), kruisbes, vanille, lentebloesem.

In de mond: zet fris @, mooi in balans, met retronasaal rood fruit, ceder, dragon, pijnboompitten, hars. Intens rijpe Tannines & sappige zuren. 

Redelijk lange finale.

 

Beoordeling A  (Mooi bij vb een salade folle met pijnboompitjes)

 

 

Kost 36,95€ bij Anna's Wijnhuisje te Antwerpen.

 


Royal Tamaris Vazi  2018  bottle 499/670 Natenadze's wine cellar

Winemaker Giorgi Natenadze Meskheti Georgië  6 m Qvevri

 

Halfdoorzichtig, helder, Karmijn/purper rood.

Discreet fijn in de neus, rood fruit: rode bes en bosaardbei; animale toets: leder; petrichor; laurier; diep en gevarieerd.

Zet rijp en zacht @, mooi in balans: elegante presente zuren, alles in finesse en lange finale.

Tweede dag valt hij weg: te weinig binding en volume en storende zuren.

 

Beoordeling A  (Tweede dag: B+) (lekker bij vederwild met witloof)

 

 

 

62,95€ bij Anna's Wijnhuisje te Antwerpen


Reactie schrijven

Commentaren: 0